Inte att förakta är marmelad.
Kommersiell marmelad har hållbarhet på ett par år enligt BF och i praktiken längre än det.
Till skillnad från vad som står på förpackningen så går det alldeles utmärkt att låta det stå i rumstemperatur efter öppning i åtminstone ett par veckor.
Hemmagjord kan vara lite svårare att bedöma hållbarhet på, men har nyligen ätit sådan apelsinmarmelad som gjordes i februari. Inga problem. Förvarad i kyl fram tills öppning, därefter rumstemperatur.
långtidslagringsbara livsmedel
- Björngrillarn
- Inlägg: 159
- Blev medlem: 02 okt 2024 20:30
- Ort: Septentrio
Re: långtidslagringsbara livsmedel
"I wish I had argued more on the internet", said nobody ever on their deathbed.
Re: långtidslagringsbara livsmedel
Knorr "Mexican soup" med 2% kycklingkött.
Bäst före januari 2021.
Testad idag (mars 2025), 4 år efter BF.
Tillagning: Kokad 10 min istället för 5 min.
Smak och lukt: Smakar helt normalt, ingen härskdoft alls.
Betyg 5/5 avseende att klara längre tid än avsett.
Förpackningarna ser numer annorlunda ut och innehållet är något lite förändrat. Vet inte vad det medför.
Soppan är kraftigt salt btw.
Bäst före januari 2021.
Testad idag (mars 2025), 4 år efter BF.
Tillagning: Kokad 10 min istället för 5 min.
Smak och lukt: Smakar helt normalt, ingen härskdoft alls.
Betyg 5/5 avseende att klara längre tid än avsett.
Förpackningarna ser numer annorlunda ut och innehållet är något lite förändrat. Vet inte vad det medför.
Soppan är kraftigt salt btw.
Collapse now, and avoid the rush!
Re: långtidslagringsbara livsmedel
Spaghetti Barilla med bäst före datum 2017.
Smakade och luktade som jag köpt det idag.
Lever fortfarande efter 4 dagar.
( Besvisligen eftersom jag skriver hör och nu).
// Teng
Smakade och luktade som jag köpt det idag.
Lever fortfarande efter 4 dagar.
( Besvisligen eftersom jag skriver hör och nu).
// Teng
Re: långtidslagringsbara livsmedel
Alla snackar om ris men jag måste säga att den spaghetti jag lagrat håller sig helt oförändrad genom åren medan riset redan efter kanske fem år får en lite obehaglig doft. Jag lagrar riset i dunkar med handvärmare i så det är förstås inte diffusionstätt men spaghettin ligger i originalförpackningar inne i en sköljtät smartstorelåda.
Vet inte om det finns näringsmässiga fördelar med ris men annars anser jag spaghetti vara överlägset när det gäller såväl smak som lagringsbeständighet. Dessutom, som bonus, håller sig tillagad spaghetti hyfsat väl medan kokt ris är rena petriskålen för giftalstrande mögelbakterier (max ett dygn i kylen).
Collapse now, and avoid the rush!
Re: långtidslagringsbara livsmedel
Nästan jag skulle vilja säga att den gamla spaghettin smakade bättre än den nya.maskros skrev: 10 mar 2025 19:04Alla snackar om ris men jag måste säga att den spaghetti jag lagrat håller sig helt oförändrad genom åren medan riset redan efter kanske fem år får en lite obehaglig doft. Jag lagrar riset i dunkar med handvärmare i så det är förstås inte diffusionstätt men spaghettin ligger i originalförpackningar inne i en sköljtät smartstorelåda.
Vet inte om det finns näringsmässiga fördelar med ris men annars anser jag spaghetti vara överlägset när det gäller såväl smak som lagringsbeständighet. Dessutom, som bonus, håller sig tillagad spaghetti hyfsat väl medan kokt ris är rena petriskålen för giftalstrande mögelbakterier (max ett dygn i kylen).
Kanske har med skörden att göra

Re: långtidslagringsbara livsmedel
Sanning, flera upplevde samma sak.

