Din hemberedskap: Forumets åsikter

Ny på forumet? Vill du börja med hemberedskap och prepping, men vet inte var man ska börja? Gör det här!

Moderator: SkribentGruppen

Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Work in progress tills denna text raderas /mod Ursus

Denna tråd är en fortsättning på "Din hemberedskap: MSB:s åsikter", som återfinns här:

viewtopic.php?t=3192

Här kommer forumisternas samlade kunskap om krisberedskap att samlas, och skall betraktas som kompletterande eller alternativ till MSB. Mellan oss medlemmar har vi många års kunskap av prepping, survivalism, krisberedskap och självhushållning som vi önskar dela med oss av.

Upplägget kommer att behandla de kategorier som MSB har valt att fokusera på, med tillökning av Säkerhet, Hygien (FLER?)

Vi har på förslag av @WoodsmansLife valt att dela in förslag till förberedelser i segment som relaterar till tidsspann, från tjugofyra timmar till ett år, för att på ett överskådligt sätt illustrera vad som skiljer korttidsprepping från långtidsprepping.
Vidare diskuteras särskilda betänkligheter för vinter respektive sommar, samt övriga förslag för att anamma prepping som livsstil.
Allt är upplagd från ett praktiskt perspektiv, och illustrerar mer av ett "hur du gör" snarare än endast "vad du bör ha".

En kris kommer här att löst definieras som en händelse där ordinarie vardagsbekvämligheter inte längre är tillgängliga (i singular eller plural), eller endast finns i begränsad omfattning. Detta gäller alltså avsaknad av elektricitet, rinnande vatten, värme, kommunikation, internet och/eller annat som nyttjas dagligdags och i den moderna världen betraktas som nödvändigt. Beroende vilket scenario som utspelar kan rekommendationerna diffa, men de är upplagda för att vara så generaliserade som möjligt.
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Tjugofyra timmar:

Under en period som inte sträcker sig mer än ett dygn behövs rent krasst inga större förberedelser för en person som är i relativt god hälsa och har en normal bostadssituation. Märkbart undantag från detta är om en individ exempelvis har en sjukdom vars livsuppehållande processer kräver ständig eltillförsel, såsom respirator.

Under ett krisdygn krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-2-3 liter vatten, inklusive via föda.
-7,5 timmar sömn.
-2250 kalorier i föda; på så pass kort sikt kan kosten vara enformig.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.

Under denna period är övriga behov sannolikt inte aktuella.

Om inte mycket allvarliga minusgrader föreligger kommer bostaden förmodligen inte bli helt utkyld under denna period. Ta på dig isolerande kläder och skor vid behov. Sov under dubbla täcken eller använd filtar. Standardsängar är gjorda för att lufta underifrån, varför tidningar eller annan tät materia kan förhindra luftflöde underifrån om de läggs mellan madrasser.

Om bostaden blir mycket varm vid värmeböljor och luftkonditionerare inte fungerar bör du undvika ansträngning, ligga på golv eller befinna dig på väl ventilerad uteplats, samt dricka mycket. Ta av kläder och låt svett agera genom avdunstning. Batteridrivna fläktar kan bidra med luftrörelser om korsdrag mellan öppna fönster inte kan uppnås. Blanka och ljust färgade persienner bör monteras i samtliga fönster som vätter mot sol; särskilt eftermiddagssol.

En tvålitersflaska med vatten (tappat eller kommersiellt kolsyrat) kan förvaras i kyl och fyller dricksbehovet under en dag. Petflaskor med fruset vatten håller frysen kallare något längre och bidrar med ytterligare dricksvatten när dessa tinat upp. Även andra drycker kan fylla vätskebehovet och bidra med extra kalorier.

Koppla av, stressa inte, och sov lugnt under dina ordinarie sömntimmar.

Kyl och frys kommer under denna period med stor sannolikhet att hålla sig tillräckligt kalla för att inte förstöra maten inuti (särskilt om temperaturen sjunker i bostaden), varför denna kan ätas ur om dörrarna öppnas minimalt. Börja redan nu sortera logiskt i kyl/frys, och minns var du normalt har dina varor. Detta underlättar snabb hämtning vid behov. Vid kallt väder ute kan balkong eller liknande nyttjas som extemporerad kyl eller frys, beroende på temperatur.

