Sida 1 av 1
läckande konservburkar
Postat: 19 mar 2022 15:21
av bastard
någon burk från lagret har börjat lcäka, ingent jag ser så allvarligt på, men funderar om burkarna är sämre nu
denna gången var det annanas i burk , två olika sorters
kommer lösa en del med att ha allt sttåendes på wellpapp, så det inte klibbar ner annat
Re: läckande konservburkar
Postat: 19 mar 2022 22:34
av crusoe
Burkar med syrlig innhold har langt kortere levetid enn burkar med mindre syrlig innhold. Ananas er veldig syrlig. Jeg oppbevarer all hermetisk frukt på de laveste hyllene, slik at det skal bli minst mulig collateral damage om bokser begynner å lekke.
Re: läckande konservburkar
Postat: 20 mar 2022 00:00
av Skymning
bastard skrev: 19 mar 2022 15:21
någon burk från lagret har börjat lcäka, ingent jag ser så allvarligt på, men funderar om burkarna är sämre nu
denna gången var det annanas i burk , två olika sorters
kommer lösa en del med att ha allt sttåendes på wellpapp, så det inte klibbar ner annat
Det har hänt för mig, ställde konserver i små plastpåsar efter det.
Re: läckande konservburkar
Postat: 20 mar 2022 02:50
av Charlie**
Ananasburkar är "big nono" Precis som Crusoe beskriver så tror jag att det beror på det syrliga innehållet. Insidan av burken spelar säkert också roll. Jag hade några som var galvaniserade på insidan. De 2 nedersta cm på burkens insida var inte fräscha kan jag lova. Det kanske finns de som har ett plastskikt på insidan och de kanske har bättre livslängd. Konservburkar med plastskikt går däremot inte att värma på öppen låga. Man måste kontrollera vilka burkar som är plastade eller inte, på insidan och välja utifrån detta. Fruktkonserver bör kanske vara plastade men andra skall vara vanliga plåtkonserver. Jag undviker de i galvaniserad plåt. De skall se ut som kronans gamla guldburkar.
Re: läckande konservburkar
Postat: 21 apr 2022 11:58
av Wallflower
Visste inte att konserver utan plastskikt såldes i Sverige idag. Jag får dubbelkolla alla mina konserver när jag öppnar dom nu så dom har det...
Personligen är jag av åsikten att det är bättre att köpa med plastskikt och få en längre (teoretisk?) hållbarhet än att kunna värma själva burken på öppen låga, bara att käka den kall.
90% av mitt konservförråd består av basiska produkter. Lagret av syrliga konserver är också hälften så stort som övriga( dvs köper jag 10 burkar av nåt basiskt så köpes det endast 5 av den syrliga) och syrliga konserver roteras ut fortare än den basiska.