framtiden för vägarna

Allt från tung attackcykel till egen rymdfärja
Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 375
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: framtiden för vägarna

Inlägg av maskros »

Varit ute och åkt lite på E-väg, tvåsiffriga och tresiffriga i Västernorrland på sistone. Inte ett enda seriöst hål jag behövt väja för. Däremot grusvägarna, speciellt i anslutning till broar och överfarter kan slå sönder både fälgar och delar i hjulupphängningen.
Un diente de león no puede manejar todo.

Scoo
Inlägg: 74
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Re: framtiden för vägarna

Inlägg av Scoo »

Hörde av en bekant som har insyn i finländska förhållanden att han är mycket pessimistisk (kom på tal då det idag var i nyheterna om att finska staten ger upp försöken att lappa & laga vissa sparsamt trafikerade vägsträckor, endera sänks fartbegränsningen eller så varnar man bara för beläggningsskador och vägen ifråga får väl hålla tills den görs om till grusväg en vacker dag...).

Nån gång i början av 2000-talet gjorde man om normerna för enskilda & statliga grusvägar så att kvalitetskravet nuförtiden i princip är att vägen skall ha en jämn yta. Detta släppte fram jordbrukartraktorer med till och med något slags hemmagjorda vägsladdar, rejäla väghyvlar blev bortkonkurrerade. Underhållet kunde väl sålunda göras billigare men med bara en sladd baktill traktorn så dras vägen även plan, upphöjningen i mitten för att få lutning så att vatten rinner av försvinner -> vatten blir kvar på vägen och blir med tiden sämre och sämre*.

I Sverige ska man tydligen åtminstone i teorin hyvla vägen minst en gång i året enligt kvalitetsnormen.

*) påminner lite om en grannkommunen där man i samband med att en tjänsteman pensionerades frångick praxis med att ha en slamsugbil att med roterande schema fara runt och suga rent dagvattenbrunnar, den som kom i stället ville spara pengar :roll: Nu får alltså löv och annat skräp sakta fylla upp brunnarna tills en dag sediment börjar söka sig in i rören och sakta täpper till dem, blir garanterat mer jobb och dyrare än att bara en gång i vartannat år eller så suga tomt brunnarna :|
För mina barns skull

Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 1925
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: framtiden för vägarna

Inlägg av bastard »

körde en runda idag och på en sträcka dom lagade i somras, så var den nu ännu sämre än vad den var då

dom lade på asflat/olja och sten, såg bra ut under några månader men nu är hålen i det nya större än vad dom försökte ordna med ganska jobbiga gropar, skönt att man har en gnutta bättre offroad än gemene man, men jag hadde inte velat åka där med en kebabracer

en vanlig väg mellan lite mindre samhällen, om detta är framtiden så blir det nog unimog som gäller om 10 år...
if you listen to fools the mob rules
preppad.se ,för dig som är survivalist eller prepper

Skriv svar