Kidneybönor i förpackning.

Matlagning i praktiken
Olle
Inlägg: 5
Blev medlem: 02 jul 2022 17:52

Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av Olle »

Har tänkt på det här med färdiga kidneybönor i tetrapack om det måste sköjas av först. Normalt brukar jag skölja med vatten i durkslag men i ett läge där vatten är bristvara kan man inte sköja av bönorna. Hur brukar ni göra?
EN brun böna
Inlägg: 975
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av EN brun böna »

Kidney bönor hör till de bönor som har ett gift i sig och det är därför viktigt att hantera dem rätt, de måste sköljas.
Giftet blir farligare också om man lever i en kris där man kanske inte har tillräckligt med mat eller mat med rätt näringsinnehåll.
Giftet liknar det gift som tog livet av alex supertramp i alaskas vildmark.
Användarens profilbild
deadrabbit
Inlägg: 933
Blev medlem: 28 apr 2019 09:39

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av deadrabbit »

Vilka vattentyper vågar man använda då. Regnvatten, pastavattnet, potatisvatten, kärlet i torktumlaren med vatten, smältis, bräckt vatten, sköljvatten och spabad.
Kan det vara aktuellt att koka och filtrera samma vatten om igen för att slippa hälla ut?
3-3-3 Radio Plan
bokmalen
Inlägg: 763
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av bokmalen »

Giftet förstörs vid kokning, därför man ska koka bönor ordentligt.
Färdiga bönkonserver är redan kokade och bör innehålla minimalt med gift, annars hade knappast fått säljas.

Så har du inte möjlighet att skölja bönorna så låt bli. Är du orolig, koka dem lite extra.
I intend to live forever, or die trying to
Användarens profilbild
Parabellum
Inlägg: 3250
Blev medlem: 23 apr 2019 21:16

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av Parabellum »

Viktigt att blötlägga och koka baljväxter.

https://www.ystad.se/ystadosterlenmiljo ... aljvaxter/

Klippt från ovanstående:

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser, innehåller många nyttiga ämnen men måste blötläggas och kokas innan man äter dem.

Det beror på att de naturligt innehåller lektiner. Ämnet kan ge illamående, kräkningar och diarré och har visat sig ligga bakom ett stort utbrott av matförgiftning på en skola i Skellefteå.

Bönor, ärtor och linser är klimatsmart mat - särskilt när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock också lektiner. Det är en grupp proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor.

- Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter man ätit dem. Hur känslig man är varierar mellan olika personer men det är ovanligt med stora utbrott på grund av lektiner.

- Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen. Om det inte finns någon information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas bör de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme.

De bönor som säljs i burk eller tetra är redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

Lektiner i baljväxter
Baljväxter innehåller många nyttiga ämnen och påverkar dessutom klimatet förhållandevis lite – i synnerhet när de ersätter kött på tallriken. De innehåller dock även lektiner. Lektiner kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor om baljväxterna inte tillagas på rätt sätt. En del lektiner försvinner vid blötläggning om vattnet hälls bort. Lektiner förstörs vid kokning.

Vad är lektiner?
Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter, som bönor, linser, ärter, haricot verts och vaxbönor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar. Andra livsmedel som fläderbär och matsvampar kan också innehålla lektiner.

Är det farligt att få i sig lektiner?
Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem. Symtomen varar ungefär 3-4 timmar. Vilken effekt lektiner kan ha på längre sikt vet vi inte eftersom det är dåligt undersökt.

Symtomen vid lektinförgiftning liknar en del av de symtom som uppstår vid en allergisk reaktion. Baljväxter, särskilt jordnötter och sojabönor, är även en vanlig orsak till allergi.

Så minskar du risken att bli sjuk
Lektiner förstörs och blir ofarliga vid blötläggning med efterföljande kokning. Därför är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller koktid och eventuell blötläggning av torkade baljväxter.

Bönor och ärtor
Blötlägg och koka torkade bönor och ärtor innan du äter dem. Läs på förpackningen hur du gör. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen.

Om det inte finns någon information om hur du bör laga till de torkade bönorna och ärtorna så bör du blötlägga dem i minst 12 timmar, samt skölja och koka dem i minst en halvtimme. Värmebehandling i mikrovågsugn är inte tillräckligt för att förstöra lektiner.

Upphetta färska bönor och ärtor innan du äter dem, till exempel genom ett snabbt uppkok.

