Medicinska bedömningar

preppernurse
Inlägg: 160
Blev medlem: 04 jan 2022 11:58

UVI

Inlägg av preppernurse »

Då ger vi oss på urinvägsinfektion, förkortat UVI.

UVI beror på att främmande bakterier har kommit in i urinblåsan. UVI drabbar oftare kvinnor än män då de har ett kortare urinrör vilket innebär kortare väg för bakterier att vandra.

Utan att ha kollat upp det så skulle jag av egen erfarenhet från sjukvården säga att E. Coli är den vanligaste bakterien som orsakar UVI, en bakterie som återfinns i avföringen.

Symtom på UVI brukar vara, täta trängningar, alltså att man känner sig kissnödig kort efter att man tömt blåsan, ökad frekvens av miktion, alltså att man kissar oftare än vanligt, dessa symtom brukar hänga ihop av förklarliga skäl. Det är även vanligt med sveda när man kissar, en del beskriver det som att man kissar rakblad. Feber är även det vanligt. Om det är en äldre person som har drabbats är det mycket vanligt med förvirring, en tidigare klar och redig äldre person kan framstå som helt dement på grund av en UVI, detta avtar allt som oftast i takt med att infektionen avtar.

Vad kan man göra för att förebygga och behandla UVI?
God intimhygien, hellre duscha än bada, då bakterierna lättare tar sig upp i urinröret när man ligger och jäser i badvattnet, närmsta grannen till urinröret är som bekant ett rövhål ;)

För att lindra svedan när man kissar så kan man dricka tranbärsdryck eller lingondricka, de innehåller ämnen som hjälper slemhinnorna att hålla sig friska och kan på så sätt underlätta mot svedan. Det är även bra att dricka ordentligt för att hålla igång urinproduktionen och hjälpa kroppen att spola ut så mycket som möjligt. Kroppen kan i en del mildare fall läka ut en UVI på egen hand men generellt behövs antibiotikabehandling mot en UVI. Vilken sort beror så klart på vilken sorts bakterier som växer i urinen.

I en SHTF-situation utan tillgång till sjukhusvård eller antibiotika så får man hoppas att kroppen klarar av infektionen på egen hand, annars kan det utvecklas till en Urosepsis, se mitt tidigare inlägg om sepsis får symtombild. Om en urosepsis utvecklas i en SHTF så är risken överhängande att personen avlider utan tillgång till sjukvård.
Utan snus försmäktar vi i detta land
EN brun böna
Inlägg: 922
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Medicinska bedömningar

Inlägg av EN brun böna »

Man ska helst blanda lingon och tranbärsdrycken då det är ämnen i det ena som inte finns i det andra och dessa ämnen hjälper varandra. Så starkare effekt om man blandar.
Användarens profilbild
reboot
Inlägg: 1259
Blev medlem: 08 maj 2019 00:08

Re: Medicinska bedömningar

Inlägg av reboot »

För dom som vill dyka djupare och veta mer om UVI/UTI (urinary tract infection) även kallad blåskatarr & cystit (eng. Cystitis) finns dessa utmärkta artiklar från Wiki.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Urinvägsinfektion
https://en.wikipedia.org/wiki/Urinary_t ... omplicated

Samt en bra artikel från JAMA-network (American Medical Association) betr. en jämförelse om två olika antibiotikabehandlingar.
”Amoxicillin-Clavulanate vs Ciprofloxacin for the Treatment of Uncomplicated Cystitis in Women”

https://jamanetwork.com/journals/jama/f ... cle/200414

Samt PDF:en på den (7 sidor)
https://jamanetwork.com/journals/jama/a ... c42288.pdf
”There is always more than one cockroach in the kitchen” - David Rosenberg

“The best way to predict your future is to create it.” - Dan Miller.
Skriv svar

Återgå till "Sjukvårdsmaterial"