Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Om uppfödning av djur
Användarens profilbild
Charlie**
Inlägg: 1595
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av Charlie** »

Strångsjö skrev: 28 sep 2020 23:24 I dagens läge komposterar jag gammalt bröd, feta kanter på kött,
skal av rotfrukter, äggskal, halvruttna grönsaker, gammal mat, skin och
ben av kyckling, ostkanter, fallfrukt och mkt annat. (trädsgårdsavfall)

Att återvinna svinnet via ett hushållssvin vore optimalt.
Det är precis så det fungerar i goda tider och grisen slaktas under vintern. Där av julskinka och grisfötter till jul.
Strångsjö skrev: 28 sep 2020 23:24 Menar, i en SHTF finns de gott om överskottsmat, duger inte
till människan men grisen blir glad. Vad som är bra för grisen,
är bra för människan.

Svin har en given plats i en svensk SHTF
Nej! I SHTF finns ingen överskottsmat alls, då hungern tvingar människor att sänka kraven på maten. Vi kommer att äta sådant vi i dag ger till grisarna. Du kommer inte att kompostera det gamla brödet, då brödet inte hinner bli gammalt. Hur kan grönsaker hinna bli halvruttna i svälttider? De feta kanterna på köttet är ju det man helst vill ha!! I SHTF skalar man vare sig potatis, kålrötter eller morötter, då denna process minskar mängden mat. Fallfrukter tas omedelbart om hand och äts till första måltid. Prova att äta oskalad potatis och morötter. Det är helt ok och en vanesak.

...om någon göder grisar under SHTF, skulle jag bli misstänksam? ...och kanske orolig för min och mina kärastes säkerhet!
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
EN brun böna
Inlägg: 970
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av EN brun böna »

xsive skrev: 29 sep 2020 09:13
EN brun böna skrev: 29 sep 2020 06:22
Känns rimligt vad du skriver och förstår det nog skulle vara svårt hålla gris på ett vanligt hushålls matavfall.
Finns det istället annat lämpligt djurslag som kan få del av dessa rester i mindre mängd?
Höns är allätare och behöver lika gott protein som grisen för att inte minska i äggproduktion så de är nog mer lämpade för det egna matavfallet i den mån det blir något och mängderna stämmer nog bättre mot magarna att mätta.

På island och i delar av norge med mycket fisk ur havet var det vanligt att ge fisk till korna då det var skralt med odlad föda från land.
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2506
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av xsive »

EN brun böna skrev: 29 sep 2020 16:32 Höns är allätare och behöver lika gott protein som grisen för att inte minska i äggproduktion så de är nog mer lämpade för det egna matavfallet i den mån det blir något och mängderna stämmer nog bättre mot magarna att mätta.
Ok så jag har säg fyra värphöns för att ta hand om de få rester som blir över men även dessa behöver väl kompletterande foder för att värpa ok.
Frågan då är hur mycket hönsfoder går det åt för den äggproduktion och protein jag får tillbaka. Är resterna då bara ett komplement som ersätter
säg 25% av normalt foder?

Grundfrågan är väl egentligen om det är höns som är 1a handsvalet för enklare djurhållning - Men vad krävder det?
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10330
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av bastard »

EN brun böna skrev: 29 sep 2020 16:32 [
På island och i delar av norge med mycket fisk ur havet var det vanligt att ge fisk till korna då det var skralt med odlad föda från land.
gjordes i sverige med, då fångaes vitfisk, mört brax och liknande under vintern som foder åt korna
flera gårdar hjälpte till med nät under isen, har läst en del om det och fått höra om det i unga år av folk som var gamla då
gårdarna hadde ju viktiga vattenandelar av sjöar för detta, och fisk för människan med
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av Strångsjö »

"I SHTF finns ingen överskottsmat alls" (charlie)

Kloka ord, tack för påminnelsen.

Så länge man har mögligt bröd, torra ostkanter, skal av rotfrukt - ingen
shtf.

:up:
EN brun böna
Inlägg: 970
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av EN brun böna »

Shtf finns väl ändå annars skulle man inte äta det mögliga brödet osv. I ukraina under svälten efter kriget kröp folket fram på åkrarna och grävde upp sorkbona för att plundra sorkarnas förråd. I tyskland drygades brödmjölet ut med kornas ensilage för att det skulle räcka längre. I sverige under den sista svälten åt man allt inklusive gamla kohudar och läderkängor.
Att i en sån situation få en möglig brödkant eller kunna koka soppa på skal från rotfrukter skulle nog många tycka vara ren lyx.
xsive skrev: 29 sep 2020 18:10
EN brun böna skrev: 29 sep 2020 16:32
Ok så jag har säg fyra värphöns för att ta hand om de få rester som blir över men även dessa behöver väl kompletterande foder för att värpa ok. Frågan då är hur mycket hönsfoder går det åt för den äggproduktion och protein jag får tillbaka. Är resterna då bara ett komplement som ersätter säg 25% av normalt foder?
Grundfrågan är väl egentligen om det är höns som är 1a handsvalet för enklare djurhållning - Men vad krävder det?
Det är svårt att säga. Dels beror det på rasen om det är en höna som har hög värpförmåga eller om det är en lantras. Det är stor skillnad på om hönan värper 300 ägg per år eller 100 vilket beror mycket på rasen. Och om hon får mat för att vara optimalt fungerande. Hönan med 100 ägg om året är dubbelt så dyr i maten som den som lägger 300. Men har du 2,5 kg hushållsavfall per dag behöver hönan ändå drygt 100 gram kärnfoder, dvs helt spannmål, 1dl kokt potatis och lika mycket kärnmjölk, samt 20 gram mjölblandning med hömjöl, spannmål, vetekli, malda ärtor.
Användarens profilbild
Charlie**
Inlägg: 1595
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av Charlie** »

