Riksarkivet efterlyser gammal analog och digital teknik.

Användarens profilbild
Marie
Inlägg: 2814
Blev medlem: 29 apr 2019 21:28
Ort: Linköping

Riksarkivet efterlyser gammal analog och digital teknik.

Inlägg av Marie »

Hejsan på er.
Jag sprang på detta och jag vill tipsa om att Riksarkivet söker gammal analoga och digitala teknikprylar för att rädda gamla saker.

https://riksarkivet.se/radda-kulturarvet
Bild på lite prylar de söker efter https://riksarkivet.se/Media/Bilder/lju ... t_~__H.jpg

Citatutdrag från deras sida om att rädda kulturarvet:



Har du gammal utrustning för uppspelning?

Tråkigt nog är det inte möjligt att gå ner på stan och in i första bästa varuhus och köpa till exempel en rullbandspelare eller diskettstation för Mac-disketter à la 1982. För att kunna utföra det arbete som uppkommer med äldre format, ber Riksarkivet därför allmänheten om hjälp. Vi tror att det ute i omvärlden finns mängder utrustning som inte används. Utrustning som skulle kunna bli avgörande för Riksarkivets möjligheter att säkra upp information på äldre media. Eller så används utrustningen, men du som ägare vill ändå bidra till vårt arbete.

En sak är viktig att påpeka, vi samlar inte in till en museal verksamhet, de maskiner vi önskar att få in kommer att användas aktivt. Så, vill du vara med och rädda en stor och viktig del av kulturarvet?


Ju mer sällsynt desto mer intressant

Generellt sett kan det sägas att ALLT är av intresse, dock finns det viss apparatur som vi önskar lite, lite mer än annan. Tumregeln är; att ju mer sällsynt ett media är, desto större är vår önskan om att få tag i det.

Att tekniken fungerar är givetvis ett idealläge, men Riksarkivet utesluter inte att ta emot teknik som är defekt, eller helt slutat att fungera. Trasiga apparater kan innehålla komponenter som kan bli användbara. Två defekta manicker kanske kan bli en fungerande. Om inte kanske det går att ta delar och använda som reservdelar i ett senare skede. Reservdelar som är nästintill omöjliga att hitta på marknaden idag.


Utrustning som vi behöver

Det kan vara svårt att hålla reda på vad det är som finns där på vinden eller i källaren. Vem vet vad allt heter? Saker har många namn, det som är en ”video” för någon är en ”VHS-spelare” för en annan och en ”VCR” för en tredje. En annan apparat som fram till relativt nyligen fanns i alla svenska hem, skivspelaren, benämns numer oftast ”vinylspelare”. Klurigt. Och då är ju detta två exempel på teknik som många känner till, även yngre personer.

För att ge en fingervisning om ungefär vad för saker vi behöver så har vi lite bilder här. Bilderna visar både uppspelningsutrustning och media, bland annat sådana där vi i dagsläget inte har någon uppspelningsmöjlighet. Observera att vi endast är intresserade av själva uppspelningsutrustningen -inte band, skivor, disketter i sig.
Bild på prylarna: https://riksarkivet.se/Media/Bilder/lju ... t_~__H.jpg

Jag vill hjälpa till, hur gör jag?

Om du läst så här långt och har utrustning som du tror kan vara till gagn för Riksarkivet, och i förlängningen det svenska kulturarvet, och vill skänka denna så är du redan i detta läge en hjälte. Ett tack från oss! Alla som skänker gåvor kommer att få ett diplom. För att vår arbetsbörda inte ska bli för stor för oss måste gåvoförfarandet ske under vissa premisser. Första steget är alltid kontakt via e-post. Då samtliga gåvor kommer att diarieföras har Riksarkivet inte möjlighet att ta ställning till gåvor över telefon, vid spontanbesök eller i icke aviserat inskickade paket. Riksarkivet förbehåller sig rätten att vänligt tacka nej till gåvor.
  • Kontakta oss via e-post med beskrivning, bilder, och om det går serienummer, tillverkare, modellnummer mm. Allt som kan vara av vikt för att avgöra vårt intresse för maskinen.
  • Riksarkivet återkopplar och undersöker transportmöjligheterna.
  • Vid ett överlämnande kommer givaren och Riksarkivet gemensamt att försegla gåvan med ett gåvobrev, i vilket givaren avsäger sig framtida rätt till apparaten eller någon motprestation för gåvan. Det är den vägen vi måste gå, då vi är en statlig myndighet så måste allt gå rätt till.
  • Apparaten skickas till Riksarkivet på överenskommet tillvägagångssätt. Gåvogivarna får ett diplom att hänga på väggen, samt att fota och lägga ut i sociala medier.
  • Gåvan blir en del av Riksarkivets maskinpark och en del i bevarandet av kulturavet.
Kontakt

E-post: gammalteknik@riksarkivet.se
Marie: Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra.
Under belägring: "Assumption is the mother of all fuck ups" = kolla fakta/fråga
Road House: "Always be nice..... until it's time to not be nice"

Återgå till "Analogt tekniksnack"