När kommer krashen?

Funderingar på ekonomi, från din egen plånbok till den stora börskrachen
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/konkurserna-okar-markan ... r/a/8JnQo1

"Konkurserna ökar markant: ”Katastrofala nivåer”
Antalet konkurser ökade med 45 procent i januari jämfört med samma månad 2023, visar ny månadsstatistik från UC. Detta trots att konkurstalet var högt redan i fjol.

– Konkurserna fortsätter att bokstavligen skjuta i höjden från redan katastrofalt höga nivåer i Sverige, säger Gabriella Göransson, vd på UC, i pressmeddelandet.

Konkurserna har ökat inom samtliga stora branscher. Men ökningen är störst inom vård och omsorg (170 procent) samt hotell och restaurang (113 procent).

Inför 2024 ligger byggsektorn värst till, men även inom restaurang och detaljhandeln hotar många konkurser, enligt UC:s prognos."

att hotell och restaurang kursar är inget som jag ser som underligt, folk har inte råd, och får skippa resor och äta ute
frågan är vilka i vård och omsorg det är?
bygg borde ha eländigt med

detaljhandel, inte förvånande när man kan köpa det mesta billigare och smidigare på nätet, en utveckling, få se när fraktpriserna gör det svårt för den handlen
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1486
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Re: När kommer krashen?

Inlägg av entropi »

Jag vet åtminstone ett litet företag som kunde skjuta upp sin konkurs med hjälp av Coronastödet.
Nu kommer konkursen i mars eller april ser det ut som.
Det är anekdotiskt bevis, men jag skulle inte bli förvånad om det kanske är fler som varit i liknande sits.
Survival
Honor
Liberty
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

funderar om inte kraschen kommer när någon part i världshandlen inte längre kan uppehålla status que

ex kina går in i ekonomisk låg konjunktur

eller usa tappar ledarskapet om världsekonomin

gissar att det i bakgrunden pågår ett race för att hålla ut så någon annan får nitlotten
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/ekonomer-mindre-omtyckt ... l/a/0Q5WrE


"Ekonomer mindre omtyckta än meteorologer – får ofta fel
Pandemin, stopp i leveranskedjor, inflationskris, kriget i Ukraina och utvecklingen i Mellanöstern. Det är några av de senaste årens händelser som helt gjort att ekonomiska prognosmakare tappat fotfästet, skriver AFP.

Allt fler riktar nu kritik mot de som försöker sia om framtiden, senast stämde ECB-chefen Christine Lagarde in i klagokören. Hon anser att ekonomerna sällan rör sig utanför sin bubbla och ”bara citerar varandra”.

Esther Duflo, som tagit emot Ekonomipriset i Alfred Nobels minne, uppger för nyhetsbyrån att ekonomer nu har jumboplacering bland de yrkesgrupper med högst förtroende – och halkar ner under meteorologer.

Enligt ekonomer som AFP talat med är prognosmakarnas bekymmer att de förlitar sig för mycket på historien, i stället för att blicka framåt och att de ”saknar fantasi”."


:lol:
vänta tills :shtf: med...
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/fn-chefen-varlden-pa-va ... s/a/KnoRae

"FN-chefen: Världen på väg in i en tidsålder av kaos
Världen är på väg in i en ”tidsålder av kaos”, säger FN:s generalsekreterare António Guterres enligt AFP.

Han pekar särskilt på den djupa splittringen inom FN:s säkerhetsråd vad gäller Israel-Hamaskriget.

– Det här är inte första gången rådet varit splittrat, men det är den värsta. Dagens dysfunktion är djupare och farligare.

Under kalla kriget fanns väletablerade mekanismer för att jämna ut balansen mellan supermakterna – det finns inte längre i dagens ”multipolära värld”, tillägger Guterres."

:notme:
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/experter-om-kinas-infla ... t/a/q1jM5o

"Experter om Kinas inflation: ”Indikatorer blinkar rött”
Kinas inflation sjunker i den snabbaste takten på över 14 år och missar analytikernas prognoser.

– KPI-data i dag visar att Kina står inför ett ihållande deflationstryck, Kina måste vidta åtgärder snabbt och aggressivt för att undvika risken för att deflationsförväntningar ska förankras bland konsumenterna, säger Zhiwei Zhang chefsekonom på Pinpoint Asset Management, till Bloomberg.