Flertalet varor som förvaras i kyl håller även i rumstemperatur under en tid; frukt, vissa grönsaker, eller saltade/rökta/inlagda/torkade ting är vanligt förekommande exempel. Individuella mattyper bör dock testas innan en kris. Undvik att laga mat i största möjliga mån; konsumera smörgåsar, drycker, fika, frukt och annat som inte kräver tillagning. Lägg allt skräp en förslutbar soppåse.

En praktisk men något vattenkrävande metod för att manuellt spola en vattenklosett är att hälla på fem till tio liter vatten från en hink rakt ned i skålen efter uträttning. Häll med viss höjd för att få kraft. Reservera detta för tarmtömning. En plasthink med lock kan hållas fylld alltid för detta behov, och bidrar med extra vattenreserv (om än inte för dryck). Om du bor i allt utom ett hårt urbaniserat område kan det löna sig att diskret urinera utomhus, eller på arbete/affär/annan plats där rinnande vatten är tillgängligt.

Nyttja våtservetter och handsprit för hygien. Om visst tryck finns i kran bör det reserveras till handtvätt. Rengör händer efter toalettbesök och innan måltid. Äckliga människor har uppenbara problem med detta även i fredstid; var inte en av dem!

Under denna tidsrymd bör de flesta med medicinska behov kunna täcka sina intag av läkemedel.

Det är prudentligt för såväl vardag som kris att alltid säkerställa full laddning på batteridriven elektronik. Ladda gärna varje natt om du har möjlighet.
Mobiltelefoner är högst prioriterade, men även plattor eller laptops kan vara användbara om internet finns tillgängligt. Lampan i en smartphone duger som ljuskälla vid behov. Ett alternativ är ett par lysstavar - även kallade brytljus eller snap lights - med klar färg och tolv timmars lystid per stav. Dessa är helt ofarliga att förvara, använda, och kasta bland brännbara sopor, samt har lång hållbarhet.
Eltandborstar, rakapparater och annat som bidrar till vardagskomfort bör även hållas i schack för att i så stor utsträckning som möjligt kunna fortsätta med vanliga rutiner som skänker lugn och en känsla av normalitet.


*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Tre dygn:

Om ett dygn blir till tre kommer kravprofilen att höjas på förberedelserna, och nya problem uppstår.

Under tre krisdygn krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-6-9 liter vatten, inklusive via föda.
-22,5 timmar sömn.
-6750 kalorier i föda.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Möjlighet till artificiellt ljus, att ladda mobiltelefon, samt ta del av information från myndigheter.
-Underhåll av den generella hälsan

Vid kallt väder kommer bostaden nu sannolikt att bli utkyld och sluta i låg differens mellan inne- och utetemperatur. Regelrätta utekläder kommer att vara nödvändiga att bära, och sovsäckar eller mycket rejäla filtar krävs för sömn. Värme- eller kronljus kommer knappast att göra någon större temperaturskillnad i en bostad med någorlunda öppen planlösning, annat än om du kan koncentrera värmen till en inomhuskoja av något slag. En fotogenvärmare ger betydligt bättre effekt, men måste användas säkert. Tänk på riskerna med kolmonoxid och koldioxid vid alla former av förbränning.

Vid varmt väder kan situationen bli olidlig för gamla och unga, samt husdjur.

En tioliters vattendunk bör under denna period räcka till en persons dricksvatten- och matbehov och ännu bidra med en viss mängd extra för andra bestyr. Vanligt, kommunalt kranvatten som gått genom reningsverk håller i minst ett halvår i sådan eller liknande dunk efter upptappning om det förvaras mörkt och svalt, såsom i en garderob.

Sömn kommer sannolikt att bli lidande på grund av stresspåslag och potentiellt obekväm temperatur. Följ råd för varmt/kallt väder, och nyttja avslappningsövningar för att lugna ned kropp och sinne. Om du måste sova tätt intill andra för att dela kroppsvärme (eller av andra praktiska skäl) är öronproppar en bra idé. Självmedicinera inte med alkohol eller annat för att sova bättre - det gör du inte - de enda undantagen är milda sömnmedel såsom melatonin. Prova kemiska substanser innan kris för att reda ut eventuella allergier eller andra reaktioner.

