Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Hur hantera djur för slakt
Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 377
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av maskros »

Vad tror ni om detta, nån som testat, tankar? https://youtu.be/_-Wdwjlu9mY
Un diente de león no puede manejar todo.

Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 377
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av maskros »

Han använder en tigersåg, hur gör man utan en sån? Bågsåg eller kan man hugga av med yxa?
Un diente de león no puede manejar todo.

Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 1927
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av bastard »

man kan få innan, men sedan skla man fundera lite på hur mörningsprocessen ska vara

innan rigor mortis ska man inte kyla ner köttet under 10-12 grader
ofta hjälper det att få hem djuret med pälsen på , och flå den efter likstelheten släppt

gör maninte det får man dåligt kött

finns klyvyxor, men handsåg, motorsåg och nästan allt funkar
if you listen to fools the mob rules
preppad.se ,för dig som är survivalist eller prepper

Användarvisningsbild
Charlie**
Inlägg: 373
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av Charlie** »

De ser onekligen enkelt och effektivt ut men jag vill nog få ut inälvorna så fort som möjligt innan jag börjar karva i resten av kroppen. Jag har sett liknande klipp styckning av både gris och kanin, så det är nog vanligare än man tror. Jag är lite konservativ men nog bör man prova på!
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.

Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 377
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av maskros »

Men varför ska man ha ur inkråmet, egentligen? Det ser inte ut som att han går miste om något kött och har man nära nog hem så djuret inte blir kallt kan väl göra sådär? Hur lång tid tar det innan innanmätet gör tok med köttet och vad är det som händer om man väntar för länge med att ta ur det?
Un diente de león no puede manejar todo.

Användarvisningsbild
bastard
Inlägg: 1927
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av bastard »

bukträff så skall allt ut så fort som möjligt, även blod och urin och få bort sista ur ändtarmen skall bort fort

men ett rent huvudskott och man hänger den med huvudet nedåt strax efter skottet så funkar det
if you listen to fools the mob rules
preppad.se ,för dig som är survivalist eller prepper

Camo
Inlägg: 128
Blev medlem: 20 maj 2019 22:04

Re: Flå hjortdjur innan man tar ur dem?

Inlägg av Camo »

Min tanke om den filmen är att den fungerar som ett väldigt bra exempel på hur man INTE bör göra.Några exempel arbeta med skitiga händer utan plasthandskar och även jaktjackans snoriga och skitiga ärmar/muddar mot köttet..Att rispa och hacka sönder köttets naturliga skyddshinna både med buköppnaren och kniven.På alla sådana hack och rispor ges det tillfälle för bakteritillväxt.Ännu värre blir det när han börjar spola vatten på delarna.
Innan det är färdigt så kommer det att krylla av bakterier i köttet när det ligger och skvalpar i coolerns blodiga vattensörja.

Man ska aldrig skölja med vatten,inte ens om det är skit eller blod eller tarmbakterier.Man ska torrtorka och sedan gärna spruta på lite ättika eller sprit som håller bakterierna i shack.
Han lägger tigersågen med bladet ner på den skitiga betong plattan där det är fullt av bakterier.Sedan så slösar han något enormt med kött,både det som blir kvar på skinnet,benen och slaksidor och övriga kroppen.Tex fettet på ryggen ska man vara rädd om.Han bara river bort det.

Att djuret sedan verkar vara magskjuten och inte urtagen är ju bara så amatörmässigt så.Vad som händer om man inte tar ur inävorna är att så fort djuret dör så börjar föruttnelseproccesen.Tex att tarm,våm och magbakterier mm börjar vandra genom vävnaderna för att börja bryta ner kroppen.Därför är det ju bra att ta ur djuret så fort som möjligt och öppna upp buken och släppa ut ev blod.Även om det inte är magskjutet...
Att ta bort skinnet är det ingen brådska med.

Hur han sedan låter köttet möra eller inte vet jag inte,men det blir nog inte tal om någon lång mörningstid på de där köttbitarna iom att kvalieteten på arbetet var så pass dålig.

Är man lite van så behöver man ingen såg för att dela på vare sig fram eller bakbenen,man skär bara med kniven där ledkulan är.Det går fort och ovässer inte kniven och det blir ingen köttförlust alls.
Vill man såga så ska man använda en fintandad såg tex en fogsvans eller en slaktsåg med rostfritt blad.Bågsågar är inte så lämpliga då tänderna i regel är så stora att det blir mest farligt och dåligt resultat.Likadant med yxa,vad som händer är att det krossar benet med små benflisor som följd.Dessutom måste benet i princip ligga på något tex en planka eller något.Att hugga av i luften är ingen bra ide...Motorsåg likadant..
Det är vad jag kommer att tänka på direkt,att den filmen fått så många likes är ganska skevt.Att göra jobbet 10 gånger proffsigare kanske tar lite längre tid,men då blir det försklassigt kött och mer kött/buljong mm.
En sak som han har rätt i och som inte är så dum ide är att skära bort huvudet före man flår ner skinnet för att slippa att det blir i vägen.Så helt värdelös var ju inte filmen ändå ;)

Skriv svar