Samtidigt brottas landet med stora problem inom fastighetssektorn, börsnedgångar och svaga exportintäkter, skriver Financial Times.

– En mängd indikatorer blinkar nu rött, vilket signalerar en farlig period för Kinas ekonomi och finansmarknader, säger Eswar Prasad, ekonomiprofessor vid Cornell och tidigare chef för IMF:s Kina-avdelning, till FT.

Kinas konsumentpriser sjönk 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol. Analytiker hade räknat med en nedgång på 0,5 procent."

tror fortfarande på att flera olika ekonomier försöker hålla ut tills dom andra kollapsat

ex för ryssland så kollapsade deras ekonomi på nittitalet och dom har inte än kommit upp i fart
och med ukrainakriget kommer dom in i en krigsekonomi så ttrycker på och håller uppe en hel del så länge det pågår, efter det blir det än värre, ungefär som att det är varmt och skönt att pissa på sig när man fryser, det blir bara värre efteråt
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://www.dn.se/varlden/morka-moln-ha ... rsfirande/

"PEKING. Fest, fyrverkerier, stora välsmakande måltider och tid med familjen. Så brukar kineser fira årets största högtidshelg, det kinesiska nyåret, som inleds på fredagen.

Men i år förmörkas festligheterna av oro inför landets framtid.

Köerna ringlar långa och folk springer med sina rullväskor på Pekings södra järnvägsstation. Vallfärden har redan börjat inför det som brukar kallas världens största reshelg. Totalt väntas rekordmånga, 9 miljarder, resor göras under denna period när horder av människor beger sig till sina hemstäder för att fira det kinesiska nyåret.

Familjeåterföreningar och stora festliga måltider väntar. De flesta har ledigt i drygt en vecka för att hämta krafter.

Men inför drakens år, som brukar förknippas med framgång och lycka, råder dämpade känslor.

– Jag hoppas verkligen att drakens år blir bättre. Året som har gått har inte varit särskilt lyckosamt, säger Zheng Yuting på väg med make och barn för att besöka föräldrarna i Zhejiangprovinsen.

Hon arbetar på en firma som importerar elektriska produkter från Ukraina och Ryssland. Priset på importen har ökat och kundernas efterfrågan har minskat.

Hon är långt ifrån den enda att känna oro för ekonomin. Nyåret infaller samtidigt som flera pilar pekar åt fel håll i Kina. Fastighetspriserna faller och löner hålls tillbaka. Samtidigt kämpar migrantarbetare och nyutexaminerade från universiteten med att få jobb.

Ändå påskiner det kinesiska kommunistpartiet att allt går som på räls.

”Hela landet fylls med optimism”, löd en rubrik i propagandaorganet Folkets Dagblad i fredags. Samtidigt censureras artiklar eller inlägg i sociala medier som beskriver ekonomin i negativa ordalag.

Men förskönande ord kan inte förta det många känner. Inte heller statistik. Enligt officiella siffror växte Kinas ekonomi med 5,2 procent förra året. En beskedlig tillväxt för Kina, men hög i förhållandet till många andra länder. Flera bedömare är dock skeptiska till statistiken. Däribland tankesmedjan Rhodium group som i december skrev att i verkligheten pekar de ekonomiska indikatorerna i Kina på en tillväxttakt på 1,5 procent.

På börsen är det låga förtroendet tydligt. Förra året slutade med en nedgång på 12 procent på Kinas huvudindex CSI 300 och inledningen av året har börjat skakigt, trots flera försök till stödköp från statliga fonder. Nu är läget så illa att Kinas ledare Xi Jinping, enligt flera rapporter, ska få en specialbriefing.

Nyckeln till en stabil uppgång i kinesisk ekonomi är enligt de flesta att konsumtionen får en större tyngd i tillväxten. Tidigare vapen, som ökade investeringar i fastigheter och infrastruktur, fungerar inte längre. Och exporten dämpas av en mer protektionistisk värld. Men de spartokiga kineserna ser ingen anledning att shoppa loss i nuvarande läge. Konsumentpriserna i Kina har fallit fyra månader i rad, ett tydligt tecken på låga framtidsförväntningar.

– Tidigare köpte folk utan tvekan när jag la ut nya produkter i min grupp. Nu funderar de längre och jag måste lägga ner mer tid på att lansera varorna.

