kolhydrater är lättlagrat och billigt
protin från växter likaså
från djur så är frystorkat dyrt men ok
men fett för matlagning, vad kan man ha för lång livstid på lagerhyllan?
långtidslagra matfett?
långtidslagra matfett?
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
-
- Inlägg: 974
- Blev medlem: 05 maj 2019 20:29
Re: långtidslagra matfett?
MCT-olja håller nästan obegränsat så länge förpackningen är obruten. Förvaras mörkt i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp och då sägs det vara 1 månad, men den klarar sig säkert längre. Används som vanlig olja i mat och bak.
Kokosfett det som finns i glaskonserv lika hållbart som ovanstående som bara är en renad form.
Ghee håller ett år i rumstemperatur, men med svalt och mörkt längre.
Vanligt smör kan man salta extra för längre hållbarhet och sedan tvätta ur saltet då det ska användas. Har man keramikkrus kan man trycka ner smör i ett sånt och sedan salta tjock på toppen, Eller utan saltet med kallt vatten över som byts ofta.
Så länge frysen funkar så håller sig smöret där i åratal.
Kokosfett det som finns i glaskonserv lika hållbart som ovanstående som bara är en renad form.
Ghee håller ett år i rumstemperatur, men med svalt och mörkt längre.
Vanligt smör kan man salta extra för längre hållbarhet och sedan tvätta ur saltet då det ska användas. Har man keramikkrus kan man trycka ner smör i ett sånt och sedan salta tjock på toppen, Eller utan saltet med kallt vatten över som byts ofta.
Så länge frysen funkar så håller sig smöret där i åratal.
Re: långtidslagra matfett?
Kokosfett &.olja kan lagras i flera år, men innehåller inga essentiella fettsyror som din kropp inte kan tillverka men behöver för att du ska överleva en längre tid. Kokosfett som förut ansågs väldigt onyttigt har fått renesans och anses nu mycket nyttigt.
Men du får nog lagra några flaskor rapsolja och rotera med max 2 års intervall. Ska väl inte vara så svårt och inte så dyrt heller.
Kolla noga bäst före vid inköp! Innehåller omega 3 & 6 som ger alla essentiella fettsyror.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmed ... eSupport=1
”Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.”
Men du får nog lagra några flaskor rapsolja och rotera med max 2 års intervall. Ska väl inte vara så svårt och inte så dyrt heller.
Kolla noga bäst före vid inköp! Innehåller omega 3 & 6 som ger alla essentiella fettsyror.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmed ... eSupport=1
”Fleromättade fetter är livsnödvändiga. Kroppen kan inte själv tillverka dem utan vi måste få i oss dem via maten.”
”There is always more than one cockroach in the kitchen” - David Rosenberg
“The best way to predict your future is to create it.” - Dan Miller.
“The best way to predict your future is to create it.” - Dan Miller.
Re: långtidslagra matfett?
Har rejält med rapsolja i lager. Två-tre år efter BF är inga problem om de stått mörkt och svalt. Har blandat glas- och plastflaskor. Ingen systematisk provning, bara använder och har inte haft problem.
Gissningsvis håller rapsolja i glasflaska som stått mörkt och kallt långt över tre år efter BF.
Gissningsvis håller rapsolja i glasflaska som stått mörkt och kallt långt över tre år efter BF.
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Re: långtidslagra matfett?
Samma sak här, håller ett ordentligt lager med rapsolja, de har ofta 2 års BF datum och håller säkert en bra bit efter det.
Re: långtidslagra matfett?
får nog bli en del rapsolja, man kan alltid köra en del dieselmotorer på det, ungefär samma literpris som diesel, så dom kan roteras smidigt
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Re: långtidslagra matfett?
nu är matoljan billigare än dieslen, så det borde vara en enkel sak att köpa varjegång man handlar i lågprisbutiken
får nog prova att köra på det med, men man kan alltid elda upp det under vintern..
får nog prova att köra på det med, men man kan alltid elda upp det under vintern..
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Re: långtidslagra matfett?
Rapsolja är bra elda med.
Vi behövde bränna i Plåttunna ganska mkt efter sågning av två träd. Grenar samt Övrigt skit.
Vanliga oljan tog slut på kvällen.
Men vi ville bränna på till natten sent , så vi provade med Rapsolja blandat med bränsle.
Det var helt okey.
Röken och oset var mycket renare med när vi behövde tända på nytt även dagarna efter.
Vi behövde bränna i Plåttunna ganska mkt efter sågning av två träd. Grenar samt Övrigt skit.
Vanliga oljan tog slut på kvällen.
Men vi ville bränna på till natten sent , så vi provade med Rapsolja blandat med bränsle.
Det var helt okey.
Röken och oset var mycket renare med när vi behövde tända på nytt även dagarna efter.
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Re: långtidslagra matfett?
Jättebra info om att salta smöret, har du någon koll på hur mycket salt man ska lägga till?EN brun böna skrev: ↑26 sep 2019 17:59 MCT-olja håller nästan obegränsat så länge förpackningen är obruten. Förvaras mörkt i rumstemperatur. Öppnad i kylskåp och då sägs det vara 1 månad, men den klarar sig säkert längre. Används som vanlig olja i mat och bak.
Kokosfett det som finns i glaskonserv lika hållbart som ovanstående som bara är en renad form.
Ghee håller ett år i rumstemperatur, men med svalt och mörkt längre.
Vanligt smör kan man salta extra för längre hållbarhet och sedan tvätta ur saltet då det ska användas. Har man keramikkrus kan man trycka ner smör i ett sånt och sedan salta tjock på toppen, Eller utan saltet med kallt vatten över som byts ofta.
Så länge frysen funkar så håller sig smöret där i åratal.
-
- Inlägg: 974
- Blev medlem: 05 maj 2019 20:29
Re: långtidslagra matfett?
Förr i tiden så lagrade man smöret över en stor del av året utan kyl eller frys genom att ha höganäskrus eller liknande burkar. Man la ett lager salt i botten och sedan saltat smör på saltet, sedan nytt lager salt osv efter hur mycket smör man fick efter mjölkningarna. När man fyllt krukan eller kon slutat mjölka så la man salt över och ställde krukan i skafferiet. När smöret skulle användas tog man upp en lagom klump och tvättade den på samma sätt som man gör efter kärningen för att tvätta bort kärnmjölken. Alltså knåda smöret under mycket kallt vatten och sedan krama ur det vattnet. Sedan kan man salta smöret igen för att få det normalsaltat.
Så fri mängd salt.
Så fri mängd salt.