EN brun böna skrev: 30 sep 2020 19:44 [ ...I sverige under den sista svälten åt man allt inklusive gamla kohudar och läderkängor...]
Att göra långkok på läderdetaljer har varit vanligt genom historien. Kommer inte ihåg vilket museum jag såg det men det var ett recept som man skapat från en analys på en soppa från 1600-talet, där läderdetaljer var huvudingrediensen. Svält gör en inte kräsmagad!
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
Användarens profilbild
Daltorpet
Inlägg: 813
Blev medlem: 06 maj 2019 01:40

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av Daltorpet »

Charlie** skrev: 06 okt 2020 20:20
EN brun böna skrev: 30 sep 2020 19:44 [ ...I sverige under den sista svälten åt man allt inklusive gamla kohudar och läderkängor...]
Att göra långkok på läderdetaljer har varit vanligt genom historien. Kommer inte ihåg vilket museum jag såg det men det var ett recept som man skapat från en analys på en soppa från 1600-talet, där läderdetaljer var huvudingrediensen. Svält gör en inte kräsmagad!
Så är det helt klart. Men äter man läderdetaljer så finns absolut inget annat att tillgå. Troligtvis var det människor som bodde i städerna utan tillgång till djur eller odlingar. Dessutom var jakten enbart för kungens män på den tiden.

Jag aktar En brun bönas åsikter väldigt väl och håller hennes kunskap väldigt högt även om våra åsikter går isär ofta. Hårddrar man det så höll även vikingar svin och övriga djur och det betvivlar jag att de hade gjort om det inte lönade sig. Man höll även grisar och andra djur i Stockholm tills en lag kom att man måste ha djuren på bete till den stora höstslakten kom. Då sparade man avelsdjuren i staden.
"Det är ingen dålig sak, att fira ett enkelt liv"
J.R.R Tolkien
EN brun böna
Inlägg: 970
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av EN brun böna »

Grisarna gick fritt och fick ofta svälta. Tom in på 1800 talet hölls grisarna på svältkost. Man gödde dem bara sista månaden innan slakt. När de var vana svälten så blev de feta fort av överflödet. Men svältkosten kunde skada grisen tex njurar osv.
Stadsgrisarna gick på soptipparna och hämtade sin mat, med risk för att plocka upp och sprida sjukdomar.
Vikingarnas gris var inte större än en minigris idag och då fanns det även lagar om att när boken hade ollon så fick man släppa grisen i skogen, ollonsvin. Oavsett vem som ägde skogen så fanns betesrätten för svin just den perioden. Så görs än idag i spanien, och i newforest i england. Trikiner och andra parasitsjukdomar var vanliga.
Man har försökt att återskapa vikingarnas gris genom att korsa vildsvin med minigrisar och linderödsgris. Man fick fram eketorpssvinet, korsningen var inte bra då de blev aggressiva.
Korsar man vanlig storlek med minigris får man 50% av vardera storleken.
Användarens profilbild
rödluvan
Inlägg: 1049
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Norrland

Re: Baggar, tackor, äldre mjölkkor?

Inlägg av rödluvan »

Mufflon? :)
Klara sig på nästan ingenting om det krisar (om de går i skogsmark med inslag av ängsgräs, dvs), behöver ej heller särskilt mycket vatten.
Dock är de väldigt svåra att håla i inhägnad då de gärna smiter, vanligt fårnät duger inte, man behöver en riktigt inhägnad med viltstängsel som går tätt mot marken och ett par meter upp, men det är ett engångsarbete att anlägga om man gör det riktigt från början. Två lager vägnät över varandra duger hyfsat i nödfall, fast det är svårt att spänna och få lika tätt då det är gjort i mjukare järn än riktigt fjäderstålsnät. Gallernät måste man alltid spänna ordentligt med en björn eller hävstång, annars fungerar det inte som det skall och djur kan fastna i det om det lossnar. (Man måpste naturligtvis också kontrollera att djuren inte hoppar upp på gallret så att de kan fastna med benen, de kan då inte ta sig loss om de halkar ned till armbågarna mot nätets öglor, detta är viktigt att kontrollera om djuren är handtama, men det brukar gå att lära dem, eller spänna en eltråd om man behöver lära dem.).

Man kan torrsalta och ugnstorka bogar och annat som normalt sett skulle vara närmast oätligt, brukade köra i ugnen på låg värme, max 100 grader (men minst 85 grader genomstekt i minst 15 minuter om man misstänker parasiter) en hel dag med litet grovsalt, när det känns lagom kan man stänga av värmen och låta det torka färdigt på eftervärmen. (Har man ingen elektricitet kan man göra en rökhydda av tex ett skinn och granslanor, skinnet behöver inte vara garvat, rengör man det först blir det ändå lätt rökgarvat på insidan, men man bör så klart inte använda värdefulla skinn man tänkt garva på riktigt sedan (om man inte vill göra en riktigt rökgarvningsprocedur på det, dvs)).
Слава Україні!
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.
But who's that stranger in the dark? His vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death. Darkness and decay, and the red death holds dominion over all
Skriv svar

Återgå till "Djurhushållning"