Kortkort recension av några Fenixlampor + lite annat

Här får även batteribankar, batterier och laddare sin plats för diskussion.
Scoo
Inlägg: 272
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Kortkort recension av några Fenixlampor + lite annat

Inlägg av Scoo »

Blev under Black Week / Black Friday handlat ett antar lampor. Har legat lite efter här, har förvisso en del kvalitetssaker från förr och så diverse enkla pannlampor etc från säg Lidl som funkar hyffsat.

För knappa 10 år sedan skaffade jag min första 18650-lampa, en Olight M21-X Warrior på inrådan av en medlem vid swesurv-forumet. Den ger max 600 lumen och har separat reglage för att byta lampläge (låg-mellan-max-strobo) och på/av. Före detta och efter det så blev det diverse Ledlenser som tar AAA/AA (LR03/LR06).

För något åt sedan blev det skaffat Varustelekas version av Fenix pannlampa Superraptor som är en 18650-lampa som ger max 1200 lumen. Den har kan laddas med usb-c och skiljer ur den vanliga varianten genom att den istället för vitt ljus på den svagare lampan som ger en bred kägla istället har rött ljus. Det vita ljuset som ger mera punktbelysning (inte riktigt spotbelysing ändå) är likt ordinarie raptorlampa. En annan skillnad är att bara rött eller vitt ljus kan vara tänt samtidigt, tänder man den andra så släcks den andra. Vanlig raptor kan ha på bägge samtidigt. Ungefär vid samma tidpunkt blev det skaffat Fenix TK09 "taktisk" lampa som är en 18650-lampa, max 900 lumen. Den växlar mellan alla lägen inklusive strobo genom samma reglage som sätter på/av vilket kan leda till problem om man mittiallt har den i annat läge än man trodde den var på (:)

Till saken, blev skaffat förra veckan följande (sålunda ingen ingående recension för har bara hunnit testa dessa):
- Fenix HT18 max 1500 lumen, en lampa som använder 21700-batteri. En riktigt värsting (nischad väl som jaktlampa) som ger en smal stråle som når väldigt långt, 900+ meter med vitt ljus (detta iom. 68mm brett huvud, stor reflektor, rejält större än klassiska Maglite för D-batterier som hade reflektor på strax över 50mm). Med följde rött & grönt färgfilter att sätta på framför lampan. Youtube-recension exempelvis här, finns även andra som jämför med andra snarlika modeller från andra tillverkare. Den har separat lägesväljare och på/av knapp. Testade denna ikväll och jag kunde utan problem belysa objekt 500m bort med vitt ljus (man måste nog däremot nästan hålla lampan på en armlängds avstånd, lite som extraljus till fordon som helst är på taket för annars blir partiklar/regndroppar/snöflingor i luften framför en belysta så man ser sämre det man vill observera på långt håll).

-nödlampan Fenix E-star som dels har usb-c laddning för nimh-batteri (går även att använda alkaliskt AA) alternativt en kapacitator som laddas upp med ett fjädrande handtag (inte vev utan handtag som kläms mot lampkroppen). Något rakt ur Metro 2033 :D Då man sätter på den börjar den alltid i svagaste ljusläget (1 lumen), finns mellanläge och sen högt läge som är 20 lumen. Momentant får man 100 lumen ur den medans man håller in väljarknappen.

Blev även handlat annat smått diverse som jag får återkomma till, bland annat Fenix E12 som är en EDC lampa som drivs av ett AA batteri. Som jag skrev i 21700-tråden hade jag inte vågat ta steget längre mot fler 18650/21700 lampor om inte endera lamporna eller batterierna/ackuna börjar komma med usb-laddning. Skulle inte vilja ha dedikerade laddare (blir väl nischade ekosystem i mitt personliga tycke) inklusive magnetiska laddkontakter till annars utmärkta saker som Lumonite Compass.
För mina barns skull

Återgå till "Ficklampan och annan buren belysning."