Sida 2 av 2

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 25 sep 2020 22:13
av Protect
Rätt tillagad finns ingen risk då parasiter dör vid tillagning över en viss temperatur, så är det med allt kött, väl genomstekt/ordentligt kokt så överlever inget. Även trikiner som ju finns i bla. vildsvin dör vid upphettning över viss temperatur så en stek och grilltermometer är ingen dum grej för då vet man säkert.

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 25 sep 2020 22:31
av Strångsjö
Kan vara gammal skröna, men.. under 30-40 talet var det hungersnöd
hos min familj (skogslän i syd), de gjorde korv på braxen och fick
binnikemask.

Men, de säger att brax, id, björkna, asp är delikata, om man
håller hygienen och tar bort benen.

Så, för en prepper, ta till vara vitfisken, men håll hygienen

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 25 sep 2020 22:53
av Strångsjö
Bokmal har rätt, låt bli aspen.

Fick idag en asp i nätet, halvdöd när jag tog upp nätet, postade inlägg här,
men.. asp är rödlistad ät inte

Ber om ursäkt för trådstarten.

:wall:

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 25 sep 2020 23:05
av Strångsjö
kycklingsushi, låter vedervärdigt! :down:

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 25 sep 2020 23:15
av Strångsjö
Är svårt skilja mörtfiskar från mörtfiskar, men
jag är säker på att jag har ätit en asp, id mört björkna
ser annorlunda ut

Men, när man får en asp i nätet är den redan död, halvdöd, samma
sak med sik, de fastnar med gälarna och klarar inte sättas ut igen.'

Detta oavsett hänsyn, är fisken färsk men död tar man den hem.

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 26 sep 2020 09:34
av vantohal
Jag har ätit oändliga mängder id, malen med fläsk, i pannbiffsformat. Det borde funka med asp, mört eller vad som egentligen. Id som matfisk kan jag rent rekommendera.

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 26 sep 2020 17:36
av Ursus
Om det är binnikemask du oroar dig för kan jag glädjande nog meddela att i princip samtliga stenåldersskelett som grävdes upp i Skateholm hade förtjocknade kranier, karakteristiskt för anemi på grund av binnikemask. De rikliga mängderna fiskben av allehanda slag som återfanns kring området pekar åt att en livstids konsumtion illa tillagad fisk förmodligen låg bakom detta. Och de klarade sig ändå på något sätt.

Men där är också grejen: Illa tillagad. De hade kokgropar på sin höjd. Med moderna köksredskap och modern kunskap tror jag inte att vi behöver oroa oss. Jag vill se de binnikemaskar som överlever en omgång i en smörad stekpanna eller en vedugn. Sen får man ju vara lite smart också. Korv av braxen? Tjaa. Finns det verkligen inte bättre sätt att bevara på? Röktorkning? Inläggning?

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 27 sep 2020 15:15
av Kurio
Rökte asp en gång, visste inte vad de va för fisk utan fick svaret senare med hjälp av ett foto som vi tagit.
Hursom,,, det blev inte gott. Inte alls gott faktiskt.

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 28 sep 2020 19:51
av Strångsjö
Kloka ord från flera här, tack för dem.

Asp, låt bli. Vitfisk, för mig är det mört och torskfiskar, inte gädda gös abborre m.fl.

:oops:

Re: Asp, bra matfisk?

Postat: 28 sep 2020 23:13
av Charlie**
I stort sett all fisk kan innehålla parasiter, framförallt fisk från sötvatten/bräckt vatten. Fisk skall därför inte ätas rå men parasiter dör vid kokning.