Informationspåverkan.... Värt att ha i bakhuvudet...

Anslag från Admin och Mod som regler och påbud. Läs här innan du registrerar konto. Läs allt nytt här.
Användarens profilbild
Marie
Inlägg: 2139
Blev medlem: 29 apr 2019 21:28
Ort: Linköping

Informationspåverkan.... Värt att ha i bakhuvudet...

Inlägg av Marie »

.
Under en längre tid... flera år tillbaka så att säga, så har informationspåverkan blivit en vardag och kommer och går i vågor.

Just i denna stund så har Säpo och MSB gått ut med en varning om just detta angående covid.
Värt att tänka på är att informationspåverkan sker på en extremt bred front.. Om vi har Val så finns påverkan osv.
Det är inte alltid det är Främmande makt som sprider desinformation och försöker påverka oss. Det sker även av mindre organisationer.. allt från patetiska saker som att vi ska ha en Samsung telefon till extrema saker som att nu kommer det bli krig osv. (exempel som spreds på Tiktok appen som nyheterna rapporterade om)
Men även privatpersoner utan koppling till något är bidragande ibland.. och ibland helt undermedvetet då de "hört" något.

Jag använde humor med att referera i en annan tråd om Star Trek och "Ferengi Rules of Acquisitions". Där regel 190 lyder "Hear all, trust nothing"(Hör allt men lita inte på något).
Detta är från film och framtaget som humor, MEN, det är väldigt träffande när det gäller desinformation. Man ska lyssna, men inte förlita sig på det utan kolla upp det. OM det inte är sant, så kan man hjälpa till med att stoppa flödet eller tipsa moderatorer eller vem som är ansvarig för sidan man läste det på.

Alla har hört uttrycket Troll och Trollfabriker.
Detta kan vara allt ifrån avlönade personer anställda av regeringar och företag till mindre organisationer terrorister och till vanliga personer som bara har ett tråkigt liv och inte har bättre saker att hitta på.
Det mest genomskinliga kan vara att det är nyskapade konton. De som är lite smartare oftast större parter kan skapa olika konton flera år i förväg som mer eller mindre ligger passiva med några få aktiviteter till den dagen de ska användas.
Detta kan märkas med dålig svenska om det är utländska aktörer, men det kan vara bra skriven svenska oxå. Här måste man se mellan raderna på budskapet och använda logik och källkritik.

Sedan har vi Hackers. De kan exempelvis hacka en pålitlig persons internetkonton för att sprida desinformation. Det är lätt att ta till sig information från någon man litar på, även om informationen är felaktig. Därför är detta populärt tillvägagångssätt. Detta har sällan nyttjas för att destabilisera ett samhälle eller skapa oro, men det förekommer och kan bli vanligare vid en kris eller krig.
Nu är det mest populärt för att lura folk på pengar.. En väns konto blir hackat och de frågar facebook vännerna om de kan låna ut några hundralappar... Den har ni väl hört talas om?
Detta märks lättast på att analysera språkbruket.
Många som sett mig skriva här inne och ser mig skriva nu kan se en skillnad på hur jag använder ord. Exempel skriver jag ut ordet "och" istället för "o" osv. Då jag har dyslexi så kan man göra en språkanalys och se att punkt och komma-sättning inte är fullt korrekt. Jag kan missa på att skriva ut vissa ord som bör ha varit med i en mening, särskrivning och felaktig hopsättning av ord. Detta blir väldigt svårt att imitera för en person som inte har dyslexi. Under denna tiden jag skrivit detta har jag stavat fel på var enda ord av dessinformation Men då stavningskontroll nu mer finns i webbläsare så ser jag ett rött sträck och kan korrigera till rätta desinformation.
Men det är ett sätt att se om det är rätt person bakom tangentbordet.

Det är väldigt viktigt att vara källkritisk för att sålla i all denna information som flödar runt oss i vårat informationssamhälle.
Det är även viktigt att ha i åtanke att det utvecklas speciella algoritmer som ska styra vårat informationsflöde. När detta används blir det svårt att särskilja information ur det massiva flödet och få en objektiv syn.
Så ett tips är. Använd olika sökmotorer när du letar information. Kolla "vem är källan" Även olika enheter kan ibland vara en idé då Google, Microsoft och Apple har algoritmer på vad du brukar titta på... Något som väl kan märkas om man är fler i hushållet och den andre har suttit vid enheten en längre tid.
Många som pluggar hänvisar till wikipedia som källa och sedan undrar de... (varför fick jag underkänt)... Vem som helst kan skriva "fakta" där inne. Lika så gäller information på internet.. Vem som helst kan skriva "fakta" online. Detta är varför källkritik är så otroligt viktigt.

Värda länkar att titta på
Psykologiskt försvar: https://www.msb.se/psykologisktforsvar
Källkritik: https://www.msb.se/sv/amnesomraden/msbs ... allkritik/
Att möta informationspåverkan: https://rib.msb.se/filer/pdf/28778.pdf

Aktuellt från Säpo: https://www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/ ... erige.html
Deras årsbok från 2020 PDF med information: https://www.sakerhetspolisen.se/downloa ... k_2020.pdf
Deras Remissvar för ökat psykologiskt försvar: https://www.sakerhetspolisen.se/downloa ... svaret.pdf

Tänk på att hela tiden agera utifrån källkritik, logiskt tänkande och försök se på det objektivt, så inte känslorna tar överhand.
Om du hör något som påverkar dig.. Sök efter information innan du agerar.


Här är några länkar för att hämta aktuell information ifrån.. Men det finns fler så klart.
Polisen: https://polisen.se/kontakt/pressrum/
Säkerhetspolisen: https://www.sakerhetspolisen.se/ovrigt/ ... uellt.html
MSB: https://www.msb.se/sv/aktuellt/
Försvarsmakten: https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/
Krisinformation: https://www.krisinformation.se/nyheter
Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press

Nyheter i Media kan i vissa fall vara vilseledande. Värt att tänka på är att SVT och SverigesRadio har en specifik paragraf att de ska samverka med våra myndigheter när viktig information måste ut till allmänheten.
Men det kan även vara bra att titta på utländsk media i händelse av misstänkt desinformation på grund av hackerattacker osv. Men var källkritisk.

.

Så bara för att tusen personer säger samma sak, så betyder det inte att det är sant... ;)

.
Marie: Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra.
Under belägring: "Assumption is the mother of all fuck ups" = kolla fakta/fråga
Road House: "Always be nice..... until it's time to not be nice"
Användarens profilbild
Urban
Inlägg: 22
Blev medlem: 06 maj 2023 19:04

Re: Informationspåverkan.... Värt att ha i bakhuvudet...

Inlägg av Urban »

Mycket tänkvärt inlägg, tack för tipset i annan tråd! Följt länkarna och såg då att psykologiskt försvar nu till och med är en egen myndighet, det hade jag missat:
https://www.mpf.se
"Laita moottorisaha sivulle, en halua sinulle mitään pahaa!"
Översättning: Lägg ner motorsågen, jag vill dig inget illa!
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 7243
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20

Re: Informationspåverkan.... Värt att ha i bakhuvudet...

Inlägg av bastard »

och numera även AI som kan härja i media
fejkade interjuver fejkade videor

jag liter numer inte på något som känns udda, lägger heller inte ner tid på det för det berör mig sällan
dom få sakerna som jag faktiskt bryr mig om kan jag ha koll på via säkrare källor
kiss, keep it simple stupid
Skriv svar