Kollektivboende pga ekonomisk krasch?

Funderingar på ekonomi, från din egen plånbok till den stora börskrachen
Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 487
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Kollektivboende pga ekonomisk krasch?

Inlägg av maskros »

Sitter och funderar på hur det blir om det blir riktigt illa ur ekonomiskt perspektiv. Idag har jag läst om att FED i USA inför ekonomiskt stöd utan begränsningar https://omni.se/nytt-raddningspaket-fra ... s/a/1npkwG att det kommer att bli värre i landet https://omni.se/varnar-usa-den-har-veck ... a/a/LAO0e9 och att börsen där fortsätter ned https://omni.se/wall-street-oppnar-neda ... r/a/zGjL3K samtidigt som vi här hemma har den största varselvågen "i modern historia" https://omni.se/magdalena-andersson-ett ... a/a/dO9djX Detta som bakgrund för följande.

Det finns en risk, jag kan inte bedöma hur stor, att det går verkligt åt helvete med ekonomin. Det kommer medföra att många blir arbetslösa, får kass ekonomi och kanske förlorar sin bostad. Kan man tänka sig att folk börjar dela på sina boenden, att man hyr ut rum eller en friggebod eller nåt? Kan man tänka sig att betalningen blir i form av hjälp med saker i hemmet? Är det en bra idé att förbereda sig på att bli inneboende, eller att ta emot en inneboende? I så fall hur förbereder man sig för det?

Det är förstås inte så konstigt. Man fixar en extra nyckel, gör ett inneboendeavtal och låser in värdesaker. Men det ÄR jättekonstigt också, att ha nån som kanske är helt okänd knalla omkring i ens hem med de olater den har. Kommer folk ens att vilja det eller till varje pris behålla sina egna boenden respektive vägra släppa in andra?
Un diente de león no puede manejar todo.

Användarvisningsbild
maskros
Inlägg: 487
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Kollektivboende pga ekonomisk krasch?

Inlägg av maskros »

Men det stod ju kollektivboende i rubriken.

Ja, tanken var att jag undrar om det är en bra idé att flera som har liten ekonomi slår sig samman och hyr eller köper något gemensamt? Så länge man har klart för sig vilka delar som är gemensamma respektive privata och respekterar det, och minimerar det gemensamma, tänker jag att det bör kunna funka. Eller?

Studentkorridorer fungerar ju väldigt olika beroende på de som bor där. Filmen "Tillsammans" beskriver ett kollektivboende som skulle vara en mardröm för mig personligen men att ha ett gemensamt kök skulle kanske funka om man kunde vara ifred i övrigt.
Un diente de león no puede manejar todo.

Användarvisningsbild
E5150
Inlägg: 16
Blev medlem: 23 mar 2020 09:47

Re: Kollektivboende pga ekonomisk krasch?

Inlägg av E5150 »

Måste skilja på kollektivboende och inneboende. Det är lite olika saker, jag tillbringade en del av min uppväxt i kollektivboende, och det är nog inte för alla. Det är inget som är aktuellt för min del idag i alla fall :roll:

Men om man är sugen, så visst. Ett bra tips är att försöka vara väldigt demokratisk och öppen för diskussioner med den som man ska bo tillsammans med. Se till att både kunna ge och ta kritik, viktigt om man ska få det att fungera.

Strångsjö
Inlägg: 184
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09

Re: Kollektivboende pga ekonomisk krasch?

Inlägg av Strångsjö »

Vanligt i länder utan skattebetalda socialförsäkringar, som garanterar en viss lägsta nivå, är att medelklass på obestånd hyr ut sitt ägda boende i attraktiva områden, till de som fortfarande har råd.

Ägaren flyttar antingen till billig landsbygd (i sådana länder enorma ekonomiska klyftor land/stad vs Sverige) och lever på mellanskillnaden mellan drift och hyra.

Eller Mexico (om man är medborgare i NAFTA-land).

Fillipinerna, Kambodja, hanka sig fram på några 100 usd / månad + ev. svart arb, utan arbetstillstånd
Länder vars visum saknar krav minst 1000-2000 usd i garanterad inkomst,
från utrikeskälla.

Det kan hända i Sverige, om det allmänna kraschar, kanske vi på landsbyggden
kan hyra ut till f.d. värdegrundslotsar, influencers.

Under finanskraschen i USA skedde det här.

Skriv svar