Solrosor

Allt om odling
Obstinat
Inlägg: 479
Blev medlem: 10 maj 2019 18:19

Solrosor

Inlägg av Obstinat »

Förutom att vara en vacker växt! Så tycks den ha potential till mkt inte minst för våra småfåglar. Men om man vill odla i större mängd o inte köpa dyrpåsarna med fröer... Kan man om jag spekulerar köpa tex skalade frön i mataffärerna a 30 kr för ca 800 gram. Eller är dessa behandlade på något vis? Eller är det bättre o köpa på sig fågelfrö/solrosfrö på storsäck? Är nämligen sugen på att skapa ett miniatyrfält på ca 20 kvm med solrosor. Helst en lägre sort? Någon som kan tipsa om rätt frön till rätt pris?
bokmalen
Inlägg: 775
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Solrosor

Inlägg av bokmalen »

Nja... Behandlade... De är ju skalade, och det är en behandling som tyvärr får frön att inte gro.
Du får nog tyvärr köpa en normal liten säck med solrosfrö åt fåglar, smo har skalet kvar.
I intend to live forever, or die trying to
Användarens profilbild
jr_36
Inlägg: 1465
Blev medlem: 23 apr 2019 20:29

Re: Solrosor

Inlägg av jr_36 »

Vanliga (dvs ej rostade) Risenta solroskärnor kan växa. Har sett det mer än en gång i diskhon :rambo: !
Din säkerhet & opsec är viktig, läs: viewtopic.php?t=202
Vi har en larmfunktion för allvarliga händelser, se: viewtopic.php?t=2283
Användarens profilbild
rödluvan
Inlägg: 1087
Blev medlem: 04 okt 2019 18:32
Ort: Norrland

Re: Solrosor

Inlägg av rödluvan »

Fågelfrö borde finnas i lösvikt annars ibland, i Sverige är detta inte ångbehandlat, men kommer det från Tyskland är det lagkrav i Tyskland på att det måste vara det för utsäde som skall försäljas i matbutiker har jag för mig (för att förhindra spridning av vissa växtsjukdomar), har försökt med detta, men absolut noll grobarhet. Svenskt solrosfrö går däremot ganska bra.

Annars är solrosor ganska tacksamma, bara marken är fri från gräs och skit i början så att de får ett försprång, sedan sköter de sig i princip själva om man har många som står tätt ihop. Vill man ha dem som solitärer behöver man dock stödja upp dem, annars bågnar de efter marken, de tål inte vind heller lika bra om de står som solitärer, men det fungerar om man vill ha några som dekoration i trädgården.

De för djurfoder blir ofta mindre och tråkigare blommor än de för prydnad, men även många snabbväxande fodersorter, eller bara naturliga variationer, får lika stora och fina blommor, de ger litet mindre grönmassa men i gengäld avsevärt mer frö, vilket dock ju är exakt det man oftast vill ha i vårt land.

Solrosor är av få plantor som kan konkurrera ut tistlar, kvickrot och annat styggt när de väl kommit upp en bit, de klarar också att växa på fet lerjord.
Слава Україні!
In Cthulhu We Trust: All Others Will Pay.
But who's that stranger in the dark? His vesture is dabbled in blood his masque shows scarlet signs of pest masque of the red death. Darkness and decay, and the red death holds dominion over all
Skriv svar

Återgå till "Odling"