Kul att joina ett forum med folk som också vill klara sig själva

Jag tänkte bidra genom att dela med mig av mina erfarenheter av Starlink i Sverige. Jag slog till efter att ingen kunde/ville svara på hur länge jag kunde räkna med internet om strömmen skulle försvinna. Nu kan jag styra över det själv sålänge jag har ström kvar i batteriet. Hela enheten drar ca 60-70W, som varierar lite beroende på aktivitet.
Enheten kostade 5400 kr och kom efter 1 vecka, sen kostar varje månad 950 kr. Ethernet-adapter kostar 450 kr om man inte klarar sig med bara trådlöst som finns i routern som följer med.
När jag öppnade lådan så trodde jag att grejerna var använda. Det va damm på modemet och plasten på parabolen såg ut att ha stått ute i solen i några år. Det såg ut som att man hade kastat i det i lådan, men man skickar nog ut en hel del enheter i dessa dagar.
Det va enkelt att koppla upp. Ställ ut parabolen som är lite större än ett a4-papper (till ytan) och väger lite drygt något kilo (uppskattning från mig, exakta mått och vikter finns på deras sida). Den stod och funderade en stund sen riktade den in sig mot syd, misstänker att det är för att sattelit-bältet som finns idag bara sträcker sig upp till norra Tyskland. Man kan se en häftig simulation på http://starlink.sx. Starlink har sagt att det ska bli många fler så vi får väl se framöver. Tänk på att sikten över himlavalvet mot syd måste vara helt fri från träd eller annat. En stuga i skogen får problem vid marknivå, det måste upp över träden isf.
Det fungerar som så att satteliten är som en relästation som skickar och tar emot data mellan mig och basstationenerna i Tyskland och Polen. Men de nya sattelit-typen ska även kunna skicka data mellan satteliterna via laser-länkar. På så sätt hoppas jag att man kan upprätthålla kommunikation om någon klipper kablar på havets botten eller liknade. Men denna funktion är inget jag fått bekräftat.
När den har letat klart så är man online och har hastigheter runt 100Mbit med ~30ms i ping. Men hastigheten kan vara upp mot 300Mbit ibland och även så lite som 5-7Mbit under några sekunder. Pingen varierar mellan 25-70ms. Det bästa är att likna systemet med när man körde bil och pratade i telefon när 3G var nytt, det bröts ibland när man bytte mast. Här rör sig masterna och du står still men vid överlämnandet mellan satteliterna kan det bli lite hack om du är i Teams eller likande, annars fungerar det ganska bra. Streamar man något så sköter buffringen att man inte märker de korta avbrotten.
Jag kommer nog inte använda detta som min huvudsakliga uppkoppling, dels för att det känns svajigt men också att det är lite väl dyrt. Man kan välja att ha sitt abonnemang vilande och aktivera vid behov. Där riskerar man dock att inte få prioriterad plats i nätet om det skulle bli för många i ditt närområde. Systemet klarar tydligen inte hur många som helst på samma ställe, liknade en småbåtshamn där alla streamar Netflix en sommarkväll
Men jag känner mig nöjd med att förhoppningsvis ha tryggat internet om det skulle hända något oförutsett.
Bifogar en bild på hur det aktiva området ser ut i höjd med Göteborg, ju längre norr ut desto mer syd misstänker jag.
Frågor på det?