Nu bör kosten varieras; kalorierna bör mycket simplifierat komma till 25% från proteiner, 25% från fett, och 50% från kolhydrater. Frystorkad mat av typ som säljs på friluftsbutiker må vara dyr, men håller i flera år, är typiskt kompletta och väl balanserade måltider, och ofta goda. Prova gärna på förhand vilka märken du tycker om. Att under ett par dygn leva på frystorkad mat besparar disk eftersom de typiskt tillagas genom att hälla i kokande vatten i en förpackning och äta rakt ur densamma. Drick mycket vatten om du är känslig för förstoppning, försök att välja fiberrika rätter. Engångsbestick, -tallrikar och -muggar bör i övrigt nyttjas maximalt. Håll dig till tre måltider per dag för att undvika onödigt arbete med matlagning; fyll ut med snacks om du måste.

Ett enkelt storm- eller friluftskök som drivs av sprit kan nyttjas inomhus på ett värmebeständigt underlag, såsom en pizzasten, för att upp koka vatten till sagda frystorkade mat. Ett kärl som endast kokat vatten behöver härmed inte heller diskas efter användning. Öppna två fönster vid operation för korsdrag, detta för att undvika problem med förbränningens restprodukter. En grundregel: Vid ALL förbränning inomhus MÅSTE god ventilation ombesörjas! Kör inte brännaren under en köksfläkt eller andra lågt hängande objekt; bli väl förtrogen med ditt friluftskök redan innan krisen och öva liberalt. Rengör inte utsidan av svärtade kärl! Mörka kärl kan potentiellt endast kräva halva bränslemängden för att koka upp en given mängd vatten, och gör så snabbare än ett blankt.

En enkel toalett kan improviseras av en stadig hink som eventuellt tål kroppstyngd och kommer med tättslutande lock. Lägg i dubbla, starka sopsäckar, lägg på ett lager tidningar runt om i hinken/i den översta påsen, bre ut ett rejält lager kattsand på botten, och förpassa avföring till denna hink. Lägg efter förrättningen på mer kattsand för luktabsorption, och förslut locket mellan varven. Det är fördelaktigt om du kan idka tarmtömning på huk och inte bara sittande, men ett par plankor kan läggas över och improviseras som sits om hinken klarar av det (det är värt att prova innan en kris för att undvika en verkligt hemsk olycka). Använd plasthandskar vid administration av toapapper för att minimera kontaminering av händer.
Urin kan enklast utsöndras i en tom flaska av valfritt slag och läggas undan vid fyllnad. Blanda inte ihop med dricksvattenbehållare; oavsett vad Bear Grylls hallucinerar om på teve skall du inte under några omständigheter dricka ditt urin!

En pann- eller ficklampa blir nu en väl värd investering. Köp av kvalitetsmärke och -modell. Rött ljus är ett bra alternativ att ha inbyggt; det syns sämre på avstånd om du vill vara diskret samt påverkar inte mörkersynen lika hårt som övriga spektrumet av synligt ljus - men skillnaden mellan mörkerseendets återhämtning mellan tillräckligt lågintensivt rött och vitt ljus är negligerbart.
Investera i en bra powerbank som kan ladda upp en mobiltelefon minst ett par gånger från 20%. Reservera användandet av mobilen för att spara batterierna. En hypotetisk multiradio som laddas via vanligt uttag, USB/powerbank, solceller och dynamo samt kan ta vanliga batterier är önskvärd att ha hemma, men vanligtvis måste någon kompromiss göras mellan dessa potentiella kraftkällor. Använd dagligen som standardradio i fredstid och bekanta dig med alla funktioner. P4 bör vara förinställt eller lätt tillgängligt för att direkt kunna ta emot aktuella nyheter kring ditt predikament.
Om du som vuxen är mörkrädd bör du genast påbörja exponeringsterapi.

