Sida 4 av 5

Re: Slaktkaniner

Postat: 23 aug 2019 14:26
av Daltorpet
Vad kul att tråden fått lite ny fart :) Jag (när jag nu vill bevara kaninköttet) brukat kallröka och hänga
bakom vedbon och låta det lufttorka. Jag har också snabbtorkat ovanför vedspisen några gånger. Jag har inte testat riktigt hur länge det håller mer än ett par veckor då det brukar gå åt som tilltugg.

Jag föredrar färsk kanin dock om det skall ätas som riktig mat snarare än som tilltugg vid tex jakt,vedklyvning eller till en öl etc etc.

Fördelen med kaniner tycker jag att de är så billiga i drift och lättskötta så det är lätt att hålla dem levande och slakta efter behov. Jag äter samma dag som slakt i de allra flesta fallen. Håller man de levande är det lätt att få flera om man har en av varje.

En till grej efter jag läst urvakens historia är att de är små och lätta att hålla inomhus om det behovet skulle uppstå.

Re: Slaktkaniner

Postat: 07 nov 2019 17:22
av Charlie**
Kaninuppfödning är intressant. Vid ett par tillfällen har jag ätit kanin och det var helt ok. Jag skulle vilja prova att föda upp några kaniner under t ex en sommar då jag bor mest hela tiden i min "BOL" liksom som övning alltså. Jag läser en del om kaninuppfödning på Altrnativ.nu https://www.alternativ.nu/index.php?board=19.0
Det står där att man kan förändra köttets smak genom att ge kaninerna gran och/eller ene, några veckor innan slakt, för att det skall bli lite "viltsmak" Stämmer det? Om kaninerna får för mycket kraftfoder så blir de feta? Är det en nackdel? Kaninköttet är ju väldigt magert, så magert att en ensidig kost av kanin under en längre tid, kan ge sjukdomen kaninsvält. Borde inte ett fetare kött motverka detta sjukdomstillstånd?

Trots att jag jagar och inte har några som helst bekymmer med att dräpa vilda djur och stoppa dem i grytan, så finns inom mig, en svag och blödig liten jävla mes, som kan ställa till det för mig vid en ev slakt. Hur stålsätter man sig när man skall klubba ihjäl de små sötisarna? Nu under hösten har jag skjutit både rådjur och tjäder och det bekommer mig inte ett dugg. En kusin till mig har grisar och jag blev erbjuden en spädgris som jag tackade ja till. När jag sedan kom på besök så skulle han passa på att avliva den lille Griseknoen. :shock: Jag sa då att detta ville jag inte ta del av utan jag sa att jag hämtade den dagen därpå, då den var slaktad och klar. Ja ni förstår säkert :roll:

Re: Slaktkaniner

Postat: 07 nov 2019 19:22
av Huspreppen
Är själv sugen på att prova på att ha kaniner, dock så är det inte accepterat av alla i huset att avliva djur som är söta. Så nu kikar jag lite på kalkoner! :D måste dock läsa på mer inom det området.

Re: Slaktkaniner

Postat: 08 nov 2019 08:40
av bokmalen
Charlie** skrev: 07 nov 2019 17:22 Borde inte ett fetare kött motverka detta sjukdomstillstånd?
Köttet blir inte fett i vilket fall, allt fett lägger sig direkt under huden, så det kan bli lite lättare att flå dem, men svårare/mer jobb att ta rätt på skinnet.

Kaniner behöver gnaga på saker för tändernas skull, så om du inte lägger in lite kvistar eller så till dem kommer de istället att gnaga på burarna, så ris/grenar från diverse träd kan du ha i buren jämt, inte bara veckorna före slakt. Sälj är uppskattat, vet inte hur mycket de gillar gran, men ligger det i buren kommer de att gnaga på det.

Re: Slaktkaniner

Postat: 08 nov 2019 12:31
av Daltorpet
Huspreppen skrev: 07 nov 2019 19:22 Är själv sugen på att prova på att ha kaniner, dock så är det inte accepterat av alla i huset att avliva djur som är söta. Så nu kikar jag lite på kalkoner! :D måste dock läsa på mer inom det området.
Ett tips iom med de som inte vill slakta söta djur i hushållet: Håll avelsdjuren som sällskapsdjur och avkomman som ett köttdjur. Sen kan man ju spara en unge till framtida avel. Det är roligast med med kaninbebisar i början men efter ett par hundra så är det nog inte så intressant längre :)

Jag skulle också vilja tipsa om gäss! Fantastiska djur och växer bra på i princip inget. Lätta att avla på och hög livsratio på gässlingarna pga ofta superba föräldrar där båda jobbar. Jag upplever också gässen som tåligare mot både sjukdomar och köld. De är även jättebra som "vakthundar" och väldigt tillgivna mot folket de känner.

