Rapport från 2021 om stora utmaningar med energi framöver

Tänk efter före, och gör det här
Scoo
Inlägg: 272
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Rapport från 2021 om stora utmaningar med energi framöver

Inlägg av Scoo »

Om moderator tycker detta passar bättre i ljugarbänken eller dylikt så flytta gärna för min del.

Hade inte hört om denne forskare eller rapport förrän lokaltidningarna hade ett referat här i Finland. Det intervjuade är en australiensare som jobbar vid geologiska forskningscentralen i Finland som publicerat en rapport förra året (abstraktet är lite på 3 sidor och allting går på 1000 sidor, mycket grafer dock som tar plats så inte kompakt textmassa). Även om artikeln är rätt så Finlandscentrerad så kan mycket appliceras även för Sverige och övriga nordiska länder.

Jag har tagit mig friheten att markera vissa delar med fet stil.

"4.9.2022
Rapport: Inte tillräckligt med mineraler för att ersätta fossila bränslen
I Nevada, USA, utvinns litium i en öppen gruva nära staden Silver Peak. Globalt producerar vi mer gruvavfall varje år. – Tanken att vi skulle utöka gruvdriften med flera storleksordningar är inte riktig ändamålsenlig. Det skulle leda till utmaningar för energi, vatten och avfall, säger Simon Michaux. Nuvarande globala tillgångar räcker till knappt en generation av elbilar. – Vi behöver nya lösningar och tekniker, säger en forskare.

Året är 2018 då Simon Michaux sitter på ett möte om råmaterial på Europeiska institutet för innovation och teknik i Helsingfors. Han begär ordet och frågar:

– Så efter litium; vad händer då? 

Hela rummet tystnar och faller in i ett kollektivt frågetecken. Vad menar karln? 

Det är ungefär då det blir tydligt för Simon Michaux, biträdande forskningsprofessor på Geologiska forskningscentralen (GTK), att det inte finns någon plan B, och att det kommer innebära problem. En tid efteråt nagelfar Michaux Europeiska kommissionens dokument över målsättningar för att minska utsläppen och konstaterar att de består av vaga plattityder, ingen substans, försvinnande lite fakta och framför allt ingen riktig plan för hur man praktiskt genomför den gröna övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. 


– Man har lagt en hög med pengar på golvet och hoppas att det på något magiskt sätt löser sig. Det vi vill ersätta är det mest komplexa system världen någonsin känt till och byggt upp under ett helt århundrade: oljan. Då behöver man konkreta planer och inte tomma ord, säger Michaux.

Enligt den globala planen ska bensin- och dieselbilar ersättas av el- och vätgasbilar och samtidigt överger man elproduktion baserad på olja, kol och gas. Med det följer många möjligheter, men en också en armada av utmaningar. 

Australiern Simon Michaux har en bakgrund i gruvindustrin och på GTK ansvarar han för mineralprocessesering. Hans rapport har hamnat i skymundan på grund av kriget i Ukraina. Men det är en rapport som ruskar om spelbrickorna för framtidens energi rejält. Den grundläggande frågan är om det kommer finnas tillräckligt med metaller, som litium, för att ersätta olja, kol och gas.

Svaret på den frågan är ett klart och tydligt nej. När man globalt sett gjort upp strategier för att minska utsläpp, som EU:s mål att 30 procent av energi- och transportsystemet ska vara förnybara källor 2030, har man räknat kapitalt fel. Eller rättare sagt, man har inte räknat alls. 

Preliminära beräknar visar att mängden metall som krävs för att tillverka bara en generation av förnybara tekniska enheter som ersätter olja, kol och gas är mycket större än man först trodde.

När Michaux 2018 påbörjade arbetet med rapporten blev han chockad. Det saknades siffror över exempelvis hur många elbilar som kommer att köra runt på de europeiska vägarna 2030 eller 2050 för att vi ska kunna nå klimatmålen. 


För mänskligheten väntar en enorm utmaning att ersätta olja, gas och kol med förnybar teknik som vind-solkraft. "Det finns helt enkelt inte tillräckligt med tid eller resurser för detta i ljuset av de mål som de mest inflytelserika länderna i världen satt upp", sägs i rapporten. 

Michaux studerade det existerande energi- och transportsystemets behov så som det var 2018. Han gjorde beräkningar för vad som krävs för att fasa ut fossila bränslen enligt utgångspunkt från 2018 då 84,5 procent av primärenergin fortfarande var fossilbränslebaserad och mindre än 1 procent av världens fordonsflotta var eldriven. 



Utifrån de siffrorna och uppställda klimatmål började småningom krav på naturresurser, som litium, att utkristalliseras. Resultatet från Michaux uträkningar visar sig vara en av de största utmaningarna genom tiderna. 

– Tekniken är inget problem. Den finns. Men det är när vi börjar prata om volymer och logistik som pannorna rynkas. Oavsett om det är litium, nickel eller kobolt väntar stora strukturella leveransproblem de kommande åren. Förutom det, kommer vi att behöva gräva fram tusentals gånger så mycket metaller som i dagsläget för att täcka behoven. 

Han tillägger att ny teknik och storleksklassen för ellagring är stora variabler i denna ekvation men att den stora bilden är utmanande. Michaux beräknar att världen behöver nästan 2 800 miljoner ton litiumjonbatterier för att bli av med olja, gas och kol. Nuvarande kända globala mineraltillgångar innehåller inte tillräckligt med litium, kobolt eller nickel för ens en generation batterier.

