Ny konserveringsmetod

Hur man lagrar föda
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1479
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Ny konserveringsmetod

Inlägg av entropi »

Hittade en intressant artikel om ett företag som börjat konservera mat i koldioxid
Because of our use of carbon dioxide instead of steam or water, the product damage to nutrition is significantly less, but we achieve safety in the same way as milk is pasteurized, or as beer is pasteurized, or as cheese is pasteurized,
https://www.fastcompany.com/90625939/th ... t-a-fridge
Survival
Honor
Liberty
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1479
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av entropi »

Borde inte lagringstiden på oljor och fett bli bättre om man lagrar oljan i någon sorts tryckkontainer med kolsyra? Idéer på lämpliga och billiga containers?
Survival
Honor
Liberty
bokmalen
Inlägg: 760
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av bokmalen »

Det är väl bra med alla typer av konserveringstekniker, ju fler ju bättre.
Tror dock denna har ett ytterligt begränsat användningsområde.

Som entropi skriver ovan, om man ersätter syret med koldioxid i förpackningar med fett så kommer det bli mindre oxidationn och därmed längre tid för det att härskna. Men det gäller ju då oöppnad förpackning, och då skulle jag ju personligen hellre se att man istället fyllde en flaska med matolja hela vägen upp, istället för att ersätta luftslatten i halsen med koldioxid.

Pratar vi sånt som riskerar att ruttna är jag ytterligt skeptisk till idén. Koldioxiden kommer att stoppa syrekrävande bakterier från att föröka sig, men inte anaeroba bakterier som ofta är de som orsakar matförgiftningar. De förpackningar av kött som du hittar i affären idag med "skyddande atmosfär" har istället förhöjd syrgashalt, vilket minskar risken för matförgiftning även omdet på sätt och vis försämrar hållbarheten på fetterna i köttet.

Pratar vi däremot långtidslagring av säd eller liknande så kan det vara bra att försöka byta ut så mycket av luften som möjligt i tunnan mot koldioxid.
I intend to live forever, or die trying to
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2507
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av xsive »

bokmalen skrev: 30 apr 2021 11:54 Det är väl bra med alla typer av konserveringstekniker, ju fler ju bättre.
Tror dock denna har ett ytterligt begränsat användningsområde.

Som entropi skriver ovan, om man ersätter syret med koldioxid i förpackningar med fett så kommer det bli mindre oxidationn och därmed längre tid för det att härskna. Men det gäller ju då oöppnad förpackning, och då skulle jag ju personligen hellre se att man istället fyllde en flaska med matolja hela vägen upp, istället för att ersätta luftslatten i halsen med koldioxid.

Pratar vi sånt som riskerar att ruttna är jag ytterligt skeptisk till idén. Koldioxiden kommer att stoppa syrekrävande bakterier från att föröka sig, men inte anaeroba bakterier som ofta är de som orsakar matförgiftningar. De förpackningar av kött som du hittar i affären idag med "skyddande atmosfär" har istället förhöjd syrgashalt, vilket minskar risken för matförgiftning även omdet på sätt och vis försämrar hållbarheten på fetterna i köttet.

Pratar vi däremot långtidslagring av säd eller liknande så kan det vara bra att försöka byta ut så mycket av luften som möjligt i tunnan mot koldioxid.
Svårt fylla flaskor hela vägen upp eftersom volymen varierar med temperaturen så nej det är nog inte så bra ide.
Luftslatten (eller annan gas) behövs

Man använder ju redan sen länge koldioxid vid förpackning av rått kött och fågel.
Inte ren koldioxid men i storleksordningen 20-30% CO2 och resten syrgas.
CO2 för att hämma tillväxt av bakterier.
Syrgas för att köttet inte skall bli grått. Utseendet säljer..
Gasmixen avstannar mörning och det ser "färskt" och trevligt ut längre
Ungefär fördubblar tiden till bäst före men inget för långtidslagring
I started out with nothing, and still have most of it left
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1479
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av entropi »

När får vi rapporten om vad som händer när man sodastreamar sin matolja? :D
Survival
Honor
Liberty
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1479
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av entropi »

Så, man borde kunna fylla såna livsmedelshinkar med ris, kasta i kolsyreis, sen sätta på locket några sekunder senare när hinken trängt ut syret?
Just ris blir väl oftast dåligt pga fettet härsknar. Jag har vakumpackat riset med syreätare idag, det här hade kanske varit enklare.
Survival
Honor
Liberty
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2507
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av xsive »

entropi skrev: 30 apr 2021 13:46 Så, man borde kunna fylla såna livsmedelshinkar med ris, kasta i kolsyreis, sen sätta på locket några sekunder senare när hinken trängt ut syret?
Just ris blir väl oftast dåligt pga fettet härsknar. Jag har vakumpackat riset med syreätare idag, det här hade kanske varit enklare.
Vacuumpackat i Mylar/Al-folie med syreätare kommer alltid ge bättre lagringsbeständighet.
Syreätaren förbrukar allt syre och har normalt även en buffert om något skulle diffundera in genom skarvar

Plasten i livsmedelshinkar är inte gastät som aluminiumfolien så även om du skulle tränga ut
syre med kolsyreisen kommer syret långsamt diffundera in igen genom plasten.

Naturen strävar efter jämvikt och så länge partialtrycket på syret är lägre i hinken än
utanför kommer syre komma in långsamt om det inte omsluts av ett gastätt lager.
Det ersätter inte mylarpackning men det förbättrar mycket mot att bara packa i luft.
I started out with nothing, and still have most of it left
Användarens profilbild
Jakob
Inlägg: 622
Blev medlem: 11 maj 2019 18:29
Ort: KP

Re: Ny konserveringsmetod

Inlägg av Jakob »

Det har använts länge av livsmedelstillverkare. På paketet kan det stå "Packat i en skyddande atmosfär".
Ibland används koldioxid, ibland nån ädelgas.
Ost, chips, kött etc.
Effekten är samma som vid vakumpackning - inget syre som får fett eller annat att oxidera.
Winter is coming
Non semper erit aestas.
3-3-3 Radio Plan
Skriv svar

Återgå till "Lagring"