Hantera värme.

Vad har ni för erfarenheter ni vill dela med er av?
Användarvisningsbild
NordicHillbilly
Inlägg: 125
Blev medlem: 29 maj 2019 20:13

Re: Hantera värme.

Inlägg av NordicHillbilly » 08 jun 2019 19:47

NordicHillbilly skrev:
08 jun 2019 19:46
Just ja!

Hatt hjälper. Tänkte inte ens på den saken. Jag brukar ta på mig min läderhatt när det är varmt. Dränker den i vatten först så den är genomblöt. Det är svinskönt om det är 30 grader och gassande sol. Särskilt om man måste jobba hårt eller gå långt. Man får blöta den med jämna mellanrum. Då håller man i alla fall huvudet kallt. Kan rekommendera märket Jacaru. Australiensiskt. De är tillverkade med hetta i åtanke. Säljs på bl.a. naturkompaniet. Säkert också annorstädes.
I remember the red runes on the rock,
the spell of seeing being sung,
and the bold opening up of the beautiful barrow.

I remember the coming of man reborn,
the birth of Baldur the bright,
the return of a world that was woefully lost.

Användarvisningsbild
Skymning
Inlägg: 123
Blev medlem: 08 maj 2019 14:48

Re: Hantera värme.

Inlägg av Skymning » 09 jun 2019 10:43


Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 1591
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: Hantera värme.

Inlägg av bastard » 28 jul 2019 08:27

med några ordentliga värmeböljor i europa i sommar så är ändå inte intresset av att kunna hantera det här hos ossmer än 512 timmars nyhetsblingbling , eller ingen bryr sig egenteligen

jag har en luft luftvärmepump som fått gå som ac några dagar, utan den så blev det runt 30 grader inne, med den så var det inga problem att få för kallt

sedan kan man ju bada med om det behövs

det är först när man måste jobba som det blir bekymmer, man märker att hjärnan inte fungerar som den skall efter att man blir överhettad
if you listen to fools the mob rules
preppad.se ,för dig som är survivalist eller prepper

Användarvisningsbild
Ursus
Inlägg: 224
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24
Ort: Höger om Lappland

Re: Hantera värme.

Inlägg av Ursus » 28 jul 2019 12:09

Bomullskläder indränkta i vatten leder bort värme snabbare än torra. En blöt vit tshirt eller farfarströja en varm dag är gudasänd. Alternativt gör en beduin och klä dig i lösa, flygiga plagg som isolerar.

Snusnäsduk dränkt i vatten knyts runt hals. Kyler blodet som passerar halspulsådrorna. Förvånansvärt effektivt. Knyt även eventuellt runt huvud.

Inaktivitet under solen i meridian plus minus 2 timmar (dvs. vila mellan 11 och 15 sommartid). Undvik överlag tungt arbete. Torka inte av svett, det är där av en orsak.

Var fit och i gott fysiskt skick. En stor kropp kyls av långsammare än en späd. Fördel vintertid, nackdel sommartid. Muskler är dubbelt så konduktiva som fett, med varierande implikationer. En muskulös kropp blir i teorin snabbt varm av sol men kyls också av snabbare. En fet kropp klarar sig kanske bättre initialt, men blir olidlig efter en längre period.

Drick vatten. Ditt urin skall endast vara lätt halmgult, inget annat. Detta verkar åtskilliga människor ha problem med, men det är en ytterst en vanesak. Hjälper även kroppen att hålla värmen vid kyla. Bra vätskebalans = blodet flyter lättare = kroppen kan värmereglera bättre. Du kommer inte att drabbas av vattenförgiftning om du har normalt fungerande njurar, dricker rimliga mängder, och pissar med jämna mellanrum.

Bredbrättad hatt, såsom NH sade. Filt, skinn, eller halm.

Anpassning. Vi spenderar dagarna i klimatkontrollerade kontor, nätterna i lagom milda sovrum, däremellan i bil med AC. Om vi sedan kliver ut i plus eller minus 35 kommer kroppen naturligtvis att chockas, ibland med fatala följder.
Anpassning är egentligen inte märkvärdigare än exponering, och man behöver inte göra en stor sak av det till en början. Promenera till och från jobbet året runt, oavsett väder. Jogga fastän du hellre skulle vilja sola. Duscha med kyligare och kyligare vatten.
Därefter kan man ta det vidare. Gå i shorts och tshirt när det inte riktigt är sådant väder. Bada i isvak eller snö. Testa anstränga dig lite extra även när svetten lökar. Bara det görs med sunt förnuft så kan det ge bra resultat.

Källa: erfarenhet, Cody Lundin plus andra författare.
Compete in stupidity

När politiken blir en parodi på sig själv börjar det vara illa

Användarvisningsbild
Skymning
Inlägg: 123
Blev medlem: 08 maj 2019 14:48

Re: Hantera värme.

Inlägg av Skymning » 29 jul 2019 07:21

Vätska är viktigt. 2 liter eller mer per dygn under sommaren är en bra start. Om du arbetar och svettas så måste du dricka mycket, därför är vatten världens bästa prepp.

Pratade med en äldre person, hon hade blöta handdukar på sig, kylde visst ner en del. Vatten och fläkt är också bra.

Måste du gå ut så är ett paraply bra för att undvika direkt solljus. Men en fläkt i varje rum är också bra, just nu har vi 4 fläktar som står på 24-7. Jag ska se över om de kan köras på batteri, SHTF under sommaren vore ett helvete.

Skriv svar