Funderingar kring mögel...

Hur man lagrar föda
Användarens profilbild
rödluvan
Inlägg: 1049
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Norrland

Funderingar kring mögel...

Inlägg av rödluvan »

Mögel är ju svårt att helt undvika, de bästa stalltipsen är ju som bekant att se till att det inte får ett övertag över de bakterier som ombesörjer fermenteringsprocesser och liknande. En svag länk i kedjan är om bakterierna får slut på näring, vilket öppnar upp för kontaminering av andra bakteriearter under vissa omständigheter, detta kan delvis avhjälpas genom att skapa en miljö som är giftig för merparten av samtliga i sammanhanget vanligt förekommande bakteriearter, tex genom att tillsätta salt och/eller socker över en viss andel, eller höje respektive sönka PH värdet, tex genom att använda sig av ofarliga bakterier som sköter fermenteringsprocessen i förekommande fall, eller åstadkomma detta på artificiell väg genom att tillsätta koncentrerad bas eller syra. En annan idag -med ett viktigt (men välkänt) undantag, bortglömd metod är att använda mögelarter som är ofarliga men håller borta skadliga arter och bakterier på kemisk väg. Om rätt arter av mögel tex angriper bröd kan detta hålla sig mycket länge även i fuktiga miljöer. Anledningen till att denna metod inte används längre annat än till vissa typer av ostar är väl främst på grund av smaken, men också därför att det kan vara svårt att hålla isär artfamiljer och enskilda arter. Tex penicillinum familjen innehåller bara ett fåtal för människan giftiga arter (man vet dock inte hur sporerna påverkar hälsan långsiktigt vid inandning, problemet är däremot att det ofta är omöjligt att skilja de olika arterna åt med blotta ögat), däremot tex. Aspergilius innehåller många arter som är giftiga eller misstänks vara cancerframkallande vid långvarigt upprepat intag.

Långt in i modern tid hade mögel en konserverande effekt på tex bröd ombord på ubåtar och mindre båtar.
(dock hårdtorkades skeppsskorpor för att förhindra okontrollerad mögelpåväxt av okända arter.)
Man gick nog på känslan av om syn, lukt, smak stämde förr i tiden för att kunna säga om brödet var tjänligt eller ej.

Om man inte vet rekommenderar jag att man inte äter bröd som möglat, det räcker tyvärr inte med att bara skrapa bort själva fruktkropparna som syns, det är inte att rekommendera att laborera med okända arter under fältmässiga förhållanden även om det ofta är frestande när matförrådet av färskvaror börjar ta slut.

Men vet man mer exakt vilka arter det rör sig om är de goda konserverare, de används ännu som smaksättare och naturmedicin i tex Japansk matlagning, men ursprungligen var det främst för att bevara maten längre. (Japanska syrningsprocesser använder sig dock av bakterier, främst de typer som förekommer naturligt i rishalm och kan användas tex att bevara kokta bönar, grönsaker, mm Detta kräver dock noggrann daglig skötsel om det skall fungera som avsett även om man hör om kulturer i sig som stått mer än 200 år, betydligt enklare är våtsyrning som i princip sköter sig själv tills den blir färdig, dock kräver denna ofta salt för att fungera, vilket ger smak man kanske inte alltid önskar, men förr var det därför att salt var dyrbart.)
Слава Україні!
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.
But who's that stranger in the dark? His vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death. Darkness and decay, and the red death holds dominion over all

Återgå till "Lagring"