Japp, normalt när man pratar om ättiksinläggningar brukar man nämna en 1-2-3 lag, men här är det lite andra mängder.
Till 1 liter kantareller, så 1 dl 12% ättika, 1 dl vatten och 2 dl socker
Svampplockartråden 2019!
Re: Svampplockartråden 2019!
Tack!EN brun böna skrev: ↑08 jul 2019 22:44 Japp, normalt när man pratar om ättiksinläggningar brukar man nämna en 1-2-3 lag, men här är det lite andra mängder.
Till 1 liter kantareller, så 1 dl 12% ättika, 1 dl vatten och 2 dl socker
Re: Svampplockartråden 2019!
Jag har aldrig provat att lägga in svamp, inte ens smakat på inlagd svamp men det låter ju onekligen intressant. Hur länge håller sig inlagd svamp? Kan man öva på ICAs champinjoner?
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
-George Orwell
-
- Inlägg: 974
- Blev medlem: 05 maj 2019 20:29
Re: Svampplockartråden 2019!
Om du tar icas färska så leta efter de som är lite mindre och ser slutna ut, är de för mogna med för mycket mörka skivor så blir det lite mer osmakligt då det blir brundassig färg på allt. Men får de tag på små fina färska så blir de en god inläggning. De ska hålla i alla fall tre månader men sedan gäller syn och lukt och smak.
Re: Svampplockartråden 2019!
Idag hittade även jag ett par liter kantarell. De hittades alla i hyggeskanten på en gammal barrskog. Väldigt torrt i marken.
"Det är ingen dålig sak, att fira ett enkelt liv"
J.R.R Tolkien
J.R.R Tolkien
Re: Svampplockartråden 2019!
Hur ser du på torkning? Vi torkar bara karljohansvamp, trattisar och taggsvamp. Vi åt vår sista torkade svampar sen förra året för några veckor sedan. Hur blir den konserverade svampen om man jämför med tex Icas konserverade svamp? Bra måste också säga att vi hade en Icas konserverade champinjon med bäst före 2017 som vi hade på pizza. Ingen vart dåligEN brun böna skrev: ↑11 jul 2019 19:44 Om du tar icas färska så leta efter de som är lite mindre och ser slutna ut, är de för mogna med för mycket mörka skivor så blir det lite mer osmakligt då det blir brundassig färg på allt. Men får de tag på små fina färska så blir de en god inläggning. De ska hålla i alla fall tre månader men sedan gäller syn och lukt och smak.
"Det är ingen dålig sak, att fira ett enkelt liv"
J.R.R Tolkien
J.R.R Tolkien
-
- Inlägg: 974
- Blev medlem: 05 maj 2019 20:29
Re: Svampplockartråden 2019!
Plåtburkarna med svamp är ju bara svamp kokt i vatten och ingen inläggning med kryddor, i alla fall inget annat i det jag kan köpa här.
Så stor skillnad i smak. Och konservburkarna används ju i maten medan inläggningen som tillbehör.
Torkning är jättebra, lägger man torra svampar i vatten en stund innan de ska användas så sväller de ju upp igen.
Om man köper svamp på affären så är det odlad och många gånger odlas den mörkt vilket gör att den inte innehåller förstadiet till d-vitaminet, men lägger man fram svampen i ett soligt fönster eller utomhus i solen nån timme innan matlagningen så har den hunnit ta upp och bilda ämnet
Så stor skillnad i smak. Och konservburkarna används ju i maten medan inläggningen som tillbehör.
Torkning är jättebra, lägger man torra svampar i vatten en stund innan de ska användas så sväller de ju upp igen.
Om man köper svamp på affären så är det odlad och många gånger odlas den mörkt vilket gör att den inte innehåller förstadiet till d-vitaminet, men lägger man fram svampen i ett soligt fönster eller utomhus i solen nån timme innan matlagningen så har den hunnit ta upp och bilda ämnet
Re: Svampplockartråden 2019!
Nu sprängs skogen av kantareller vet inte hur många korgar av taggsvamp och kantareller jag burit hem.
Jag torkar svampen i en ställning som jag byggt med vänliga 2tum reglar och lagt myggnät över som jag sen lägger svampen på. (Funkar med grönsaker också) ställningen ställer jag vid vedspisen där jag har en fläkt som drivs på värme. Rekomenderar starkt den från Clas Ohlson. Nu börjar även sopparna ploppa upp.
Jag torkar svampen i en ställning som jag byggt med vänliga 2tum reglar och lagt myggnät över som jag sen lägger svampen på. (Funkar med grönsaker också) ställningen ställer jag vid vedspisen där jag har en fläkt som drivs på värme. Rekomenderar starkt den från Clas Ohlson. Nu börjar även sopparna ploppa upp.
"Det är ingen dålig sak, att fira ett enkelt liv"
J.R.R Tolkien
J.R.R Tolkien
Re: Svampplockartråden 2019!
Avundsjuk!
Häruppinorr ser det inte bra ut svampmässigt. En och annan sandsopp här och var och någon kremla i varierande färg, men inga mängder. Mina kantarellställen är heltomma. Måste vara torkan. Lovas regn i veckan så hoppas att det poppar upp några fruktkroppar här och där.
Häruppinorr ser det inte bra ut svampmässigt. En och annan sandsopp här och var och någon kremla i varierande färg, men inga mängder. Mina kantarellställen är heltomma. Måste vara torkan. Lovas regn i veckan så hoppas att det poppar upp några fruktkroppar här och där.
Re: Svampplockartråden 2019!
Ja jag håller med.
Folk pratar på TV om att det dräller av svamp överallt, men jag har varit ute tre helger på raken nu och markerna är i stort sett svampfria.
Förra helgen hittade jag två små ynka kantareller och de var färdigtorkade där de stod. I övrigt har jag hittat ett par fårtickor och en riska. Inte en enda j-a sopp har jag sett någonstans, och jag brukar kunna hitta hinkvis med karl-johan häromkring.
Folk pratar på TV om att det dräller av svamp överallt, men jag har varit ute tre helger på raken nu och markerna är i stort sett svampfria.
Förra helgen hittade jag två små ynka kantareller och de var färdigtorkade där de stod. I övrigt har jag hittat ett par fårtickor och en riska. Inte en enda j-a sopp har jag sett någonstans, och jag brukar kunna hitta hinkvis med karl-johan häromkring.
I intend to live forever, or die trying to