Linser
Koka torkade linser innan du äter dem.

Kikärtor
Spad från kokta kikärtor, även kallat aquafaba, används i matlagning och bakning istället för äggvita. Även om kikärtor innehåller förhållandevis låga lektinhalter går det inte att utesluta att den som är känslig för lektiner kan påverkas.

Groddning
Innehållet av lektin minskar vid groddning. Bönsorter som innehåller lite lektiner kan användas för groddning. Bönor som ska groddas bör blötläggas och blötläggningsvattnet kastas sedan innan de groddas.

Baljväxter som ingrediens
Om du gör eget bönmjöl, bönpasta och bönsnacks är det viktigt att blötlägga, koka och torka bönorna innan malning.

Olika baljväxter innehåller olika mycket lektiner
Hur mycket lektiner baljväxterna innehåller varierar mellan olika växter och därför varierar också koktid och rekommendation om blötläggning. Röda kidneybönor innehåller mycket lektiner, medan mungbönor, kikärtor och adzukibönor innehåller mindre.

Riskgrupper
Det finns inga speciella riskgrupper men känsligheten för lektiner varierar mycket mellan olika personer.
Du kan lura hela folket ibland, och en del av folket hela tiden, men du kan aldrig lura hela folket hela tiden
COVID-19 överlevande, trots att inga sprutor tagits
Den enda som behövs för att det onda ska triumfera är att goda män inte gör någonting.
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 3014
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av maskros »

Men såna som är "färdiga i paket eller burk", är de inte behandlade på rätt sätt så man kan låta bli att oroa sig? Inbillar mig att när de är färdiga för konsumtion som jag uppfattar att de är när de är i burk eller tetra så behöver man inte göra något? Är det feltänkt?
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
bokmalen
Inlägg: 763
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av bokmalen »

Nej, det är helt rätt tänkt.
De som du köper på konservburk eller tetra går att äta rakt upp och ner.
I intend to live forever, or die trying to
EN brun böna
Inlägg: 975
Blev medlem: 05 maj 2019 20:29

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av EN brun böna »

På förpackningarna med röda kidney bönor står det ätt de ska sköljas ordentligt innan de blandas in i maten. De är förkokta när de kommer i tetra eller konservburk, men ska ändå sköljas.
Just röda kidneybönor innehåller väldigt höga halter av lectiner och måste behandlas med respekt. Så lite som 3-4 råa bönor kan orsaka svåra symptom och även dödsfall även om det är ovanligt.
Vita kidney bönor har inte alls samma halt av giftet som de röda.
bokmalen
Inlägg: 763
Blev medlem: 06 aug 2019 09:39

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av bokmalen »

Hmm, nu måste jag leta rätt på en burk och kolla. se om det står så på mina burkar också. Har inte så många såna burkar eftersom vita bönor är billigare :D
Men giftet ska bli helt förstört om det kokas, och ju längre man kokar ju bättre.

Så jag vill nog i alla fall hävda att det är ok att låta bli att skölja, om man har det i mat som sedan kokas. (inte bara värms) Men som man sägger "better safe than sorry" kan man skölja så är det nog bäst att inte chansa.
I intend to live forever, or die trying to
Användarens profilbild
maskros
Inlägg: 3014
Blev medlem: 05 maj 2019 19:45

Re: Kidneybönor i förpackning.

Inlägg av maskros »

bokmalen skrev: 01 okt 2022 21:40 Hmm, nu måste jag leta rätt på en burk och kolla. se om det står så på mina burkar också. Har inte så många såna burkar eftersom vita bönor är billigare :D
Men giftet ska bli helt förstört om det kokas, och ju längre man kokar ju bättre.

Så jag vill nog i alla fall hävda att det är ok att låta bli att skölja, om man har det i mat som sedan kokas. (inte bara värms) Men som man sägger "better safe than sorry" kan man skölja så är det nog bäst att inte chansa.
Känns som en allmän preppgrej, lagra, koka (big bubbles no troubles) ordentligt, ät.

Förvånansvärt många grejer som blir ofarliga efter kokning. T.o.m. botulin förstörs om man kokar ordentligt.
Slumpen är inte din vän, och solo fungerar inte i längden.
Ni siquiera un diente de león puede manejar todo.
Collapse now, and avoid the rush!
Skriv svar

Återgå till "Matlagning"