långtidslagra matfett?

Hur man lagrar föda
Tomtemor1
Inlägg: 159
Blev medlem: 07 jun 2019 18:40

Re: långtidslagra matfett?

Inlägg av Tomtemor1 »

EN brun böna skrev:
10 mar 2020 21:14
Förr i tiden så lagrade man smöret över en stor del av året utan kyl eller frys genom att ha höganäskrus eller liknande burkar. Man la ett lager salt i botten och sedan saltat smör på saltet, sedan nytt lager salt osv efter hur mycket smör man fick efter mjölkningarna. När man fyllt krukan eller kon slutat mjölka så la man salt över och ställde krukan i skafferiet. När smöret skulle användas tog man upp en lagom klump och tvättade den på samma sätt som man gör efter kärningen för att tvätta bort kärnmjölken. Alltså knåda smöret under mycket kallt vatten och sedan krama ur det vattnet. Sedan kan man salta smöret igen för att få det normalsaltat.
Så fri mängd salt.
Tack så mycket :hug:

Skriv svar