Om du inte har mycket restriktivt utdelade mediciner (såsom vissa narkotikaklassade typer) bör en "normalsjuk" individ ännu ha tillgång till sina nödvändiga läkemedel. Hygien blir dock än mer viktigt nu för att behålla god hälsa. Tvätta händer noggrant och försök hålla den övriga kroppen så ren som möjligt. Våtservetter eller tvättlappar bör användas för att åtminstone rengöra ansiktet, armhålorna och skrevet en gång per dag; gärna innan sänggång. Undvik att svettas om du kan. Borsta tänderna (plus tandtråd och mellanrumsborstar) två gånger per dag om du kan, eller använd tuggummi och/eller munskölj efter varje måltid. Var mycket försiktig kring aktiviteter som kan orsaka sår, särskilt på händerna. Ett enkelt första hjälpen-kit som du är väl förtrogen med är bra att ha. Sårskölj och annan desinfektion är ett måste, samt medicin mot magbesvär/diarré.


*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

En vecka:

Efter en vecka utan modern lyx kommer situationen förmodligen att skruvas upp till väldigt allvarliga nivåer. Överlevnad i en lägenhet kommer att bli mycket besvärlig, inte minst på grund av hotet från individer utan egen beredskap.

Under en krisvecka krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-14-21 liter vatten, inklusive via föda.
-52,5 timmar sömn.
-15 750 kalorier i föda, och nu med större tyngd på vissa mineraler/vitaminer/spårämnen.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Större möjligheter till artificiellt ljus, att ladda mobiltelefon och andra apparater, samt fortsatt ta del av information från myndigheter.
-Underhåll av den generella hälsan och större möjligheter till viss läkekonst
-Säkerhetsmesyrer mot andra människor
-En flyktväska och en säker plats att evakuera till

Tidigare råd gällande värme och kyla gäller fortfarande. Om du är beroende av batterier eller bränsle för att bekämpa överhettning eller nedkylning kan du potentiellt behöva ansenliga mängder. Kan ett elverk vara en lösning för att köra AC vid kraftig värme? Är någon form av vedeldning ett måste för att vara ekonomisk? Du måste ta sådana beslut själv utifrån din situation. Sovsäckar är ett nu absolut behov vid kallt väder om du inte har externa värmekällor.

En tjugoliters vattendunk kommer teoretiskt sett att täcka ditt behov under denna period, men mer är bättre. Du kommer att behöva duscha eller annars tvätta av dig rejält minst var tredje dag för att hålla dig fräsch och ren och bibehålla god moral.
Nu börjar ett vattenfilter vara aktuellt. I bebyggelse är det allra viktigaste att ett vattenfilter även klarar av att ta virus. Flertalet kommersiella filter tar bakterier och protozoer, vilka är mest problematiska i vildmarkssituationer där djur och fåglar ofta agerar spridare. Virus kommer dock att vara prevalenta där människor bor och vistas. Om grannskapet börjar nyttja lokala vattendrag för hygien vid långvarig kris kommer virus snart att spridas den vägen, varför du måste vara garderad. Läs noggrant på vad ett filter klarar av innan inköp.
Om ett vattenfilter även klarar av att rena från kemikalier och tungmetaller är det ett stort plus, men de kan vara dyra. Det finns sannolikt ingen någorlunda billig, kommersiell metod som allena renar vatten från radioaktiv kontaminering, utan en kombination av åtminstone aktivt kol och omvänd osmos är nödvändig.
Var väl medveten om att flertalet kommersiella vattenfilter inte klarar av minusgrader! Om kvarvarande vatten inuti filterdelen efter användning expanderar till is kommer den sannolikt att krackelera och bli värdelös. Om tillverkaren inte specificerar att filtret klarar av infrysning kan du inte räkna med det.

En veckolång situation kommer sannolikt att vara skrämmande och stressande, och sömn kan åter bli lidande. Tidigare råd gäller fortfarande.

