hårdtorkat ris och vatten

Matlagning i praktiken
Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 2247
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av bastard »

verkar som om man behöver lite mer vatten för riset om man kör i riskokare om riset har varit extratorkat

någon annan med erfarenhet?

japp, köpte en riskokare, man har ju ändå några kilo ris.. :mrgreen:
if you listen to fools the mob rules
preppa , deppa eller fårk, välj själv

bokmalen
Inlägg: 314
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av bokmalen »

Har inte märkt det, men det låter ju troligt.
Själv brukar jag ju "tvätta" riset i ett par omgångar innan tillagning, så det kanske suger i sig lite då.
I intend to live forever, or die trying to

Användarvisningsbild
Charlie**
Inlägg: 490
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av Charlie** »

Jag har inte märkt någon större skillnad vid kokning i riskokare eller i kastrull. Där mot så så tycker jag att mängden vatten i förhållande till rismängden inte är proportionellt till riset om man gör större kok. Gör man större kok behövs mer vatten än vad som står i recepten, oavsett kastrull eller riskokare. Fördelen med riskokaren är att den inte behöver passning. Jag fick ett tips om att det även gick att koka mathavre i riskokaren men mitt försök blev inte till belåtenhet.
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.

lupl
Inlägg: 53
Blev medlem: 06 sep 2019 15:40

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av lupl »

bokmalen skrev:
02 maj 2020 16:58
Har inte märkt det, men det låter ju troligt.
Själv brukar jag ju "tvätta" riset i ett par omgångar innan tillagning, så det kanske suger i sig lite då.
Det är nog så, jag har oxo upplevt att det suger i sig vatten när kag tvättar det några ggr...
meet camp !
/ 601 / M&L

Användarvisningsbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av bunk »

Riskokare är ett måste.

Blir så mycket godare ris, specielt med jasmin och basmati.

Det går ju även laga annat i en riskokare med.
Det är en produkt som vi använt i många år, den går varm ofta.
Rekommenderar alla skaffa Riskokare.

Om riset är extremt torrt, då kanske man kan lägga det med vatten i riskokarskålen, och ha den i kylen kanske nån timma innan tillagning ?
Vet inte, testa.


Jag har själv funderat på hur man kan förkorta kokningstiden på Ideal Makaronen.
Tänk labba och testa, ha i vatten och kastrull med makaronerna, salta, låta stå nån timme.
Kanske det räcker sen med 5 minuters koktid? spara energi om det skulle bli knas i framtiden.

Snabbmakaroner är ju underbara med sin 3minuters koktid.
Men ideal är lite mer matigt. Men de har ganska lång koktid på ca 8minuter.
Det gäller även övrig pasta som ofta är 9-12 minuter.

Det borde bli kortare kokning om man låtit de ligga i vatten några timmar före ?

Och om vattnet är rent så tror jag inte det är farligt heller, det kokas ju ändå till sist någon minut även.

?

vill tipsa om två sjukt bra riskokare som ger PERFEKT resultat, vi har jätte bra erfarenheter av

Hamilton Beach Digital Simplicity™ 4,75 liter

Tefal Classic 2 RK1011 1.8 liter

Vi hade den lilla tefal först
sen bytte vi till den stora Hamilton beach digitala

Båda har vunnit tester som bästa riskokare

Singelhushåll eller två pers , ta en tefal
Familj? Kör på en Hamilton
Om ni vill ha det godaste bästa riset. Båda gör perfekt ris.
Vi har testat en tredje riskokare även som vi inte minns namn på, den brände i lite botten tyvärr.

Vill ni vara säkra på bästa ris.
Då är det värt köpa en Tefal eller Hamilton

de är billiga ändå , runt 350-500 kr kostar dessa två.

Det trevliga är att man får så mycket yta fritt på hällen för laga annat som kött, såser, koka grönsaker.
Slippa böka med ris i samma häll medans man gör det andra är så skönt.

Vi kokar dubbla satts varje gång
Vi äter halva, resten med hållaren i kylen, sen bara värma fort igen efter 2 dagar typ.
Man spar energi såvis och tid
Det smakar lika gott båda gångerna om du har ett bra ris.
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare

lupl
Inlägg: 53
Blev medlem: 06 sep 2019 15:40

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av lupl »

Jag har letat efter en riskokare utan teflonbeläggning... gärna rostfritt.. kanske någon vet eller har info var jag kan hitta en sådan tingest?
meet camp !
/ 601 / M&L

Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 2247
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av bastard »

nix, men vore intressant, och gärna en mindre variant, för 1-2 portioner
if you listen to fools the mob rules
preppa , deppa eller fårk, välj själv

lupl
Inlägg: 53
Blev medlem: 06 sep 2019 15:40

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av lupl »

Hittade en sida... verkar någon slags samlings sida... Jag ska kolla igenom alla där senare.
De som vill kolla själva gå in på:

https://riskokare.se/

Hittar någon en UTAN teflon beläggning så posta gärna länk isåfall.
meet camp !
/ 601 / M&L

Användarvisningsbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: hårdtorkat ris och vatten

Inlägg av bunk »

Det finns några skojar sidor som sålt modifierade soppvärmare som riskokare med rostfritt skål inuti.

Det är inget och ha.
Riset bränns
Det finns ingen nytta av det heller.

Köper ni en Tefal eller Den vi har nu .
De har jätte stark teflon.

Om ni gör allt rätt kan inte riset bränna fast i dessa två apparater. I vår noname shit så brändes riset fast direkt.

Ni rengör skålen genom att sätta två droppar yes diskmedel, häll hett vatten par deciliter.
Låt den stå sen en timma eller ett dygn. eller två.
Minst en timma.
Sen tar ni diskborsten diskar, sköljer med kallt vatten.
Sätt tillbaka skålen i riskokaren

All hantering av ris som ni PLOCKAR ur kokaren måste ske med plast sked.
Aldrig metal och liknande.
Då håller de 4-5 år minst

Känner lite thai och kina krogsägare.
De kör med 4-8 tusen kronors riskokare stora. De är teflon .
Sen häller dom riset i sushi värmare som inte kan koka, men värma riset. Dessa har rostfria stål.
Dessa är ute på serveringen med stora plock skedar i metall.
Men de lagar riset med teflon kokare

Kokarna är på 12-14liter styck. värmaren är lite större 16-18liter, troligen för att kunna lätt hälla över och ha lite över så folk slipper spilla ?
vet inte sista detaljerna helt.

Vill du ha en bra risKOKARE ? teflon är det enda som gäller då
Tefal har bra teflon, inte att jämföra med noname rusta 199kr kokare

om ni har rostfritt kök så kan ni matcha med den vi har, eller tefal inox
tefal inox är liten under 2 liter , denna är toppvinnare med.
Alltid bäst eller nästbäst i flera tester

Familjer bör köpa den stora vi har nu.
Koka gärna som vi. dubbel satts.
Ställ skålen i kyl efter att ni ätit första sattsen.
Värm sen lite snabbt par dagar efter
Spar energi och tid
Även gott göra stekt ris på satts två. Fish sause, soja, grönsaker kanske? ägg, lite olja, stek allt i stekpanna . MUUUMMMS

googla FRIED RICE , eller stekt ris. Otroligt gott
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare

Skriv svar