Komma igång!

Användarvisningsbild
rödluvan
Inlägg: 60
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Tellus

Komma igång!

Inlägg av rödluvan »

Recept på en väldigt simpel KISS anordning att starta med nollbudget: :)

1, Gör några provgropar i trädgården eller någon annanstans där du får gräva en bit under matjorden och se om du hittar lämplig lera, tex siltlera (känns som finmalet kaffe) eller blålera, etc. Hittar du inget eller ej äger någon trädgård brukar det ofta gå att hitta utmärkt lera på havsbotten i Östersjön nära stranden.

Leran behöver inte ha perfekta egenskaper, det räcker att den håller ihop när man värmer, den behöver inte vara som krukmakarlera, jag har aldrig provat kalkhaltig lera men tror även den fungerar.

Blanda leran med ungefär hälften sand om du använder blålera.

2. Om du har så placera några stenar så att du får en ränna som liknar ett stuprör, kanske 35 cm lång eller så, denna bygger du på med leran så att den isolerar med några centimeter mot värmen.
Gör även två "läppar som går upp på var sida i mitten av rännan, dvs så att du får som en korg som går upp i mitten av rännan.

Låt leran stelna så att den torkat till skapligt fast konsistens, den behöver inte vara kruttorr, men tillräckligt för att det skall gå smidigt att elda och använda rännan.

(Spara litet lera till inblåsmunstycket)

3. Leta reda på en stor sten med slät ovansida, tex en rullsten av granit eller annat som inte är för lätt, den duger för att prova och att göra en kniv här.

4. Du behöver någonting att blåsa luft med, tex en hoptejpad plastpåse med en bit plaströr, en gammal dammsugare, etc.
Vadsom duger så länge du får ut ut skapligt med luft och kan åstadkomma ett relativt jämnt flöde så att du inte tappar lusten att använde din bälg eller fläkt.

Gör ett munstycke av lera, om du inte har något järnrör du vill använda, det skall vara ett rör eller tunnel som mynnar ut i en kon där du gör ett hål med fingre eller en pinne och justerar in det så att du får luftflödet in där du vill ha det, tex genom ett hål i ena sidoplattan på den ränna vi byggde tidigare, eller i rännans andra ände så att det blåser in mot centrum av där vi skall fylla med kol senare, där vill vi senare ha ett glödande "klot" av kol där vi skall hetta upp stålet.

Hammare behöver du troligen ordna någonting som fungerar skapligt, ju bättre hammare desto roligare blir det att smida, men du kommer långt med en billig smides/verkstadshammare för en hundralapp från lågprisvaruhuset, eller någonting från någon loppmarknad du kan renovera upp, tex med nytt skaft om det gamla är brutet. Det duger till detta.

Du behöver även en hink med vatten, en plasthink fungerar om du är försiktig så att du inte bränner plasten med metallsycket när du använder den.

Träkol kan man göra med tex en uppochnedvänd plåtburk eller tunna man tätar med lera kring och eldar runt om man vill göra eget, blir i allafall tillräckligt mycket för att testa med med litet tålamod...

Vi behöver så klart också en järnbit (jag tänker här inte gå in på blåsning av myrmalm, men kan så klart göra en tråd om det om någon mer är intresserad) men i princip vadsom fungerar till vårt experiment, tex en bit armeringsjärn. Har du ingen tång som är lämplig är det bra om järnbiten är tillräckligt lång att hålla i medan du smider, sedan kan du skipa den till rätt form innan du skaftar.

Sedan är det väl bara att köra igång i bästa John Rambo stil och designa hej vilt vad man nu vill göra... :D

Viktigast av allt, ha kul! och tveka inte att prova idéer och egna förbättringar, de tär hela tanken med detta att du skall lära och använda din egen fantasi, inte att du bara skall kopiera och bara upprepa. Blir någonting fel så stanna upp och försök att analysera vad som blev fel och se det som en lärdom och inte som en motgång. Du kan alltid göra någonting annat av dina kraschade projekt!
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.

But who's that stranger in the dark? his vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death

Användarvisningsbild
Daltorpet
Inlägg: 506
Blev medlem: 06 maj 2019 01:40

Re: Komma igång!

