CB, 27MHZ och dom övre frekvensbanden på kortvåg(20m och uppåt) är fullt möjligt att kommunicera på inom landet, men förbindelserna är väldigt slumpmässiga, man kanske hörs en dag men inte en annan. Jag har ofta tagit med mig kortvågsradio(särskilt QRP) när jag åkt utomlands, och försökt kommunicera med mina vänner hemma i Sverige, men det är svårt för att inte säga omöjligt.
Det här är kortvågens stora brist, det är ett Lotteri. Som radioamatör blir man glad när man får ett svar på ett anrop när man sänder QRP(låg effekt) oavsett var personen svarar ifrån, om man däremot försöker etablera samband med sina vänner under en expedition i ett SHTF-scenario, så lär man bli besviken(jag har blivit det många gånger).
Vill man använda HF som ett pålitligt och robust kommunikationssätt i ett SHTF-scenario regionalt är 80m och QRO(>100W) det bästa sättet. Förbindelser mellan norra och södra Sverige kan 40m fungera, beroende på konditionerna. 27, 69MHZ, 2/70, jaktradio, är som jag ser det fullt användbara i direktvågsläge, i det mer taktiska perspektivet.
Förbindelsetest HF
Re: Förbindelsetest HF
Därav behovet att öva med den utrustningen som skall användas.
Re: Förbindelsetest HF
Att bara ha prylarna liggande i väntan på katastrofen utan att öva sig på handhavande,felsökning,analys över varför det inte funkar. då kan man lika ägna sig åt röksignaler. öva öva öva..
Re: Förbindelsetest HF
Ett bra tips är att använda VOACAP för att i förväg se vilket band som funkar.
https://www.voacap.com/hf/
https://www.voacap.com/hf/
Re: Förbindelsetest HF
Instämmer helt, och jag är på för test!Fiona skrev: 27 dec 2020 17:07 Att bara ha prylarna liggande i väntan på katastrofen utan att öva sig på handhavande,felsökning,analys över varför det inte funkar. då kan man lika ägna sig åt röksignaler. öva öva öva..
Din säkerhet & opsec är viktig, läs: viewtopic.php?t=202
Vi har en larmfunktion för allvarliga händelser, se: viewtopic.php?t=2283
Vi har en larmfunktion för allvarliga händelser, se: viewtopic.php?t=2283