Li Ling visar statistik i sin mobiltelefon. Hon köper in och säljer varor via Wechat, Kinas mest populära app, och märker en förändring i människors köpbeteende. Förra året gick hennes försäljning ner med 20 procent. Hon upplever att människor i dagsläget bara köper det de verkligen behöver. Som exempel visar hon en bild på en vacker vas och målade porslinstallrikar.

– Bara tre personer har visat intresse för att beställa dem. Tidigare hade de sålt slut direkt, priset är 30 procent lägre än om man går till en butik.

Li Ling förstår inte varför politikerna försöker påskina att det inte är några problem med ekonomin.

– Det blir fel när de säger en sak och folk upplever något annat. Det är som de inte talar sanning.

Själv tror hon det dröjer innan botten i ekonomin är nådd. Men det behöver inte vara så dåligt, menar hon.

– Det kan få människor att stanna upp, sluta jaga i karriären och tänka på vad som verkligen är meningen med livet.

Men en typ av jakt pågår – efter avkastning på sparpengar. Att köpa fastigheter framstår inte längre som attraktivt, inte heller börsen. Samtidigt har kineser begränsade möjligheter att göra investeringar i utlandet och i tillgångar kopplade till utländsk valuta.

Återstår gör den traditionellt säkra hamnen - guld. Förra året ökade försäljningen av guldtackor och guldmynt med 15,7 procent, smyckesguld med runt 8 procent.
– Vi har mycket fler kunder nu än innan pandemin, säger en försäljerska inne på guldvaruhuset Caibai i Peking.

Det är trångt, särskilt till en monter med berlocker smidda som drakar. En kvinna i kön har redan slagit till på ett armband helt i guld. Kanske blir det ytterligare något.

– Jag tror folk har pengar. Men de planerar mer hur de använder dem och att köpa guld känns tryggt, säger hon i trängseln."
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/professor-om-krisen-i-k ... t/a/GM4xPm

"Professor om krisen i Kina: ”Vintern har kommit”
I Kina faller priserna i sin snabbaste takt på 15 år, fastighetsmarknaden är på nedgång och börserna rasar. Det råder en panikartad stämning för den medelklass som vant sig vid hög avkastning, enligt Wu Fei, finansprofessor vid Shanghai Jiao Tong University.

– Alla inser att vintern har kommit, och de blir mer konservativa och har en bättre känsla av risk, särskilt när det kommer till fastighetsmarknaden och aktiemarknaden, säger han till South China Morning Post.

Börserna i Shanghai och Shenzhen har varit stängda sedan i torsdags på grund av det kinesiska nyåret och planerar öppna igen på måndag."
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://omni.se/arbetslosheten-tickar-u ... g/a/0QPp9E

"Arbetslösheten tickar uppåt – ”fortsatt avmattning”
Arbetslösheten för januari blev 8,1 procent säsongsrensat, en uppgång från motsvarande siffra på 8,0 procent i december 2023.

”Vi ser fortsatta tecken på avmattning på arbetsmarknaden i januari, framför allt noterar vi en minskning av antalet tidsbegränsat anställda och en ökning av arbetslösheten”, säger SCB:s statistiker Åsa Zakrisson i ett pressmeddelande.

Bland unga, 15–24 år, ökar både antalet arbetslösa och andelen arbetslösa jämfört med slutet på 2023. I gruppen ligger arbetslösheten på över 23 procent."
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10605
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: När kommer krashen?

Inlägg av bastard »

https://www.dn.se/direkt/2024-03-01/kon ... -ljusning/

"Konkurserna fortsätter öka – ”ingen ljusning”
Konkurserna fortsätter att öka och i vissa branscher är situationen den värsta på över ett decennium. Enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC syns få ljuspunkter.

Under året har antalet konkurser hittills ökat med 64 procent. Tuffast är det för byggbranschen men även inom hotell- och restaurang drar konkurserna iväg. I februari ökade konkurserna inom byggsektorn med 86 procent jämfört med samma månad i fjol. Inom hotell- och restaurangverksamheter rör det sig om 62 procent.

Utvecklingen är oroväckande, enligt UC. Men förhoppningen är fortsatt att man når ”toppen på konkursvågen” till sommaren."

ser förhoppningsvis ok ut :up:
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Skriv svar

Återgå till "Ekonomi"