basic!

Hur man lagrar föda
Användarens profilbild
hej
Inlägg: 45
Blev medlem: 05 feb 2020 19:37

basic!

Inlägg av hej »

Ris, gör sig självklart bäst i en syrefattig miljö, mylarpåsar och med syreätare, men om det ska konsumeras inom ett par år är det inte nödvändigt, näringsvärdet och hållbarheten kommer att vara tillräckligt med torr förvaring.
Håll inte på att krångla till det i onödan, det är inte om tjugo år du behöver det.

Pasta, i inköpsförpackning, enligt märkning, men ingen fara förknippad med att äta den senare.

Bönor, torkade, upp till ett par år efter utgångsdatum men med lägre näringsvärde allt efter tiden går.
Bönor, konserverade, håll BF datum någotsånär, ett par månader är OK om de förvarats svalt.

Tomatkonserver åldras långsamt.

Köttkonserver kan man vara försiktig med efter utgångsdatum om man inte vet hur de förvarats!

Ägg, sex-sju-åtta veckor, mer om de behandlas med natriumsilikat, närmare ett år!

Alla typer av konserver såklart, datummärkta, men funkar oftast längre om de varit kylförvarade!

När det gäller köttkonserver, här gäller datum, kortare om de varit frysta till och från under lång tid, inte näringsmässigt eller farligt men förändrade...köttkonserv som tappat vakuum skall slängas!

Har du inte en jordkällare, kolla upp vad en "stuka förvaring" är!
vettigt att förvara rotfrukter i.

Efter snart 20 år på ss vet jag att här finns bra folk med erfarenhet.
Jag hoppas att de fyller på med mer grundläggande kunskap!

Till alla etablerade...
Nytt folk är bra folk!
Det är bra om de känner sig välkomna!

///hej
Det är alltid för tidigt att ge upp!
Användarens profilbild
entropi
Inlägg: 1486
Blev medlem: 06 maj 2019 05:32

Re: basic!

Inlägg av entropi »

Varför ska man slänga just köttkonserver på utgånget datum? Jag har ätit både utgågna tonfiskburkar och spam-liknande skinkor som gått över datum. Även några år gamla köttfärssås -konserver som jag tillverkat själv i Weck konservglas.

Är man orolig för botulism så kan man om jag förstår rätt vara nogrann med att värma upp maten riktigt ordentligt (minst 85 °C) i 5 minuter.
Survival
Honor
Liberty
Användarens profilbild
Skymning
Inlägg: 488
Blev medlem: 08 maj 2019 14:48

Re: basic!

Inlägg av Skymning »

entropi skrev: 14 mar 2022 09:03 Varför ska man slänga just köttkonserver på utgånget datum? Jag har ätit både utgågna tonfiskburkar och spam-liknande skinkor som gått över datum. Även några år gamla köttfärssås -konserver som jag tillverkat själv i Weck konservglas.

Är man orolig för botulism så kan man om jag förstår rätt vara nogrann med att värma upp maten riktigt ordentligt (minst 85 °C) i 5 minuter.
Det där är direkt fel. Botulism är ett gift, det är resultatet av bakterier som ätit och producerat gift. Du kan inte koka bort gift. Enda sättet är att titta på konserven om den buktar ut på locket, dvs. den ser rund ut på top eller botten, då är det någon kemisk process igång i burken som gör att innehållet sväller.
Botulism (“BOT-choo-liz-um”) is a rare but serious illness caused by a toxin that attacks the body’s nerves and causes difficulty breathing, muscle paralysis, and even death. This toxin is made by Clostridium botulinum and sometimes Clostridium butyricum and Clostridium baratii bacteria. These bacteria can produce the toxin in food, wounds, and the intestines of infants.
https://www.cdc.gov/botulism/general.html

Sen gäller det vanliga råden: titta, lukta, smaka.

När det gäller matsäkerhet, om du inte vet något till 100% så gissa inte. Det kan resultera i att någon dör.
слава україні - на хуй путін!
Ursus

Re: basic!

Inlägg av Ursus »

Skymning skrev: 14 mar 2022 17:13
Det där är direkt fel. Botulism är ett gift, det är resultatet av bakterier som ätit och producerat gift. Du kan inte koka bort gift. Enda sättet är att titta på konserven om den buktar ut på locket, dvs. den ser rund ut på top eller botten, då är det någon kemisk process igång i burken som gör att innehållet sväller.
Nope, botulinumtoxin kan deaktiveras genom uppvärmning/kokning:


https://ucanr.edu/sites/MFPOC/Emergency/Botulism/

Does botulisum toxin that is the cause of the disease dies at 185F (below boiling) or boiling for 10 min?

The toxin is not alive so it cannot die but it can be inactivated. It is considered heat sensitive.

The CDC states (http://emergency.cdc.gov/agent/Botulism ... ontrol.asp):

Despite its extreme potency, botulinum toxin is easily destroyed. Heating to an internal temperature of 85°C for at least 5 minutes will decontaminate affected food or drink.

