Kryptosporidium är svårt att ha ihjäl, det verkar som att UV-ljus är det enda användbara alternativt för dricksvatten.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kryptosporidios
Kryptosporidium är svårt att ha ihjäl, det verkar som att UV-ljus är det enda användbara alternativt för dricksvatten.
Vad hjälper steg 3 kokningen mot som inte redan sawyer mini stoppat?Skymning skrev: ↑09 maj 2019 21:06 Jag rekommenderar flerstegsrengöring.
1. Grov filtrering, stora partiklar, jord och grumlighet. Typ med duk, ökar livslängden på vattenfilter.
2. Finare filtrering, typ Sawyer mini. Tar bakterier och parasiter.
3. Kokning och/eller kemisk rening. Neutraliserar resten. Att koka går fortast.
Eventuella friflytande virus. De flesta befinner sig inne i bakterier men måste då och då sprida sig från kropp till kropp. Generellt inget större problem, men säkra före det osäkra.somvanligt skrev: ↑21 maj 2019 20:44Vad hjälper steg 3 kokningen mot som inte redan sawyer mini stoppat?Skymning skrev: ↑09 maj 2019 21:06 Jag rekommenderar flerstegsrengöring.
1. Grov filtrering, stora partiklar, jord och grumlighet. Typ med duk, ökar livslängden på vattenfilter.
2. Finare filtrering, typ Sawyer mini. Tar bakterier och parasiter.
3. Kokning och/eller kemisk rening. Neutraliserar resten. Att koka går fortast.
Fråga: Hur går din filtrering genom kaffefilter till (typ hur sätter du upp anläggningen) och vad använder du för filter? (tyg/pappers/etc)
Tackar!maskros skrev: ↑23 sep 2019 20:08 Engångsfilter av papper. Bryggtratt av plast på en mugg eller liten kastrull. Har ett flergångsfilter för kaffebryggning också, det ser ut som en tunn nylonduk (eller vad den nu är för material) som sitter i en plastring. Passar i bryggtratten. Nackdelen är att det inte filtrerar lika bra som papper, fördelen att det rinner igenom fortare.