Recept / Matidéer

Matlagning i praktiken
Användarvisningsbild
Charlie**
Inlägg: 975
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Charlie** »

xsive skrev:
19 apr 2020 15:40
Gillar tonfisk men klarar det bara kallt. Kylskåpskallt. Varm tonfisk från burk går bara inte

Har levt på trekantmackor från macken förr men fyfan vad blir man trött på dom
Byt ut tonfisken till ölkorv, alternativt beef jerky som du hackar ned i vattnet och låter det koka upp innan du tillsätter nudlarna.
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Strångsjö »

Ajvar med pasta, ris, potatis, eller klick i nudelsoppa, reder vilken soppa som helst.

Enkelt, gott, billigt, enda felet är att den möglar fort, viktigt
med hygienen.
Användarvisningsbild
Charlie**
Inlägg: 975
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Charlie** »

Bara för att man lever under enkla och/eller svåra förhållanden, innebär inte detta att man skall göra avkall på moral och mänsklig kultur. Vi tillhör förvisso däggdjurssläktet men vi bör förhålla oss till det faktum att vi är något högre stående än djuren. Det som skiljer människor från djuren är att vi också äter en efterrätt efter huvudmålet. Något vi därmed skall fortsätta med i alla lägen.
Nedan följer två enkla recept på lika enkla efterrätter.

Ris á la vindskydd med saftsås

Du behöver:
Uncle Ben's snabbris
Nido mjölkpulver (eller hälst Prädd gräddpulver)
Lite vaniljsocker
Varma koppen blåbärssoppa.
1. Tillaga riset enligt anvisningarna på paketet
2. Rör ihop mjölkpulvret/gräddpulvret med så lite vatten att det blir en krämig koncistens och smaksätt med vaniljsockret.
3. Rör ihop riset med "grädden"
4. Koka blåbärssoppan enligt anvisningarna på paketet.
5. Ät risgäggan med blåbärssoppan.

Stekt äppelröra med vaniljsås och kaksmulor
Tillagar du denna efterrätt till dina kamrater på fjällvandringen/fisketuren/i jaktkojan, kommer du att bli sällskapets absolut bästa friskvårdskompis och centralgestalt. Du kommer sedan att bli medbjuden varenda gång i framtiden.

Du behöver:
1 pkt Digestivekex
Ett par äpplen. Gärna av typen Granny Smith.
Smör
Kanel
Färdig vaniljsås på tetra.

Gör så här:
1.Smula ner digestivekexen i kåsorna.
2. Skär ned äpplena i småbitar.
3. Stek äppelbitarna i mycket smör och ös på med kanelen.
4. Fördela äppelfräset över smulorna i kåsorna och toppa med vaniljsåsen.

Njut nu inte bara av denna efterrätt, utan även av dina kamraters lyriska beröm och beundran.
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Strångsjö »

Hemgjord kolsyra:

Rengjord petflaska, kokat vatten, smaksättning alt. bara socker, ca 3-4 gr socker / liter är lagom,
några korn snabb bryggjäst. Låt jäsa i värme, klart inom något dygn, kyl, drick.

För lagring, 4-5 gr socker / liter, öppna när färdigjäst, i med några korn sorbinsyra,
förvara kallt.

Varianter:
te utan koffein, fusk-kombucha, för kvällsbruk
saften av ett rönnbär
-"- ett slånbär
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Strångsjö »

re: Havreaux Rapide

Pasta rapide, ljummet vatten, pasta, vänta
några timmar, häll bort vattnet, smaksätt

minimalistisk kosthållning par bravur a la ensamseglare
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Strångsjö »

re: hemgjort källvatten

jag använder lallemand CBC-1, bryggjäst avsett för kolsyrejäsning
på flaska, öl.

Jäser ut snabbt, lämnar ingen arom, sedimenterar fort,

har man inget mot visst grummel, mangrove jack m02 ciderjäst,
tar lite längre tid, men jästen ger angenäm smak

med kronjäst, grummel och smakar bröd

I framtiden ska jag testa turbojäst, för hembrännare, något korn eller
så, borde inte lämna så mkt smak
Användarvisningsbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av bunk »

En god fake lappskojs

Burk corned beef
Buljongtärning
Pulvermos


Börja med koka upp vattnet
Kasta i buljongtärningen.
Och Köttburken.
Krossa köttet efter en minuts kokning
stäng av värmen nu.
Häll i pulvermos till lagom tjocklek
Vispa på lite

Servera med Rödbetor om du har. Gärna ett stekt ägg även om du har fåglar på din tomt

Tiden för att laga denna enkla bunker mat är kort, och den smakar jättegott.
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Användarvisningsbild
bunk
Inlägg: 192
Blev medlem: 01 mar 2020 23:41

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av bunk »

Själv testar jag mycket nu och har kommit på en hel del goda och enkla grejjer.

Max 3 varor
Max 10 minuter värmebehov.

Tips två som gillas av många är

Findus köttfärsburk
Snabb makaroner Kungsörnens.
Endast två ingredienser som är gott och går fort.
Självklart kan man gärna ha lite oregano och ketchup till.

Jag kan många fler snabba busenkla goda rätter.

Men bidra ni med fasiken.

Prepping food
Under 10 minuter, max 3 ingredienser som tål förvaras minst 2år.
Snabbt och sjukt enkelt tack.

