Automatiskt Bevattning på BOL

Allt om odling
Sömnlös
Inlägg: 122
Blev medlem: 01 maj 2019 22:23

Automatiskt Bevattning på BOL

Inlägg av Sömnlös »

Jag skall ha en större trädgård som jag inte besöker särskilt ofta, 2-3 gg/år, växtzon 4 och där det finns ström och kommunalt vatten. Kommer köra en del permakultur och vill ha en fruktträdgård där jag kommer plantera, äpple, krusbär, vinbär och blåbär. Säkert lite mer.

Kommer även ha större enklare bäddar.

Frågan är hur jag skall kunna bevattna allt detta på avstånd. Skall jag koppla det emot vattnet (som jag helst vill ha avstängt), eller skall man ett regnvattensystem med IBC tankar och pump/solcellerlösning som tar hänsyn till antal soltimmar etc.

Hur bör man göra?
Användarvisningsbild
rödluvan
Inlägg: 400
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Tellus

Re: Automatiskt Bevattning på BOL

Inlägg av rödluvan »

Ni har ingen naturlig vattenkälla/dike/etc där?

Jag håller på med ett mindre system som jag tänkte mig kommer att använda dropp bevattning från hävertverkan från en tank som fylls med en 12/24V pump till tex solceller och batteri.

Jag har byggt det av gamla dunkar och delar till drickvattenkoppar till kossor.
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.
But who's that stranger in the dark? His vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death. Darkness and decay, and the red death holds dominion over all
EN brun böna
Inlägg: 406
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Automatiskt Bevattning på BOL

Inlägg av EN brun böna »

Det går att anlägga vattenbäddar. Här är ett par beskrivningar på hur du kan göra:

Till att börja med gräver man bort jorden där man ska ha vattenbädden. För att inte vattnet ska rinna bort måste man lägga en presenning eller liknande i botten.
På presenningen lägger man en dräneringsslang. Den bör ligga längs med hela bädden och helst i mitten. När man sedan vattnar i slangen fördelas vattnet i hela bädden och hålls kvar där. Därför behöver man inte vattna särskilt ofta.
Ovanpå presenningen och dräneringsslangen lägger man kvistar och annat luftigt, lite grövre material. På det lägger man sedan grov kompost och löv, för att slutligen lägga på ett lager jord. Sedan är det bara att börja odla.
Tack vare pressen i botten så stannar vattnet kvar och räcker från en vecka och uppåt beroende på hur stor och djup bädden är.

Pressen räknas volymen ut så du vet på ett ungefär hur mycket vatten den rymmer, extra vatten eller mycket regn rinner ut över kanten, du odlar över vattnet i odlingsbädden så det är minimal risk att växterna blir övervattnade, men när det är torrt så letar sig rötterna ner på djupet och hittar vatten.
Sömnlös
Inlägg: 122
Blev medlem: 01 maj 2019 22:23

Re: Automatiskt Bevattning på BOL

Inlägg av Sömnlös »

rödluvan skrev:
29 aug 2021 11:46
Ni har ingen naturlig vattenkälla/dike/etc där?
Inte vad jag har tänkt på, ingen brunn ialla fall.
Tänkte att fylla upp en IBC tank, och sen också ha samma IBC där jag samlar upp regnvatten. Hade ju kunnat ha flera IBC tankar också.
Skriv svar