Tänkte dela med mig av några recept jag hittade i min ömma moders gömmor. Dessa kan komma tillhands då skitkringkastningen ställt till det för oss.
Ekorrfrikassé
2 ekorrar
4 msk vetemjöl
6 skivor bacon/stekfläsk
2 msk hackad lök
3 tsk citronsaft
1 kaffekopp buljong
salt och peppar
Stycka ekorrarna i 5 -6 bitar. Gnid in dem i salt och peppar och rulla dem i mjölet. Bryn dem i het panna tillsammans med det sönderskurna fläsket i ca 30 min. Tillsätt lök, buljong och citronsaft. Låt puttra sakta under lock i 3 timmar.
Man kan också ta 2 msk paprikapulver, cayennepeppar, ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för citronsaft och bacon/fläsk.
Stekt bisamråtta
1 bisamråtta
1 äggula
0.5 kaffekopp mjölk
0.5 kaffekopp mjöl
3 msk fett
salt och peppar
Låt köttet ligga över natten i svag saltlag. Stycka i portionsbitar och koka dessa i 20 min. Bitarna tas upp, torkas av och vänds i en blandning av äggula, salt, mjöl och mjölk och bryns sedan i det heta fettet. Sänk värmen och låt allt puttra sakta under lock i 30 min.
Michigan special
1 bisamråtta
0.5 skuren lök
0.5 kaffekopp fett
kaffekopp ketchup
1 tsk Worcestershiresås/HP-sås
Salt och peppar
Låt köttet ligga över natten i svag saltlag. Stycka i portionsbitar och och lägg dessa i en djup kastrull. Koka med vatten, salt, peppar och lök i en timma. Ta upp bitarna, torka av dessa och bryn dem i det heta fettet, på ena sidan. Vänd bitarna och häll över vatten (eller buljongen de kokats i) ketchup och sås, precis så det når över bitarna. Låt puttra sakta under lock i 30 min.
Recept / Matidéer
Re: Recept / Matidéer
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
-George Orwell
Re: Recept / Matidéer
Som skrivet i beredskapstråden har jag torkat en del frukt den senaste tiden. Torkade mycket förut som hobby, men det avtog av olika orsaker. Nu verkar jag ha hittat tillbaka på grund av kärvare tider. Köper på mig lite extra frukt när jag handlar och det är bra pris, sedan torkar jag i ugn på ett flergångs-bakplåtsark. Eftersom elen ingår i hyran i läggan så blir det ingen extra kostnad
Så här har jag gjort en omgång äpplen idag:
Skalat och kärnat ur tre äpplen med äppelpipa, och skurit ned till cirka tre millimeter tjocka skivor. Hade hellre velat ha lite fastare och syrligare äpplen än de jag hade (sötare och grynigare), men går bra oavsett. Tre är ungefär vad som ryms på en bakplåt i min ugn. Har inte varmlufts, så kan bara köra en plåt åt gången.
Sätter ugnen på ungefär 70 grader, lägger in plåten i mitten och kör totalt ungefär sex timmar. Efter två timmar vänder jag plåten så att det som legat längst in kommer ut. Efter ytterligare två timmar (dvs. totalt fyra timmar) tar jag som hastigast ut plåten och vänder på samtliga skivor för att även torka undersidan. In igen, och låt stå i två timmar till; totalt sex.
När de är klara skall de gärna snäppa av vid en del böj för att vara riktigt torra med lång hållbarhet. Ingen vätska skall tränga ut om du bryter av och klämmer på en äppelbit, utan allt skall kännas läderaktigt. Låt kallna, lägg förslagsvis i glasburk och förvara i skafferi. Hållbarhet? Vet ej, frestelsen brukar vara för stor och självkontrollen för låg, men månader i plural utan tvekan.
Ät som de är, ta med ut i skogen som snacks, fördela och blanda in i vid grötkok, etc.
Strykfula, men välsmakande!