Snabba sköna tips ?
Kom inte med Soldatens Ärtsoppa och vatten.-
DÅ blir jag LESS
Har Dyslexi.
Gillar Prepping
Ogillar Förrädare
Användarvisningsbild
Ursus
Inlägg: 1159
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24
Ort: Thule

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av Ursus »

Bärläder i ugn

Tänkte återuppliva denna tråd med mitt recept på bärläder. Det är enkelt att göra, håller ganska bra, och blir förjävla gott.

Vi börjar med några bilder för referensens skull:

61064de0c4581320473295.jpg
61064de0c4581320473295.jpg (21.62 KiB) Visad 421 gånger
Hjortronmos på pappersark

61064df158799800905519.jpg
61064df158799800905519.jpg (21.15 KiB) Visad 421 gånger
Färdiga läder av hjortron på burk

61064e0bbbb77840241654.jpg
61064e0bbbb77840241654.jpg (29.3 KiB) Visad 421 gånger
Blåbärsmos på teflonark

61064e146cfef557616824.jpg
61064e146cfef557616824.jpg (19.13 KiB) Visad 421 gånger
Färdiga blåbärsläder på slutlig tork


Grundreceptet är väldigt enkelt

För en normalstor ugnsplåt:
5-6 deciliter bär
0,5 deciliter socker

Sätt ugnen på 62,5 grader, dvs. mitt mellan 50 och strecket som avser 75. Högre än detta och det är risk att du tillagar bären, lägre än detta och det tar väldigt lång tid (om du inte har fläktaggregat i ugnen, då skall denna givetvis vara på). Tag en plåt och bered den med antingen ett konventionellt bakplåtspapper, eller (mitt föredragna) ett återanvändbart teflonark. Papper tenderar att fastna i bärsmeten och kan göra det svårt att dra loss när det är klart. Teflon kan användas ad infinitum, lossar mycket lätt, och eventuella rester är bara att gnugga av med vanligt vatten efter användning.

Mosa en dryg halvliter bär i en skål. En stavmixer ger ett väldigt slätt och fint resultat, men det går alldeles utmärkt att mosa för hand med något handverktyg för detta syfte. Jag använder oftast det senare; då med en liten potatismosare. Se bara till att du krossar så mycket av strukturen av bären som möjligt. Med blåbär exempelvis blir det vid handmosning alltid ett och annat "helt" bär som är kvar, men dessa torkar vanligtvis ihop i ugnen. Ju slätare smet, desto lättare att bre. Låt frön och allting vara kvar vid exempelvis hallon eller hjortron.

Lägg till ungefär en halv deciliter socker och rör om med sked. Se diskussion om socker nedan. Bre sedan ut denna smet på bakplåtsarket, försök att göra det jämnt och några millimeter tjockt över hela arket. In i mitten av ugnen, och låt stå med luckan lite, lite öppen. Lägg in en hoprullad bit folie eller en träslev för att hålla uppe luckan en centimeter eller så. Detta är för att låta eventuell vattenånga evaporera.

Torkningstid på detta sätt varierar beroende på hur saftiga bär du använder. Lingon brukar gå över natten, blåbär och jordgubbe 12-15 timmar, hjortron upp till 18 timmar då de oftast är väldigt saftiga. De anses vara klara när den ovanliggande ytan inte är klistrig. Lite, lite klister är okej (typ som russin), men inte så att det fastnar på fingrarna. Tag ut ur ugn och skala försiktigt bort arket från det nu torkade lädret. Klipp upp lädret i remsor, rulla ihop, och låt de stå i den fria luften i ytterligare några timmar för att få bort eventuell kvarvarande fukt. Undersidan är vanligtvis lite klibbigare än ovansidan, men det är okej. Om du vill ha ytterligare torka (och därmed hållbarhet) kan du lägga in rullarna i ugnen igen i någon timme, men det är inte nödvändigt.

Hållbarhet? Beror på, samt svårt att säga. I frys? För evigt. I lufttäta burkar eller påsar i rumstemperatur? Minst några månader om inte mer, beroende på hur hardcore du har varit med torkningen enligt ovan, samt bärens egenskaper och eventuellt socker. Om du vill vara på den säkra sidan, lägg i socker och torka rullarna tills de är absolut heltorra. Syrliga bär, typ lingon och hjortron, behöver typiskt inte socker för hållbarhetens skull, men däremot förbättras smaken hundrafalt med socker. För söta bär är det tvärtom; de behöver knappast smaktillsats men har inte samma hållbarhet utan socker. Tag gärna med några mindre mogna bär vid plockning, då dessa är syrligare och bidrar med hållbarhet. Övermogna ger mer sötma. Har ätit rumsförvarade upp till tre-fyra månader efteråt utan problem, så länge man inte är och nallar i samma burk om och om igen och exponerar för luft. Problemet är att de är så jävla goda och stryker med innan långtidsförvaring har uppnåtts.

Kör.
Mina videokanaler:

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCXOJE4 ... owXT9jAXDQ (Ursus Praeparatus)
Vimeo (camotest och gamla videor): https://vimeo.com/user66557534
Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 1129
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Recept / Matidéer

Inlägg av maskros »

Toppentips, tack för det!! :D
Un diente de león no puede manejar todo.
Skriv svar