Antibiotikaresistens

Tänk efter före, och gör det här
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 2965
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Antibiotikaresistens

Inlägg av maskros »

Lite långsökt kanske, men jag funderar en del på hur man agerar - om man kan göra något annorlunda - i en värld där antibiotika bara fungerar ibland.

Det finns ljuspunkter i träsket av antibiotikaresistens (tack Parabellum för länken) https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vaste ... -bakterier men på det stora hela är det ett problem som bara växer https://omni.se/35-000-dodsfall-i-europ ... s/a/bgOovA (den som vill fördjupa sig kan besöka STRAMA https://strama.se/ och sen leta sig vidare, det finns internationella organ som jobbar med det:
https://www-dev.undp.org/blog/antimicro ... ing-crisis
https://www.who.int/news-room/fact-shee ... resistance
https://scholar.google.se/scholar?q=ant ... i=scholart
https://www.who.int/news-room/fact-shee ... resistance

Överlevnadstänkande... Första meningen, vad kan man göra? Kan man agera på något speciellt sätt? För att undvika att utsättas? För att undvika att det blir behov av antibiotika OM man utsätts? Ska man hälla sprit på ett skrubbsår och pressa glödande järn på andra sår? Ska man gurgla sig med klorlösning (nä det ska man förstås inte)?

Det är lite trist om vi hamnar i ett läge där man dör av "enkla infektioner" som före första världskriget https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31733401/ då en bakteriell infektion antingen hävdes av kroppen själv eller tog död på den.

Så hur tänker ni kring detta?
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!

Återgå till "Överlevnadstänkande"