Tre äpplen i en burk
Så här har jag gjort en omgång äpplen idag:
Skalat och kärnat ur tre äpplen med äppelpipa, och skurit ned till cirka tre millimeter tjocka skivor. Hade hellre velat ha lite fastare och syrligare äpplen än de jag hade (sötare och grynigare), men går bra oavsett. Tre är ungefär vad som ryms på en bakplåt i min ugn. Har inte varmlufts, så kan bara köra en plåt åt gången.
Sätter ugnen på ungefär 70 grader, lägger in plåten i mitten och kör totalt ungefär sex timmar. Efter två timmar vänder jag plåten så att det som legat längst in kommer ut. Efter ytterligare två timmar (dvs. totalt fyra timmar) tar jag som hastigast ut plåten och vänder på samtliga skivor för att även torka undersidan. In igen, och låt stå i två timmar till; totalt sex.
När de är klara skall de gärna snäppa av vid en del böj för att vara riktigt torra med lång hållbarhet. Ingen vätska skall tränga ut om du bryter av och klämmer på en äppelbit, utan allt skall kännas läderaktigt. Låt kallna, lägg förslagsvis i glasburk och förvara i skafferi. Hållbarhet? Vet ej, frestelsen brukar vara för stor och självkontrollen för låg, men månader i plural utan tvekan.
Ät som de är, ta med ut i skogen som snacks, fördela och blanda in i vid grötkok, etc.
Strykfula, men välsmakande!
Tre äpplen i en burk
Re: Recept / Matidéer
Hållbarheten på äpplena är åtminstone till nästa äppelsäsong. Vi gör liknande men i en torkapparat och så använder vi äppelsvarv https://www.clasohlson.com/se/Äppe ... /p/44-4776 som initialt verkar var rena nyset men faktiskt fungerar bra, ger bra ringar och ökar hastigheten på ringproduktionen väldigt mycket. Vi har dem i återförslutningsbara plastpåsar som vi lagrar mörkt och svalt. Då jag inte är så förtjust i äppelskal, än mindre när det är torkat och blir vasst, är svarven fantastisk.
Håller med dig, bra promenadgodis!
Håller med dig, bra promenadgodis!
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Re: Recept / Matidéer
minst 3 år väl förvarat håller torkade äppelringar
kiss, keep it simple stupid
If you listen to fools, he mob rules
If you listen to fools, he mob rules
- deadrabbit
- Inlägg: 982
- Blev medlem: 28 apr 2019 09:39
Re: Recept / Matidéer
Inte helt tänkt färdigt ännu och provat i olika varianter men har vi några andra här som tänkt igenom spara på allt vatten men maximera mängden tillagad mat per dl.
Mitt första exempel koka snabbmakaroner i kärl med vatten och salt 5-8dl vatten. När du slår av vatten/pasta sila över med lock för att behålla pastan i kärlet men slå pasta vatten över direkt ner i påse med frystorkat. Vattnet är i rätt temperatur innehåller salt och stärkelse du får ut 1-2 rätter till i påse av spill och kan köra varm tillagad pasta med ex krossade tomater rätt ner i kokkärlet och komplettera alla rätter hur du vill ett uppkok en omgång vatten.
Mitt första exempel koka snabbmakaroner i kärl med vatten och salt 5-8dl vatten. När du slår av vatten/pasta sila över med lock för att behålla pastan i kärlet men slå pasta vatten över direkt ner i påse med frystorkat. Vattnet är i rätt temperatur innehåller salt och stärkelse du får ut 1-2 rätter till i påse av spill och kan köra varm tillagad pasta med ex krossade tomater rätt ner i kokkärlet och komplettera alla rätter hur du vill ett uppkok en omgång vatten.
