Fruktträd och bärbuskar

Allt om odling
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2506
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Fruktträd och bärbuskar

Inlägg av xsive »

Får erkänna att jag väl inte är den som går och påtar mycket i trädgårdslandet.
Men något/några fruktträd och bärbuskar finns det väl plats för även i den lilla radhusträdgården :?:

Dessa kräver ju väldigt lite skötsel annat är lite klippning.
Visst det tar några år innan ett fruktträd börjar ge större avkastning men startar man inte idag tar det ännu längre tid.
Planterade 6 fruktträd förra året och liite frukt skall det nog ge i år. Utöver det ett antal bärbuskar.

Tänk bara på att fruktträden skall kunna pollineras så be om råd vilka som passar ihop.
Enklare om du har grannar med fruktträd som också pollinerar.

Frukt från trädgården är ju ett väldigt bra vitamintillskott och kan ju även konserveras / torkas
Tyvärr räknar man med att enbart ca 5% (!) av den frukt som odlas i Sverige konsumeras av invånarna.
Mesta hamnar på komposten eller faller och ruttnar på plats tyvärr
I started out with nothing, and still have most of it left
Sömnlös
Inlägg: 206
Blev medlem: 01 maj 2019 22:23

Re: Fruktträd och bärbuskar

Inlägg av Sömnlös »

Frukt och bär är trevligt, precis som du skriver behöver äpple och päron, men också vissa sorter av plommon och körsbär pollen av andra sorten inom sin egen art för att frukt. Man kan lösa det enkelt med ett ”familjeträd”, dvs ett träd som har olika sorter påympade.

Som prepper och med tanke på kommande klimat(torrare), bör man fundera på om man vill ha starkväxande grundstam men träd som lever längre och har djupare rotsystem, eller en svagväxande (mindre träd), som snabbare ger frukt men som är känsligare för torka och dör snabbare.
Användarens profilbild
Omnivore
Inlägg: 887
Blev medlem: 30 apr 2019 05:28

Re: Fruktträd och bärbuskar

Inlägg av Omnivore »

Frukt och bär behöver också pollinatorer, dvs insekter. Plantera därför blommor. Satsa på perenner så att du slipper hålla på med att ta upp och vinterförvara känsliga lökar och knölar. Tidiga vårblommor som krokus och pärlhyacint är bra. Gräv ned ett gäng på hösten. De kommer upp nästa vår och sköter sig sedan själva. Samma gäller påskliljor och tulpaner. Du jobbar med dem en gång och sedan sköter de sig själva bortsett från att du behöver ta bort det som vissnat när blomningen är över. När vi flyttade till hus för fyra år sedan lade jag en femhundring på tulpanlökar från Lidl. Det tog en eftermiddag att gräva ned dem men nu är de till stor glädje varje vår.
What the government wants is control, what the corporate world wants is money, what both of them want is power and what neither of them care about is you.
Obstinat
Inlägg: 465
Blev medlem: 10 maj 2019 18:19

Re: Fruktträd och bärbuskar

Inlägg av Obstinat »

Omnivore skrev: 06 maj 2019 07:40 Frukt och bär behöver också pollinatorer, dvs insekter. Plantera därför blommor. Satsa på perenner så att du slipper hålla på med att ta upp och vinterförvara känsliga lökar och knölar. Tidiga vårblommor som krokus och pärlhyacint är bra. Gräv ned ett gäng på hösten. De kommer upp nästa vår och sköter sig sedan själva. Samma gäller påskliljor och tulpaner. Du jobbar med dem en gång och sedan sköter de sig själva bortsett från att du behöver ta bort det som vissnat när blomningen är över. När vi flyttade till hus för fyra år sedan lade jag en femhundring på tulpanlökar från Lidl. Det tog en eftermiddag att gräva ned dem men nu är de till stor glädje varje vår.
Finns plats på tomten ägorna så behåll eller plantera gärna sälg/vide. Ett mkt viktigt träd ur pollinerings synpunkt. Bin o humlor stortrivs där. Har redan börjat höra hur det surrar bland kronorna.

Som någon skrev det tar tid innan fruktträden växer till sig. Så varför vänta om man nu har plats vill säga.
Skriv svar

Återgå till "Odling"