Under denna tidsrymd kommer en varierad och väl balanserad kost bli allt viktigare; skräpmat och snacks räcker inte längre för att bara fylla ett basalt energibehov i form av så kallade tomma kalorier. Den mänskliga kroppen är rätt väl anspassad för att emellanåt uppleva fasta och kortare svältperioder. Makronäringsämnen i form av proteiner, fett och kolhydrater är på kort sikt viktigare än mikronäringsämnen i form av vitaminer, mineraler och spårämnen, vilka kroppen lagrar i varierande grad.
Vattenlösliga vitaminer samt selen och zink går åt snabbast och kräver regelbundet intag. Multivitamintabletter är ett bra komplement, men intag via kost är att föredra.
Konserver är inte att förakta - oavsett om de är i form av plåtburkar, glasbrukar, eller mjukkonserver - och är ofta rätt billiga i jämförelse med frystorkade rätter. Du bör dock redan på förhand provsmaka ett brett spektrum av konserver för att hitta sådant som du och din familj tycker om. Om maten kan ätas utan tillagning är en viktig strid vunnen, och du kan spara stora mängder bränsle och besvär. Försök hålla det varierat: Att konsumera en platta Heinz Vita Bönor under en veckas tid lär lägga grunden för skilsmässa efter krisens slut, samt ta kål på ditt tarmsystem som bonus!

För att undvika oekonomisk prepping kommer du att behöva diska förr eller senare, allt eftersom bekväm (och potentiellt dyr) mat och engångsprylar tar slut. En eller ett par baljor kan agera som improviserad diskanrätting och fungerar lika väl som en vanlig diskho. Häll varmvatten och diskmedel i en balja, skrubba noggrant disk i denna, skölj därefter eventuellt i en andra balja med kallvatten, och spola sedan av med rinnande vatten från dunk. Det sistnämnda görs lättare med hjälp av en andra person. Torka. Vänta inte med att diska, utan gör det innan eventuella bakterier byggs upp eller matrester torkar.
En sprutflaska med färdigt, starkt diskvatten kan även med stor fördel användas och besparar dig baljsystemet på mindre diskprojekt; spruta diskvatten på dina redskap, skrubba rent, skölj av. Nedfettade kärl är besvärliga att hålla rena, försök komma runt detta i så stor utsträckning som möjligt.
Diskning är vattenkrävande. Gråvatten kan tänkas återanvändas för spolning av toalett eller motsvarande, men håll alltid hygien i bakhuvudet. Ta inte risken att gråvatten i förvar blir en hälsorisk.
Nyttja kraftiga regn för att duscha, om du har möjlighet.
...

En omgång batterier borde räcka till åtminstone intermittent upplysning med pann- eller ficklampa under tre dygn, men för en vecka eller bortom bör du investera i ett litet batterilager. Ha åtminstone en uppsättning reservbatterier till din lampa/dina lampor tillhands; utbytbara är bättre än en fast uppladdningsbar för preppingsyften. Välj hellre litiumjonbatterier än alkaliska - de senare är mer benägna att läcka vid lagring.
Stearin- eller paraffinljus må användas som ljuskälla, men se helst till att ha dem i någon form av glaslykta för att minimera riskerna med öppen låga. Detta är särskilt viktigt om du har djur eller barn. Fotogenlampor är goda alternativ och bidrar med något mer värme per enhet. De bör tankas med lampolja av paraffin vid användning inomhus, lysfotogen luktar tämligen starkt om du inte kan vädra tillräckligt. Bekanta dig med just din fotogenlampa på förhand för att kunna operera med ett minimum av sot och rök.

*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

En månad (30 dagar):

Under en krismånad krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):


-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-60-90 liter vatten, inklusive via föda.
-225 timmar sömn.
-67500 kalorier i fullvärdig, varierad föda som inkluderar alla essentiella ämnen
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Möjlighet att generera egen elektricitet för att driva belysning, hushållsappareter och annan utrustning, samt ladda batterier.
-Hemmaapotek, sjukvårdsutrustning och kunskap kring att använda alla komponenter.
-Mer omfattande säkerhetsmesyrer, nu mot grupper av människor
-Möjlighet att leva i en fullgod tillvaro utanför stadsmiljö

Under en månadslång kris utan förbättring kan du inte längre räkna med att ordinarie värmeförsörjning kommer igång inom en snar framtid. I ett kallt land som Sverige kommer någon form av veduppvärmning vara livsviktig; alternativ är pellets- eller oljepannor med tillräckligt bränsle för denna period, men allt utom ett vedlager är svårt att fylla på av egen maskin om mer skulle behövas än vad som räknats med.