3-3-3 Radio Plan
- Björngrillarn
- Inlägg: 159
- Blev medlem: 02 okt 2024 20:30
- Ort: Septentrio
Re: Recept / Matidéer
Det är en livslång kamp att försöka göra utematen lättare och kompaktare, utan att smaken blir helt bedrövlig. Några insikter från denna barmarkssäsong, som kan appliceras till BOB och andra kit:
Ris-lins-gryta, modell mångsidig:
Röda linser plus något snabbkokat ris, typ basmati, är grunden - torrt som det är, men därefter är det upp till dig. Med mina märken kräver grunden endast 12 min koktid, 1 dl av varje ger en hyfsad måltidsstorlek och kan packas i samma förpackning. Skölj av lite snabbt, koka i gott om vatten.
Ploppa ned en buljongtärningshalva i kärlet under tillagning och du får en värmande snabbgryta. Då behövs inte vattnet hällas bort. Lägg till vilda växter eller bär för exalterande recept - söta bär i synnerhet ger en trevlig "efterrättig" anrättning. Stekt, nyplockad svamp till är riktigt bra, särskilt med lite salt.
Kan varieras till oändlighet.
Glöm ej pinnbrödet:
Pinnbrödsmix i torr form är ett trevligt sätt att variera kosten på. Lägg till vatten i påsen, knåda runt utanpå påsen tills det mesta mjölet blivit deg, rulla runt pinne, elda! Kan även göras till glödkakor/ash cakes. Inget kladd, inget tjafs!
Grundreceptet på pinnbröd är lite meh, men socker, russin, frön eller annan inblandad föda kan lyfta. Smör saknas innerligt på långturer och håller dåligt, men ett gosigt alternativ är Babybels miniost. I kallare förhållanden håller de bra, och kan delas och läggas ned i stekhett pinnbröd för att få avnjuta smältost i bushen. Delikat! En chokladbit ger liknande effekt.
Ris-lins-gryta, modell mångsidig:
Röda linser plus något snabbkokat ris, typ basmati, är grunden - torrt som det är, men därefter är det upp till dig. Med mina märken kräver grunden endast 12 min koktid, 1 dl av varje ger en hyfsad måltidsstorlek och kan packas i samma förpackning. Skölj av lite snabbt, koka i gott om vatten.
Ploppa ned en buljongtärningshalva i kärlet under tillagning och du får en värmande snabbgryta. Då behövs inte vattnet hällas bort. Lägg till vilda växter eller bär för exalterande recept - söta bär i synnerhet ger en trevlig "efterrättig" anrättning. Stekt, nyplockad svamp till är riktigt bra, särskilt med lite salt.
Kan varieras till oändlighet.
Glöm ej pinnbrödet:
Pinnbrödsmix i torr form är ett trevligt sätt att variera kosten på. Lägg till vatten i påsen, knåda runt utanpå påsen tills det mesta mjölet blivit deg, rulla runt pinne, elda! Kan även göras till glödkakor/ash cakes. Inget kladd, inget tjafs!
Grundreceptet på pinnbröd är lite meh, men socker, russin, frön eller annan inblandad föda kan lyfta. Smör saknas innerligt på långturer och håller dåligt, men ett gosigt alternativ är Babybels miniost. I kallare förhållanden håller de bra, och kan delas och läggas ned i stekhett pinnbröd för att få avnjuta smältost i bushen. Delikat! En chokladbit ger liknande effekt.
"I wish I had argued more on the internet", said nobody ever on their deathbed.
- Björngrillarn
- Inlägg: 159
- Blev medlem: 02 okt 2024 20:30
- Ort: Septentrio
Re: Recept / Matidéer
Beans, beans, the musical fruit...
Tack vare den nuvarande Mrs Björngrillarn har jag upptäckt den vegetariska världens fulla glans! Inte bara finns mycket gott att sätta tänderna i, utan även otroliga mängder matnyttiga koncept (pun intended) för preppern. Bönor är en sådan sak - låt oss börja med några hemskt enkla recept:
Tag ett paket kokta bönor*, häll bort vatten, skölj, mosa utav helvete: Boom! Du har gjort bönröra! Krydda med valfria medel, konsumera som pålägg, som dipp, eller skopa upp med nachos.
Stora vita bönor, samt svarta bönor är favoriter. Den senare kan med fördel sötas med lite choklad eller annat som en matig efterrätt.