The National Center for Home Food Preservation states:
Boiling food [outside of the jar or can is implied] 10 minutes at altitudes below 1,000 feet altitude should destroy this poison if it should be present. For altitudes at and above 1,000 feet, add 1 additional minute per 1,000 feet additional elevation. Boiling means that you are able to see the liquid in the food actively forming large foamy bubbles that break all over the surface.

However see the message here:
http://nchfp.uga.edu/how/general/for_safety_sake.html

"This [boiling recommendation] is not intended to serve as a recommendation for consuming foods known to be significantly under-processed according to current standards and recommended methods. It is not a guarantee that all possible defects and hazards with other methods can be overcome by this boiling process."

This recommendation assumes that the jar of food does not appear spoiled and that there is a good seal.

Most food safety specialists do not think it wise to rely on "the boiling method" as a means for canning foods by procedures that known to be risky for botulism.

4. If these assumptions are correct and I had improperly canned a jar of, for example venison, then if I boiled that can for 10 min, if it had the toxin it would neutralize it and I could eat the meat without ill effect? If eaten immediately.

I would not recommend consuming a low acid food such as venison that is known to be inadequately processed. See comments to question #3 above.

Bombsäker metod? Nej; inte om födan ej har behandlats korrekt vid konserveringstillfället. Men om du har köpta konserver från ryktbar tillverkare så kan man nog vara hyfsat säker på att det lever upp till bra livsmedelsstandard. Min tolkning är att avrådan gäller för typ hemmakonserver eller mat från mindre nogräknade länder/tillverkare.
Användarens profilbild
FCR2
Inlägg: 766
Blev medlem: 07 maj 2019 13:39

Re: basic!

Inlägg av FCR2 »

Ägg käkar jag regelbundet som är närmare 5-6 månader gamla.
Käkade för 30 min sedan en burk gulash från Lidl med bäst före 2019. Inga problem.
"Det kan gå bra"
Radioplan 3-3-3, 27Mhz
Baddaren
Inlägg: 66
Blev medlem: 12 feb 2022 18:46

Re: basic!

Inlägg av Baddaren »

Vad är det som gör att man får botulism-bakterier i vissa konserver? Finns dom i alla konserver men växer bara i vissa? Dålig hygien, bristande upphättning?
Användarens profilbild
Skymning
Inlägg: 488
Blev medlem: 08 maj 2019 14:48

Re: basic!

Inlägg av Skymning »

Det här är det jag läste av det stycket. Är ganska hård på matsäkerhet. "If there is any doubt, there is no doubt".
"This [boiling recommendation] is not intended to serve as a recommendation for consuming foods known to be significantly under-processed according to current standards and recommended methods. It is not a guarantee that all possible defects and hazards with other methods can be overcome by this boiling process."

This recommendation assumes that the jar of food does not appear spoiled and that there is a good seal.

Most food safety specialists do not think it wise to rely on "the boiling method" as a means for canning foods by procedures that known to be risky for botulism.
слава україні - на хуй путін!
Ursus

Re: basic!

Inlägg av Ursus »

Om ni vill ha inspiration, kolla in denna youtubekanal:

https://www.youtube.com/channel/UC2I6Et ... A/featured

Om han kan äta decennier gamla (eller ännu äldre :shock: ) soldatransoner, så tror jag att det mesta med några månader över BF i svenska skafferier är lugnt.
Användarens profilbild
Marie
Inlägg: 2816
Blev medlem: 29 apr 2019 21:28
Ort: Linköping

Re: basic!

Inlägg av Marie »

Jag vill nog kasta in lite sunt förnuft.

Lagra sådant som du konsumerar, på så vis får man en bra rotation på lagret.
Sedan när det gäller syn, lukt och smak så har vi inbyggda gener för att kunna verifiera vad som är ätbart. Dock kan det vara bra att träna lite på sinnenas finkänsla... så exempel låt ett ägg bli dåligt.. prova hur det luktar, hur ser det ut och även smaka på hur smaken är även om du inte vill. Det är träning... sedan gör som med vinprovning.. smaka och spotta ut.

När det kommer till detta med toxin med köttprodukter, så har ju några bra förslag sagts.... Men om man har en bra rotation på det så borde man klara sig inom bästföredatum.. samt om man nu råkar ha några med utgånget datum... spara dem till sist, när man bara har död genom svält att välja på och då använda sig av råden att tillaga med hög värme under den angivna tiden..
Eller använd det till djurfoder, då djur verkar kunna äta sjukt dåliga saker då de har ett helt annat matsmältningssystem.

Men grund tanken jag använder mig av... lagra sådant du äter för att få en auto-rotation.
Marie: Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid att genomföra.
Under belägring: "Assumption is the mother of all fuck ups" = kolla fakta/fråga
Road House: "Always be nice..... until it's time to not be nice"
Ursus

Re: basic!

Inlägg av Ursus »

Marie skrev: 14 mar 2022 19:52 Men grund tanken jag använder mig av... lagra sådant du äter för att få en auto-rotation.
Word! :up:

Ett alldeles för vanligt misstag är att bunkra billiga konserver av sådant som man inte gillar alls. Och det är helt meningslöst. Finn sådant som smakar väl och som kan användas dagligdags, och ha ett schema för rotation. Sparar pengar och ger sinnesfrid.
Skriv svar

Återgå till "Lagring"