Michaux förvånades också över tidsplanen för målsättningarna. De strävanden som EU satt upp till 2030 kommer inte att lyckas, enligt Michaux. 

Den första generationen förnybar energi tas i drift först nu, vilket innebär att det inte kommer att finnas någon återvinningstillgång av produktionsmaterial förrän en bit in på 2030-talet. Produktionen kommer att behöva hämtas från gruvor.

– I många år har man pratat om återvinning av metaller som lösningen på allt. Problemet är att det ännu inte finns något att återvinna, åtminstone inte några betydande mängder.

Ett besvär är att världen stirrat sig blind på litium. Andra potentiella lösningar och idéer har blivit exkluderade. Enligt Michaux måste fossila bränslen försvinna och kommer att göra det. Men vi måste använda dem klokt och sparsamt. Det kommer bland annat att krävas stora mängder fossila bränslen för att utveckla de nya förnybara energikällorna. 

Det finns många exempel på alternativa system. Men när det kommer till seriös och storskalig utveckling har fokuset legat på litiumjonbatterier de senaste åren. Den teknologiska utvecklingen har gått snabbt, vilket ger hopp för framtiden. 

– Det vi nu vill försöka bygga upp är ett ännu mer komplext system med mycket dyr energi, ett bräckligt finanssystem mättat av skulder, utmaningar med tillgång på metaller och ett aldrig tidigare skådat antal människor som kommer finna sig själva i försämrade miljöer. 

Borde man fundera på olika lösningar som utvecklas parallellt? 

– Litium är en viktig språngbräda och vi behöver alla investeringar och satsningar. Samtidigt måste vi vara medvetna om att våra behov och system är enorma. Beräkningarna visar att de globala resurserna, för att inte tala om den globala produktionen, kanske inte är tillräckliga för att producera den mängd batterier som krävs på kort tid. 

Tekniskt finns alltså stor potential att utveckla nya lösningar. Litium är både stora möjligheter och en akilleshäl. Riktningen för nästa steg är oklar. Michaux är kritisk till att steget från ord till handling är för långsamt. Det är dags att vakna upp eftersom vi tryckt på snooze-knappen alltför många gånger.

Michuax hoppas att rapporten ger beslutsfattare kött på benen för att allvarligt fundera på framtiden. Medan EU funderar på batterifrågan har Kina redan roffat åt sig majoriteten av marknaden. Och medan Kina rör sig mot nästa strid, kampen om halvledarna, famlar västvärlden i mörker.

Michaux ägnar också en del tid åt biobränslen och kärnkraft, som ofta lyfts fram som framtidens energilösning. Globalt sett är även detta en enorm utmaning. Om alla oljebaserade produkter ersattes av majsbaserad etanol eller biodiesel från sojabönor, motsvarar mängden biomassa som behövs all kvarvarande mängd skog som finns på jorden.

Inte heller kärnkraften kan utvecklas tillräckligt snabbt. År 2018 producerade kärnkraftverk endast 4,41 procent av den globala primärenergin. Forskningsrapporten konstaterar att även om det fanns vilja att aggressivt utöka antalet kärnkraftverk med 25 medelstora reaktorer, skulle de nuvarande uranreserverna räcka i sjuttio år. Trots det kan kärnkraft vara det enda praktiska sättet att leverera stora mängder tillförlitlig elkraft för industriella behov. 

Finlands position är unik i ett globalt perspektiv. Här finns möjlighet att fortsätta industriell produktion utan användning av fossila bränslen. Hållhaken är att material- och energibehovet för att nå ett sådant stadium är större än vad dagens strategiska planering tillåter. Att ersätta fossila bränslen kräver en helt ny industriell infrastruktur som ska finansieras, byggas och sedan förvaltas. 

– Finlands position är mycket starkare än andra nationers. Vi har råmaterialet och för att förädla det behövs en danspartner. Att helt fasa ut olja, kol och gas i Finland är möjligt, men det kräver en ärlig bedömning av alla pusselbitar tillsammans och hur de är integrerade, säger Michaux.

 I framtiden ser han ett gemensamt nordiskt energisamarbete som inte baserar sig på politik utan på industriella kluster."

Ingalunda är loppet kört men flera gånger undrar jag om våra politiker verkligen är uppgiften mogen så som de håller på med identitets- & signalpolitik. Personliga förberedelser och även mer långsiktig prepping (bostadstyp, uppvärmning, boningsort) blir nog än mer viktiga och för min del tror jag att tills flertalet hinder är överkomna så kommer det att bli bra mycket sämre innan det blir bättre. Synd att vi i Väst inte har samma framförhållning och mer vill förekomma än förekommas likt Kinas styrande elit.
 
För mina barns skull
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 2995
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Rapport från 2021 om stora utmaningar med energi framöver

Inlägg av maskros »

Jupp.

Varken överraskad eller förvånad.

Bra att det hamnar i rampljuset, till slut.
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Användarens profilbild
Parabellum
Inlägg: 3170
Blev medlem: 23 apr 2019 21:16

Re: Rapport från 2021 om stora utmaningar med energi framöver

Inlägg av Parabellum »

Man kan bara hoppas att detta kommer upp till ytan och att man börjar diskutera det på riktigt.
Ett Nordiskt samarbete/ union är vägen vi bör ta för ett välmående Sverige.
Du kan lura hela folket ibland, och en del av folket hela tiden, men du kan aldrig lura hela folket hela tiden
COVID-19 överlevande, trots att inga sprutor tagits
Den enda som behövs för att det onda ska triumfera är att goda män inte gör någonting.
Skriv svar

Återgå till "Överlevnadstänkande"