Eller stek upp en finhackad lök med redig mängd paprikapulver, lägg därefter i svarta bönor och stek ett tag till, därefter i med lite vatten, mosa ihop allt medelst gaffel, krydda lite mer om så önskas med salt och peppar: Boom! Du har precis just gjort refried beans! Helvetes gott till i princip allt - varför inte istället för köttfärs i postapokalyptiska svennetacos, eller till lägereldsbröd?
*(dvs. bönor i vatten och inte så mycket annat, inte Heinz etc - se exempelvis denna: https://www.zeta.nu/produkter/svarta-bonor/ )
Q&A:
Sven S. Svensson: "Men Björngrillarn, blir man inte våldsamt pruttig av bönor?? Hur kan man äta sånt elände??"
Björngrillarn: Ack I klentrogne, varför rädens I? Det är förvisso sant att bönor innehåller oligosackarider som det mänskliga gastrointestinaltrakten inte fullt ut kan smälta och absorbera. Vi saknar helt enkelt enzymer för det - oligosackariderna kommer att passera osmälta genom systemet och nå bakterier i tjocktarmen, vilka konsumerar dessa. I samband med bakteriernas konsumtion av sagda sackarider sker en kemisk nedbrytning i form av jäsning - därav gas. Som konsekvens kan vi inte heller (rent tekniskt sett) "härda" oss mot effekterna av bönkonsumtion, eftersom enzym inte kan tvingas fram eller bakterierna försvinna.
Nåja, det sistnämnda är väl inte riktigt sant - någon form av antibiotika kan väl säkert ta kål på dem, i alla fall tillfälligt, men vi kommer till det strax. Det är nämligen så att många som äter bönor ofta upptäcker att det efterhand blir mindre gasbildning. Varför kan jag inte svara på, men konjektur från min sida (ytterst ovetenskapligt) är att det har förmodligen har att göra med att sagda bakterier till sist blir "mätta". Usch, det lät lågbegåvat och killgissande, men tills jag hittar någon form av artikel som stöder eller motbevisar detta i mina studier på PubMed förefaller det inte helt orimligt. Och det för oss till en viktig poäng, som dock är vetenskapligt belagd: Oligosackarider - pruttar till trots - är inte dåliga att konsumera. Nämnda bakterier i tarmen är goda och hjälper oss att bibehålla en frisk gastrointestinaltrakt. Att mata dem är därmed bra för din hälsa!
Mycket av oligosackariderna löses ut i vattnet i de kommersiellt tillgängliga paketen som nämndes ovan, och om bönorna därmed sköljs noggrant kan en hel del av gaserna undvikas. TIllaga dem inte i det paketerade vattnet, med andra ord. Konjektur igen, men jag upplevde nyligen att om man steker dessa förkokta bönor (såsom i form av refried beans) så tycks det också ta bort ytterligare en del av problemet med fladdrande skinkor. Misstänker att den intensiva värmen i en stekpanna KANSKE bryter ned oligosackarider till enklare sockerarter, men det återstår att forska i.
Sven S. Svensson: "Men Björngrillarn, måste man inte ha kött för att överleva?? Blir man inte klen av växtbaserad kost??"
Björngrillarn: Jag är inte vegetarian (eller vegan) och kan därmed inte säga om man blir "klen" helt utan kött, men bara faktumet att det finns oräkneliga vegetarianska elitatleter som skulle kunna spöa dig och dina flappiga chipstuttar i nästintill varje tänkbar idrottsgren torde tala för motsatsen. Däremot kan jag säga med stor säkerhet att människan är en opportunistisk allätare och har alltid varit det - en tradition som sannolikt sträcker sig tillbaka till Australopithecus. Det finns och har funnits kulturer där kött är nästintill obefintligt i mathållningen, och de har klarat sig historiskt och klarar sig fortsatt alldeles utmärkt. Just du behöver inte rött och rosa kött tre gånger per dag för att du ska orka knappa på tangentbordet på Rövhål & Son Mäklarfirma eller stampa på gaspedalen där du kör i 140 på 90-väg i din risiga hantverkartaxi till alla andras förtret.