Vattenbehovet ligger på strax under hundra liter, vilket i sig inte är omöjligt att lagra även i en lägenhet, men det är potentiellt mycket skrymmande och tyngden kan allvarligt belasta golv och hyllor. Villaägare kan komma undan med ett större lager, särskilt om någon form av tank nyttjas, men egen brunn med någon form av manuell nödoperation är ett otroligt mycket bättre alternativ och kräver ingen lagringsplats i hemmet.
Utöver tidigare nämnt filter kan det vara en god idé att investera i alternativa vattenreningsmetoder. Kemikalier kan nyttjas, men du bör vara mycket påläst om vad en specifik kemikalie klarar av att rena, och under vilka förhållanden.

Om allt annat misslyckas måste filtrering och kokning nyttjas. Filtrering i detta fall inkluderar inte kommersiella filter, utan innebär att du genom tätt vävt tyg, kaffefilter eller motsvarande skiljer partiklar, sediment och annat grummel från vatten innan det tas till kokning. Partiklar i sig är inte nödvändigtvis farliga, men kan orsaka onödig irritation i mage och tarm. Koka upp till en rullande kokning (den sorts kokning som du ser i en vattenkokare innan automatisk avstängning) och låt koka i en minut eller två. Även fast pastörisering påbörjas långt innan hundra grader är det prudentligt att låta hettan cirkulera genom hela vattenmängden, och gärna värma upp kärlet. Kokat vatten kan förvaras och förblir drickbart tills vidare, förutsatt att det förvaras i samma kärl som det kokades i eller flyttas över till rena kärl, samt är tillräckligt förseglat för att inte kontamineras utifrån under förvaringen. Att koka den dagliga mängden vatten bara för en person är dock mycket bränslekrävande, och skall helst inte vara ett förstahandsval.
Toxiner från cyanobakterier - även kallat blågröna alger - kan inte förgöras med någon enkel metod. Kokning kan rent av öka halten av cyanotoxiner, och bör undvikas om blomning sker i ditt lokala vattendrag. Kommersiella kemikalier biter inte. Välj en annan vattenkälla.

Även en vecka med halvkass sömn är tolerabel, vilket de flesta som varit involverade i det militära kan attestera till. Under en månad kommer dock förlorade timmar varje natt snabbt att summera upp till dygn, och dina energinivåer och din förmåga till att fatta kloka, väl övervägda beslut kommer att bli lidande. Att prioritera möjligheten att i alla lägen kunna sova varmt, tyst, tryggt och framförallt bekvämt kommer att vara essentiellt för din framtida hälsa.

Fullvärdig, god föda för en månad kan utan tvekan lagras i ett vanligt, medelsvennigt skafferisystem. I detta läge duger absolut inte Snickers, utan du måste äta en varierad, balanserad kost som innehåller samtliga vitaminer, mineraler och spårämnen i adekvat mängd. Satsa redan innan krisen att finna regelbundna måltidstyper som innehåller näringsrika, hälsosamma beståndsdelar, helst utan tomma kalorier. Sötsaker och annan "komfortmat" kan dock ha ett starkt psykologiskt lyftande värde, och skall inte utelämnas helt
Utan regelbundna lagerpåfyllningar på den lokala affären kommer färskvaror inte längre vara tillgängliga, men det finns sätt att komma runt problemet. Kan en filkultur fortsättas med hjälp av hållbar UHT-mjölk? Kan färsk frukt eller kött köpas i överskott vid bra pris, och överskottet torkas i ugn eller tork? Kan grönsaker läggas in eller eljest konserveras? Var kreativ, och börja experimentera redan idag. Chanserna är goda att du på sikt kan spara stora pengar genom att ständigt ta vara på rabatter och lägga på lager, samt slipper du en stor del av bränslekostnaderna till och från affären om du måste nyttja bil.

