Trycklampa med bilventil

Allt som inte platsar i andra kategorier av utrustning
Scoo
Inlägg: 272
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Trycklampa med bilventil

Inlägg av Scoo »

Noterar att vi inte tycks ha avhandlat trycklampor dvs. stormlykta där istället för veke bränslet (som i regel är fotogen men även kan vara sprit med hög alkoholhalt ifall man nyttjar adapter) förs via en slinga ovanför förbränningsplatsen så att det förgasas och sprutas ner och brinner omslutet av en glödstrumpa som avger åtskilligt mera ljus än en vanlig veklampa, ofta brukar man jämföra med 100W glödlampa.

En svaghet har dessa (ifall man tänker sig ett långt pågående förlopp med kollapsat samhälle eller ett läge där det tar tid att få fram reservdelar) och det är att glödstrumpan som är ytterst bräcklig då den väl blivit bränd (bara i princip en nätstruktur bestående av aska); en trycklampa av säg Petromax eller Optimus etc kommer i regel med en luftpump för att trycksätta bränslebehållaren upp till ~2 bar som är i stil med en klassisk cykelhandpump. Stötarna från pumpandet kan göra att strumpan åldras och därför har det framtagits bilventiladaptrar som man kan sätta istället för den medföljande standardpumpen. Har testat att en liten minifotpump passar perfekt ihop med detta för en regelrätt fullstor luftpump som man pumpar med händerna och förankrar mot marken eller golv med fötterna är kanske lite väl stor. Sen igen om man nu inte behöver trycklampa för BOL eller dylikt utan är mobil så kanske pumpen behövs för cykel + lastkärra eller annat fordon för en trycklampa är ganska tunga att släpa med sig om man rör sig till fots och är kanske inte att rekommendera för det.
trycklampa lidlpump.jpg
trycklampa lidlpump.jpg (114.74 KiB) Visad 373 gånger
Här exempel på liten fotpump från Lidl som väl är tänkt för cykling, väger knappt nåntingoch tar ingen plats alls då den är ihopfälld. Notera fotografens reflektion :bandit:
För mina barns skull
Användarens profilbild
bastard
Inlägg: 10721
Blev medlem: 25 apr 2019 23:20
Ort: South of Heaven

Re: Trycklampa med bilventil

Inlägg av bastard »

helt klart intressant, man borde även kunna ha en större tryckluftstank, kanske en petflaska som förlängd tid mellan pumpningarna
och att ha manometer ger rätt tryck utan att försöka känna om allt är ok
kiss, keep it simple stupid
funderar om inte Thanos hadde rätt ändå
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2526
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Trycklampa med bilventil

Inlägg av xsive »

Har du någon länk till vart man kan köpa bilventil till lampor?
Hittade på Amazon till Petromax lampor. Hmm är det samma gänga på Optimus :?:
Senast redigerad av xsive den 27 aug 2023 17:31, redigerad totalt 1 gånger.
I started out with nothing, and still have most of it left
Användarens profilbild
xsive
Inlägg: 2526
Blev medlem: 28 apr 2019 12:54

Re: Trycklampa med bilventil

Inlägg av xsive »

Vi har en tråd till om ämnet. Länk från den till tråd i gamla forumet om renovering av dom
viewtopic.php?t=261
I started out with nothing, and still have most of it left
Scoo
Inlägg: 272
Blev medlem: 06 maj 2019 08:45
Ort: Nånstans nära taigan

Re: Trycklampa med bilventil

Inlägg av Scoo »

Tyska pelam.de har åtminstone bilventiladapter till olika Petromaxmodeller, måste kolla min Optimus (misstänker det är en annan gänga):
https://www.pelam.de/en/petromax-luftpu ... chrom.html

Beställer man sen sådan kan man gärna överväga att i samma veva skaffa ett kit så det går att använda trycklampa med sprit (bit mässingsväv som man sätter in i förgasarröret för att bättre få förgasat spriten samt en holk med ställbar luftskruv som sätts där var det normalt finns luftspalt mellan förgasaranordningen och spridarmunstycket för att få korrrekt mix av bränsle & luft):
https://www.pelam.de/en/spiritusadapter ... hk500.html


Tillägg: tyvärr passar en Petromax-bilventiladapter åtminstone inte på en Optimus 200, samma storlek på "ventilhuset" eller holken men måste vara aningens annorlunda gängdimension eller gängstigning, gick inte att skruva dit
För mina barns skull
Skriv svar

Återgå till "Övrig utrustning"