Baljväxter har rent av förekommit i Neandertalardieten, vilket föregick mjölkdrickande och bröd med tiotusentals år. Fundera på det nästa gång du med frånvarande blick kolkar en kaloristinn latte och pressar en vetebulle på fikarasten för att spänna ut buken lite ytterligare, och tycker att du fortfarande är relevant. Skärp dig, svenne, och ät varierat. Med lite tur kanske det inte är försent att förhindra rövcancer i femtioårsåldern.
Tack vare den nuvarande Mrs Björngrillarn har jag upptäckt den vegetariska världens fulla glans! Inte bara finns mycket gott att sätta tänderna i, utan även otroliga mängder matnyttiga koncept (pun intended) för preppern. Bönor är en sådan sak - låt oss börja med några hemskt enkla recept:
Tag ett paket kokta bönor*, häll bort vatten, skölj, mosa utav helvete: Boom! Du har gjort bönröra! Krydda med valfria medel, konsumera som pålägg, som dipp, eller skopa upp med nachos.
Stora vita bönor, samt svarta bönor är favoriter. Den senare kan med fördel sötas med lite choklad eller annat som en matig efterrätt.
Eller stek upp en finhackad lök med redig mängd paprikapulver, lägg därefter i svarta bönor och stek ett tag till, därefter i med lite vatten, mosa ihop allt medelst gaffel, krydda lite mer om så önskas med salt och peppar: Boom! Du har precis just gjort refried beans! Helvetes gott till i princip allt - varför inte istället för köttfärs i postapokalyptiska svennetacos, eller till lägereldsbröd?
*(dvs. bönor i vatten och inte så mycket annat, inte Heinz etc - se exempelvis denna: https://www.zeta.nu/produkter/svarta-bonor/ )
Q&A:
Sven S. Svensson: "Men Björngrillarn, blir man inte våldsamt pruttig av bönor?? Hur kan man äta sånt elände??"
Björngrillarn: Ack I klentrogne, varför rädens I? Det är förvisso sant att bönor innehåller oligosackarider som det mänskliga gastrointestinaltrakten inte fullt ut kan smälta och absorbera. Vi saknar helt enkelt enzymer för det - oligosackariderna kommer att passera osmälta genom systemet och nå bakterier i tjocktarmen, vilka konsumerar dessa. I samband med bakteriernas konsumtion av sagda sackarider sker en kemisk nedbrytning i form av jäsning - därav gas. Som konsekvens kan vi inte heller (rent tekniskt sett) "härda" oss mot effekterna av bönkonsumtion, eftersom enzym inte kan tvingas fram eller bakterierna försvinna.
Nåja, det sistnämnda är väl inte riktigt sant - någon form av antibiotika kan väl säkert ta kål på dem, i alla fall tillfälligt, men vi kommer till det strax. Det är nämligen så att många som äter bönor ofta upptäcker att det efterhand blir mindre gasbildning. Varför kan jag inte svara på, men konjektur från min sida (ytterst ovetenskapligt) är att det har förmodligen har att göra med att sagda bakterier till sist blir "mätta". Usch, det lät lågbegåvat och killgissande, men tills jag hittar någon form av artikel som stöder eller motbevisar detta i mina studier på PubMed förefaller det inte helt orimligt. Och det för oss till en viktig poäng, som dock är vetenskapligt belagd: Oligosackarider - pruttar till trots - är inte dåliga att konsumera. Nämnda bakterier i tarmen är goda och hjälper oss att bibehålla en frisk gastrointestinaltrakt. Att mata dem är därmed bra för din hälsa!