Vid en månads kris blir de flesta nödlösningar kring naturbehoven besvärliga. Om du inte redan idag besitter ett utedass bör snarast bygga ett, eller vid kris improvisera någon annan form av mer bekväm och diskret latrin kring ditt boende. Se dock till att det finns en distinkt geografisk separation mellan hem och dass, för att undvika att insekter och annat sprider patogener.
Städning lär vara ovant utan tillgång till dammsugare, men det bör utföras regelbundet för att undvika skadedjur. Allra minst bör du dagligen sopa golv samt våttorka bord och kök med någon form av tensid, och skura en gång i veckan.

*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Ett år (365 dagar):

Under ett krisår krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-730-1095 liter vatten, inklusive via föda.
-2737,5 timmar sömn.
-821250 kalorier i fullvärdig, varierad föda som inkluderar alla essentiella ämnen.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Egen elproduktion för att täcka alla behov.
-Hemmaapotek, sjukvårdsutrustning och kunskap kring att använda alla komponenter, samt en akutsjuksköterska eller läkare i ditt nätverk.
-Ett nätverk av kompetenta specialister och generalister; inkluderat en säkerhetsstyrka som kanske/kanske inte är separat från övrigt nätverk.
-Någon form av självförsörjning på individ- och nätverksnivå kring de grundläggande kroppsliga behoven.
-Betalmedel som behåller (eller ökar) sitt värde vid kris och inte kräver internet.
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Vinter:

Sommar:
Användarens profilbild
Ursus
Inlägg: 2311
Blev medlem: 07 maj 2019 16:24

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Livsstilsprepping:

Som avslutande ord vill vi berätta om livsstilsprepping, vilket många av oss på forumet praktiserar.

Begreppet kanske väcker associationer till Doomsday Preppers och andra populärkulturellt exponerade grupper som spenderar sina liv med att "förbereda sig för apokalypsen". Detta är ganska långt ifrån sanningen för oss som anammat begreppet.

Att vara en livsstilsprepper är inte att fastna i sjuklig paranoia över att alla världens händelser som inträffar just nu skall sluta i Harmagedon, och detta måste vi ständigt resa ragg mot med ena örat ständigt mot radion. Det är en livsfilosofi som går ut på att göra sig fri från beroenden av människor och institutioner, och bygga kompentens och självtillräcklighet för att kunna hantera allt från banala till allvarliga situationer.

En prepper bär inte på några väl valda pryttlar i sina fickor för att vederbörande väntar sig att världen skall under på tiominuterspromenaden mellan lägenheten och jobbet, och denne måste då springa till skogs och leka Mad Max tills civilisationen har återuppbyggts. En prepper bär på några väl valda pryttlar i sina fickor för att göra till en vana att alltid vara förberedd, i stort och smått. Din lilla schweiziska armékniv som du alltid har för vana att stoppa i fickan varje morgon kommer sannolikt aldrig få se mänsklighetens fall och långsamma uppgång igen, och de flesta av oss som är normalbegåvade och uppåt hoppas att det förblir så. Men under tiden kan mejseln dra in en problemskruv utan att man behöver leta upp verktygslådan, korkskruven öppna en delikat Château Latour i sällskap med din käresta, och knivbladet skära loss bilbältet i en rykande bil där någon sitter fast. Det är att vara förberedd.

Vidare är känslan av självtillräcklighet och självtillit ett rus likt inget annat. Mången som lever närmare djur och natur vittnar om glädjen i en god skörd, i det kristallklara vattnet från en kallkälla, i att se ett uthus byggt av de egna händerna. Att konsumera är en flyktig kick, att producera är en potentiellt livslång tillfredsställelse. Kunskaper och färdigheter är stimulerande under hela inlärningsprocessen, och du kommer till sist att känna dig kapabel på ett sätt som du aldrig känt förut. Att det dessutom ger dig hästlängders försprång före alla andra vid händelse av en kris är en väl värd bonus.

Ge livsstilsprepping en chans, åtminstone i dina tankar. Du kommer förmodligen att finna det stärkande och givande att engagera dig i ditt eget öde, och inte vara beroende av att bli servad alla livsnödvändigheter via kyldisk och postpaket. Vi välkomnar dig med öppna armar om du vill ta steget!
Skriv svar

Återgå till "* * * * * BÖRJA DIN HEMBEREDSKAP/PREPPING HÄR * * * * *"