Maskmedel

Scoo
Inlägg: 70
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Maskmedel

Inlägg av Scoo »

I dagens normalläge(?*) så är väl närmast inälvsmask något som föräldrar till dagisbarn får dras med ibland och i form av den närmast harmlösa springmasken. Slarvar man med handhygien eller överlag hantering & tillredning livsmedel (eller bara har otur) kan man förstås drabbas av mindre trevliga sorter såsom bandmask & spolmask. Springmask har man ihjäl med pyrvin, andra verksamma ämnen finns väl nog receptbelagt såsom preparatet Vermox (receptfritt kanske i form av läkemedel för djur).

Tips för att undvika maskinfektion likt hos nordkoreaner eller stenåldersmänniskor? Är själv lite försiktig med att handla läkemedel från utlandet men hur är det med nätapotek och dylikt som skulle ha


*) :lol:
För mina barns skull

bokmalen
Inlägg: 159
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Maskmedel

Inlägg av bokmalen »

Tja, i en riktig SHTF situation kan man ju gå tillbaka till äldre tiders mediciner, och då användes te/avkok på renfana som maskmedel. Är dock inte helt förvånande rätt giftigt, så medikamenter från apoteket är antagligen att föredra
I intend to live forever, or die trying to

Användarvisningsbild
reboot
Inlägg: 269
Blev medlem: 08 maj 2019 00:08

Re: Maskmedel

Inlägg av reboot »

Oj, det var uppmärksamt!
Missat det fullständigt!
Det receptfria Vanquin som innehåller Pyrvinium som den aktiva substansen mot springmask finns inte att köpa förrän nästa år.

Det receptbelagda alternativet Vermox med substansen Mebendazole är effektivare och bredare samt tar förutom springmask, även spolmask, hakmask, piskmask, trikiner, m.m.

I länder med större maskproblem (Malaysia) säljs även Zentel som innehåller substansen Albendazole och är mycket effektiv med liknande egenskaper som Mebendazole, men tar ytterligare antal maskar och parasiter.

Ivermectin och Pyrantel är sen ytterligare mask/parasitmedel som används mot lite mer exotiska infektioner samt skabb (Ivermectin)

En jämförelse av de 4 vanligaste, varav inga har rapporterade svåra biverkningar:

https://www.drugs.com/compare/albendazo ... s-pyrantel

Köp inte hund & katt-avmaskningsmedel typ Drontal (om du inte har hund), då det inte finns några undersökningar på den ingående substansens Febantel’s påverkan på människor.

Ska själv lägga Vermox och Zentel i mitt SHTF-medicinförråd, när tillfälle ges.......
I'd rather be judged by 12 than carried by 6 .........

“The best way to predict your future is to create it.” - Dan Miller.

Dancecommander
Inlägg: 157
Blev medlem: 05 maj 2019 19:51

Re: Maskmedel

Inlägg av Dancecommander »

Det är så jäkla illa att maskmedel är slut i lager och dröjer minst till februari.

Scoo
Inlägg: 70
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Re: Maskmedel

Inlägg av Scoo »

Märker att mitt första inlägg hade behövt lite korrläsning, blev avbruten och skickade iväg halvfärdigt.

Är det faktiskt så illa att Vanquin inte finns på hyllan i Sverige? Har hört i andra sammanhang detta att vissa läkemedel inte finns att få tag i (såsom kaliumjodid dvs jodtabletter). Dysfunktionell apoteksmarknad i Sverige eller vad beror detta på? I Finland tillverkar Orion preparatet Pyrvin som innehåller pyrviniumembonat, samma som Vanquin. För tio år sedan förekom en svacka i apotekens lager pga råvarubrist så tillverkaren fick inte ut normala volymer på den finländska marknaden men det torde ha varit ett unikt undantag.

Förebyggande åtgärder torde väl rätt långt kretsa kring:
- god handhygien
- god livsmedelshygien (tvätta sallad etc, upphetta animalieprodukter, gödsla inte med mänsklig avföring)

Enligt uppgift så ska inälvsparasiter vara så vanliga i Nordkorea för att man inte fått tag i konstgödsel sedan 1990-talet och att man där föll tillbaka på gamla vanor med att gödsla med mänsklig avföring :hm: I Finland var binnikemask (bandmask) rätt vanlig ännu för 50 år sedan då det var vanligt att äta gravad insjögädda. Gravar man bör man först frysa fisken i ett dygn i -18C° för att få kål på patogener. Kallrökning är likt gravning i sig inte en helt säker metod.

Iom. att starkare preparat med bredare verkan är receptbelagda i Norden, hur är det med nätapotek i Europa? Det tycks som att de är rätt dyra, hur är det med hållbarhet?
För mina barns skull

Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 1907
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: Maskmedel

Inlägg av bastard »

avreglerad apoteksmarknad och myyycket som finns i begränsad mängd och just in time

har/hadde en god inblick i det och det behövs inte mycket innan det strular till sig ordentligt

i sverige så är både sjukhusapoteken och normala apotek på stan väldigt beroende av rullande lager, läs det är på väg i bil

så att ha egna lager är ok, att inte ha det och vara beroende av mediciner är idiotiskt
if you listen to fools the mob rules
preppad.se ,för dig som är survivalist eller prepper

Skriv svar