Jeg er egentlig missfornøyd med utbytte i år. Mye må jeg ta på egen kappe, at ikke jeg har gjort alt jeg burde gjøre, men også mye omstendighetene. Uansett så høster jeg jo erfaring, selv om det er i småscala jeg dyrker, og begynner å få tanker om hva som skal prioriteres når det blir trange tider.
#1 Faste årlige;
bærbusker (7 forskjellige bærtyper), frukt (5 typer som leverer og et par som enda ikke har begynt å levere), løkarter (4 typer), asparges, urter, myyye spiselig ugress
rabarbera, pepperot, jordskokk og sikkert noe glemt
#2 Hva det virker som om jeg får til, som gir avkastning nok;
gulrot, rødbete, purre, potet, gresskar, nepe/roe, solsikke, brekkbønner (svært bra), bondebønner, blomsterbønner, squash, erter, durra (avhengig av at sommeren blir lang) (grønnkål burde være med, men er altfor skadedyrsutsatt for meg).
#3 Hva jeg er avhengig av å kunne sette tidlige forkulturer
tomat, agurk, chili, mais
#4 Til smak og variasjon
Diverse salater, rediker, urter, spiselige blomster, diverse spinat,
For meg går dyrking og dyrehold sammen som en selvfølgelighet. Dyra gir fett og protein i kosten og masse kompost til hagen. I tillegg spiser de alt hageavfallet, som kjapt gir god kompost. Det er på en måte en livssyklus over det hele.
Jeg har hatt et svært dårlig år med både gjess og ender i år og får ikke annet slakt enn livdyra i år. Kaniner ser ut til å rette seg nå, men det er sent og det vil bli sein/tidlig slakt. En del gamle høns er slaktet ned og den siste kalkunen som overlevde reven er slaktet. Til neste år satser jeg på kalkun, moskusand, diverse høns og kanin. Gjessene får vike av diverse årsaker, men området hvor gjessene har vært vil øke kjøkkenhagen da.