Re: Slaktkaniner

Postat: 08 nov 2019 12:53
av Daltorpet
Charlie** skrev: 07 nov 2019 17:22 Kaninuppfödning är intressant. Vid ett par tillfällen har jag ätit kanin och det var helt ok. Jag skulle vilja prova att föda upp några kaniner under t ex en sommar då jag bor mest hela tiden i min "BOL" liksom som övning alltså. Jag läser en del om kaninuppfödning på Altrnativ.nu https://www.alternativ.nu/index.php?board=19.0
Det står där att man kan förändra köttets smak genom att ge kaninerna gran och/eller ene, några veckor innan slakt, för att det skall bli lite "viltsmak" Stämmer det? Om kaninerna får för mycket kraftfoder så blir de feta? Är det en nackdel? Kaninköttet är ju väldigt magert, så magert att en ensidig kost av kanin under en längre tid, kan ge sjukdomen kaninsvält. Borde inte ett fetare kött motverka detta sjukdomstillstånd?

Trots att jag jagar och inte har några som helst bekymmer med att dräpa vilda djur och stoppa dem i grytan, så finns inom mig, en svag och blödig liten jävla mes, som kan ställa till det för mig vid en ev slakt. Hur stålsätter man sig när man skall klubba ihjäl de små sötisarna? Nu under hösten har jag skjutit både rådjur och tjäder och det bekommer mig inte ett dugg. En kusin till mig har grisar och jag blev erbjuden en spädgris som jag tackade ja till. När jag sedan kom på besök så skulle han passa på att avliva den lille Griseknoen. :shock: Jag sa då att detta ville jag inte ta del av utan jag sa att jag hämtade den dagen därpå, då den var slaktad och klar. Ja ni förstår säkert :roll:
Jag tycker helt klart att du ska testa på att föda upp kaniner. Otroligt lättsamma djur både att hålla, föda och avla. De ger fint protein för nästan inget alls, mina föder jag enbart på det som finns på gården. Kraftfoder ger jag bara vid extremt kalla och snörika vintrar eller om det blir en sen parning.

Angående smaken på köttet så vågar jag inte svara till 100% men det blir ju helt klart en förändring i smaken om de äter det som finns ute. Mina gör ju det hela livet inte bara innan slakt. Med slakten är det värst i början men blir lättare allteftersom. När man har många kaniner för syftet att äta dem tycker jag att känslan av blödighet avtar dels då de blir så anonyma men också att man blir mätt på "söthet" om man kan säga så :lol:

Ungefär som med kycklingar, har man tio höns så blir det inte kul att slakta av men har man 200 så blir det annat. När du väl börjat så kommer det inte vara några problem. Ett annat tips är också att avliva dem med 22lr i början då det blir närmare jakten och tar udden av det lite.
Ett skott i huvudet medans de äter en morot ex och det blir ingen köttförstöring alls.

Re: Slaktkaniner

Postat: 08 nov 2019 21:48
av Charlie**
Jag vill att de ska kunna röra sig så mycket som det bara är möjligt och att de ska kunna äta så mycket naturligt och färskt som möjligt.
Om man bygger kaninburen i en gammal lada och som mynnar ut i en hage utomhus, så förstår jag att den hagen måste ha någon form av golv annars gräver de sig ut. Gnager de sig igenom ett trägolv? Då duger ju inte ladans golv heller? Ska de ha egna rum eller bor de ihop?

Re: Slaktkaniner

Postat: 08 nov 2019 22:20
av Daltorpet
Charlie** skrev: 08 nov 2019 21:48 Jag vill att de ska kunna röra sig så mycket som det bara är möjligt och att de ska kunna äta så mycket naturligt och färskt som möjligt.
Om man bygger kaninburen i en gammal lada och som mynnar ut i en hage utomhus, så förstår jag att den hagen måste ha någon form av golv annars gräver de sig ut. Gnager de sig igenom ett trägolv? Då duger ju inte ladans golv heller? Ska de ha egna rum eller bor de ihop?
Jag har byggt en av mina burar av osb i en gammal hölada med trampat jordgolv och en utgång av kattlucke storlek. Utanför höladan har jag ett stängsel med hönsnät på ca 50m2 och hittils på alla åren har ingen rymt. Jag har fem kattburar från Biltema som hon på 30-40 kaniner. Jag slänger också in allt trädgårdsrens och vindfällen där. Sen har jag en stor hög med ris/ slaget gräs i mitten.

Jag har också vissa frigående som jag vet kommer igen. Typ avelsdjuren när de inte har ungar. Med de möjligheterna med lada och tillgång till utevistelse skulle jag inte inte tveka en sekund. Kaniner är väldigt lättsamma och väljer du en medelstor ras van med vårt klimat så är det ingen ansträngning alls och jag tror du slipper mycket av gnagandet med utrymmet och roligare saker att gnaga på. Vi har då aldrig haft något problem med det.

Re: Slaktkaniner

Postat: 09 nov 2019 22:27
av mopar340
Kanin är ju otroligt gott, har funderat på om man inte skulle ta och börja föda upp såna.
Är just nu vid Medelhavet på semester, en hel del av den lokala matlagningen är baserat på kanin, mums.

Re: Slaktkaniner

Postat: 10 nov 2019 01:41
av Charlie**
Eftersom jag gillar allt vad lantraser heter så måste det i så fall bli Gotlandskanin eller Mellerudskanin. Den senare verkar vara
en hotad art. Sånna där belgiska jättar verkar vara tagna ur en rysare. Skulle inte förvåna mig om man kan jaga björn med dom.