Inlägg av Daltorpet »

Riktigt intressant! Svärfar har en gammal smedja på marken som hans farfar använde och vi har lite funderingar på att rusta upp den. Ingen av oss kan smida men det skulle vara kul att lära sig hjälpligt iaf.
"Det är ingen dålig sak, att fira ett enkelt liv"
J.R.R Tolkien

Användarvisningsbild
rödluvan
Inlägg: 60
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Tellus

Re: Komma igång!

Inlägg av rödluvan »

Det låter onekligen riktigt kul!
Det finns små värmetåliga fläktar för värmepannor som är ganska billiga som fungerar utmärkt till detta (fläkten går ju dock att montera i princip var man vill så den blir inte så varm egentligen däremot blir den rejält skitig så "datorfläktar" och liknande håller en tid men lagren brukar pajja efter något år annars fungerar de faktiskt förvånansvärt bra... Kostar ju nästan ingenting heller på skroten. gamla AT nätagg fungerar ju rakt av, moderna ATX agg behöver man bygla med en barlastresistor av något slag, tex en billampa, högeffektresistor eller annat men det är väldigt enkelt.)
Kineserna tillverkar ju annars repliker av tyska gjutjärnsfläktar som verkar helt ok till detta om man vill göra en mer permanent lösning om ni inte redan har någonting man kan renovera. Det är väldigt enkelt att montera en liten trefasmotor på en gammal fläkt, kolla bara att motorn inte har för högt varvtal (Edit, det behöver inte vara trefas, en gammal skärmpolsmotor eller annat man har liggandes brukar fungera). Jag rekommenderar även att kontrollera lagren samt rengöra dem ordentligt med bensin eller diesel och rikligt med ny olja om de stått länge.

Gamla bälgar brukar gå att få fart på med litet nya snickerier, lädersmorning och tålamod.
Sältran (stinker men fungerar), neatfoots oil (luktar bättre men är dyrare) eller liknande (undvik dock olivolja och liknande som innehåller syra) brukar få fart på gammalt torrt läder, sedan får man väl göra som förr och lappa i det som är dåligt.
Det sitter två ventiler inuti man kan behöva reparera, annars är det ju inte så mycket mer med den egentligen annat än att frecha upp den litet så att man vill använda den igen... Teoretiskt sett borde man kunna blåsa rent fårskinnet med tryckluft, men vetetusan om det är någonting jag skulle vilja göra då man står nära den... ha ha Men tror det ger sig ändå med insidan om man får den tät.
Enda jag varit med om är att ventilplattan kan haka upp sig och fastna om lädret som håller den är trasigt så att bälgen fastnar i ett läge, men det är lätt att fixa om man kommer åt insidan...

Jag rekommenderar varmt en investering av stenkol eller koks om det är en stationär smedja, alternativt att man kan få tag på stora mängder träkol i bulk, en påse grillkol från macken räcker typ en kvart i en vanlig ässja.
Billigt industristenkol i bulk fungerar utmärkt, det är vad jag använder hemma, ryker och dammar ordentligt men gör sitt jobb och kostar bara en bråkdel av fint Engelkt kaminkol. (Naturligtvis är det ju så att sämre bränsle också har lägre energiinnehåll, så skiljer det bara litet hade jag ändå gått för bättre bränsle, men kan man köpa in det billigt i bulk, tex i storsäck är det en annan sak (en storsäck räcker å andra sidan flera år om man bara smider själv eller med kompisar som hobby stenkol och koks tål fukt bra så det går att lagra utomhus))

Har man ett gammalt städ så kan man ofta lära sig att använda ytan till olika moment, det behöver inte vara en perfekt yta om man inte håller på med mönstervällning på millimeternivå eller liknande, om man tänkt göra det mer frekvent kan man ju alltid investera i ett bättre städ sedan, eller lägga på hårdmetall på ett gammalt som är bra men har förstörd bana.

Hör på biblioteket om ni kan låna Lars Enanders och Hovard Berglands smidesböcker.
Jag har inget egenintresse av att göra reklam för dem, men jag tycker de är väldigt bra och lättfattligt skrivna.
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.

But who's that stranger in the dark? his vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death

Skriv svar