Fett

Hur man lagrar föda
Användarens profilbild
Charlie**
Inlägg: 1595
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Fett

Inlägg av Charlie** »

reboot skrev: 05 mar 2020 23:25
Charlie** skrev: 05 mar 2020 22:37 Rapsolja på 5 lit är min favvo!
Bra val. Det är den som är mest näringsriktig och innehåller alla esentiella fettsyror samt omega3 & 6
...och den ger en mycket mild fin smak i dressingar och en fin "nötaktig" smak när man steker i den! :up: :up: :up:
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2519
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Fett

Inlägg av xsive »

Förvarar en del Rapsolja i glasflaska som sen packats med syreätare i Mylar.
Förvarar det sen svalt, Tanken är att förhindra oxidation så mycket som möjligt och få max lagringstid
Rapsoljan är raffinerad som uppges ge längst hållbarhet

Men sen sker ju även härskning genom hydrolys där fett reagerar med vatten och bildar fettsyror.
Syrefri helt mörk förvaring hindrar väl inte detta?
Hur stor del av härskningsprocessen är oxidation och hur stor del hydrolys? Någon som vet nåt om det?
I started out with nothing, and still have most of it left
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Fett

Inlägg av Strångsjö »

Till vardags använder jag endast kallpressad rapsolja, nötig, rund och god i smaken, gyllengul.

Steka, fritera, billig rapsolja

Matlagning, Valio eller Arlas smör

Tycker svensk kallpressad rapsolja utklassar olivolja, en del anhöriga är som besatta av olivolja, jag protesterar

God kväll, tack för tipsen,
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Fett

Inlägg av Strångsjö »

xsive skrev: 05 mar 2020 23:46 Förvarar en del Rapsolja i glasflaska som sen packats med syreätare i Mylar.
Förvarar det sen svalt, Tanken är att förhindra oxidation så mycket som möjligt och få max lagringstid
Rapsoljan är raffinerad som uppges ge längst hållbarhet

Men sen sker ju även härskning genom hydrolys där fett reagerar med vatten och bildar fettsyror.
Syrefri helt mörk förvaring hindrar väl inte detta?
Hur stor del av härskningsprocessen är oxidation och hur stor del hydrolys? Någon som vet nåt om det?
Då jag inte har en aning om riktig lång lagring av matfett, ingen annan verkar veta, lutar jag åt att lagra
på vinst förlust.

Kanske sänka ned i djup skogstjärn, gräva ned
EN brun böna
Inlägg: 975
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Fett

Inlägg av EN brun böna »

Kokosfett för matlagning är ju inte det som finns i fyrkantiga paketen det är bara till för bakning/godis tillverkning. Matlagningsvarianten är det som sälj i glasburkar.

Ghee säljs som helkonserv med mycket lång hållbarhet, öppnad förpackning kan hålla upp till ett år i rumstemperatur.

MCT-oljan har också mycket lång hållbarhet även om den förvaras i rumstemperatur dock mörk förvaring-
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 3014
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Fett

Inlägg av maskros »

Vad är MCT-olja? Förstår de vad jag menar om jag går in på ICA och frågar efter MCT-olja?
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
EN brun böna
Inlägg: 975
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Fett

Inlägg av EN brun böna »

MCT-olja ska finnas hos ica i alla fall i deras större butiker. Det är en renare variant av kokosolja. Eller vissa är gjorda av palmolja men de kan man undvika.
Användarens profilbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: Fett

Inlägg av bunk »

Kallpressad Kokosolja kan hålla 5-6 år efter bästföre märkning läste jag.

Enligt Quality First International Inc ?

Vad tror ni om det?

Källa länken nedan:
http://www.foodprepper.com/which-cookin ... ongest.php

Jag kommer inte åt Länken som finns på sidan där. Kanske andra gör?

Mörkt och Svalt förvarat i Oöppnad burk antar jag dom menar.

Alla bör ju ha fett med i Matpreppingen.
Eftersom mycket av det som långtidslagras är ju så himla fettsnålt.

MCT Olja ? Priser ? Aldrig hört ens :)

Kallpressad Kokos-olja kan ju vara värt lagra. Köpa mindre burkar ett par ?
Chansa att de håller 3år minst ? Man kan ju öppna en liten burk sådant 3år efter bästföre för att kika hur det är.
Öppnad håller de ca 1 år normalt. En som paserat bästföre kanske håller par månader bara?
Därför kan det vara smart ha några mindre förpackningar ?
Allt beroende på hur många man är givetvis med.


Raps olja 3 liter stormarknad kostar inte mycket. Rotera eller byta flaska varannat år kanske?

Då tänkte vi förvara det Svalt och helt mörkt !
Det är mycket viktigt när det gäller oljor har jag läst lite här och var att det förvaras svalt och helmörkt.
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Användarens profilbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: Fett

Inlägg av bunk »

Mörk Chocklad för bakning är fett
Du kan säkert äta det 5år efter bästföre har jag hört.
Stämmer det ?

Nötter är feta vissa. Vilka ?


Extra Virgin Olive Oil
Det stöter man ofta på när man läser här och där.


Bäst fett lagring kan vara
1 Mörk Chocklad
2 Cocosnötolja
3 Oliv Olja

Frågan är vilka fabrikat som har seriösa Produkter ?

Mörk Chocklad måste skilja åt mycket `? Endel har mycket Mjölk och annat i som inte tål Långvarigt ?
Kakao Pulver håller länge. Men hur är det med fett?

Var inte blyga.
Dela med vad ni vet och kan ?

Tack :)
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 3014
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Fett

Inlägg av maskros »

Mörk choklad, som bara är äkta choklad, har längre hållbarhet än man härdar ut. 10, 20 eller 50 år är inte orimligt för mörk choklad som lagras mörkt och svalt. Kan bli lite vita skiftningar på den men det är ingen fara. Källan är en extremt chokladkunnig och chokladintresserad bekanting som sällan uttalar sig om choklad utan att ha ordentligt med underlag. Typ är med i chokladklubbar, VIP-kort på chokladmuseum och provningar och åker på chokladresor som andra åker på vinresor. Mörk blockchoklad lagrar jag, efter råd.
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Skriv svar

Återgå till "Lagring"