Mycket av oligosackariderna löses ut i vattnet i de kommersiellt tillgängliga paketen som nämndes ovan, och om bönorna därmed sköljs noggrant kan en hel del av gaserna undvikas. TIllaga dem inte i det paketerade vattnet, med andra ord. Konjektur igen, men jag upplevde nyligen att om man steker dessa förkokta bönor (såsom i form av refried beans) så tycks det också ta bort ytterligare en del av problemet med fladdrande skinkor. Misstänker att den intensiva värmen i en stekpanna KANSKE bryter ned oligosackarider till enklare sockerarter, men det återstår att forska i.
Sven S. Svensson: "Men Björngrillarn, måste man inte ha kött för att överleva?? Blir man inte klen av växtbaserad kost??"
Björngrillarn: Jag är inte vegetarian (eller vegan) och kan därmed inte säga om man blir "klen" helt utan kött, men bara faktumet att det finns oräkneliga vegetarianska elitatleter som skulle kunna spöa dig och dina flappiga chipstuttar i nästintill varje tänkbar idrottsgren torde tala för motsatsen. Däremot kan jag säga med stor säkerhet att människan är en opportunistisk allätare och har alltid varit det - en tradition som sannolikt sträcker sig tillbaka till Australopithecus. Det finns och har funnits kulturer där kött är nästintill obefintligt i mathållningen, och de har klarat sig historiskt och klarar sig fortsatt alldeles utmärkt. Just du behöver inte rött och rosa kött tre gånger per dag för att du ska orka knappa på tangentbordet på Rövhål & Son Mäklarfirma eller stampa på gaspedalen där du kör i 140 på 90-väg i din risiga hantverkartaxi till alla andras förtret.
Baljväxter har rent av förekommit i Neandertalardieten, vilket föregick mjölkdrickande och bröd med tiotusentals år. Fundera på det nästa gång du med frånvarande blick kolkar en kaloristinn latte och pressar en vetebulle på fikarasten för att spänna ut buken lite ytterligare, och tycker att du fortfarande är relevant. Skärp dig, svenne, och ät varierat. Med lite tur kanske det inte är försent att förhindra rövcancer i femtioårsåldern.
"I wish I had argued more on the internet", said nobody ever on their deathbed.
Re: Recept / Matidéer
Får mig att tänka på en gammal favorit. Stek lagom mycket falukorv i en stekpanna. När korven är klar, häll över en burk Heinz vita bönor och låt koka upp + en liten stund. Ät ur pannan med gaffel.
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Re: Recept / Matidéer
I jämförelsen skall också nämnas att naturliga livslängden för Neandertalaren var 37,8 årBjörngrillarn skrev: ↑21 okt 2024 21:25 Baljväxter har rent av förekommit i Neandertalardieten, vilket föregick mjölkdrickande och bröd med tiotusentals år. Fundera på det nästa gång du med frånvarande blick kolkar en kaloristinn latte och pressar en vetebulle på fikarasten för att spänna ut buken lite ytterligare, och tycker att du fortfarande är relevant. Skärp dig, svenne, och ät varierat. Med lite tur kanske det inte är försent att förhindra rövcancer i femtioårsåldern.
https://www.csiro.au/en/news/All/Articl ... ct-animals
Att vi lever så mycket längre nu anser bero på kost, sanitet och tillgång till vaccin
I started out with nothing, and still have most of it left
- Björngrillarn
- Inlägg: 159
- Blev medlem: 02 okt 2024 20:30
- Ort: Septentrio
Re: Recept / Matidéer
Rökt salt...
... är ett helt nytt koncept för mig, men visar stor potential som universalkrydda för att goa' upp i övrigt tråkig mat, särskilt i bushen.
Ska börja ha med lite i kryddburken var jag än är och testa mig fram - tänker mig att det kan lyfta allt från ett trist nudelpaket till en dysmakande brunvattenabborre.
... är ett helt nytt koncept för mig, men visar stor potential som universalkrydda för att goa' upp i övrigt tråkig mat, särskilt i bushen.
Ska börja ha med lite i kryddburken var jag än är och testa mig fram - tänker mig att det kan lyfta allt från ett trist nudelpaket till en dysmakande brunvattenabborre.
"I wish I had argued more on the internet", said nobody ever on their deathbed.