Din krisberedskap: Forumets åsikter

Ny på forumet? Vill du börja med hemberedskap och prepping, men vet inte var man ska börja? Gör det här!

Moderator: SkribentGruppen

Ursus

Din krisberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Denna tråd är en fortsättning på "Din hemberedskap: MSB:s åsikter", som återfinns här:

viewtopic.php?t=3192

Här kommer forumisternas samlade kunskap om krisberedskap att samlas, och skall betraktas som kompletterande eller alternativ till MSB. Mellan oss medlemmar har vi många års kunskap av prepping, survivalism, krisberedskap och självhushållning som vi önskar dela med oss av.
Grundkoncepten är författade av @Ursus och utgår ifrån dennes inhämtade teori och erfarenhet; inputs av andra användare kommer att creddas med respektive @.

Upplägget kommer att behandla de kategorier som MSB har valt att fokusera på, med tillökning av säkerhet, hygien och annat.

Vi har på förslag av @WoodsmansLife valt att dela in förslag till förberedelser i segment som relaterar till tidsspann, från tjugofyra timmar till ett år, för att på ett överskådligt sätt illustrera vad som skiljer korttidsprepping från långtidsprepping.
Vidare diskuteras särskilda betänkligheter för vinter respektive sommar, samt övriga förslag för att anamma prepping som livsstil.
Allt är upplagd från ett praktiskt perspektiv, och illustrerar mer av ett "hur du gör" snarare än endast "vad du bör ha".

En kris kommer här att löst definieras som en händelse där ordinarie vardagsbekvämligheter - i singular eller plural - inte längre är tillgängliga, eller endast finns i begränsad omfattning. Detta gäller alltså avsaknad av elektricitet, rinnande vatten, värme, kommunikation, internet och/eller annat som nyttjas dagligdags och i den moderna världen betraktas som nödvändigt. Beroende vilket scenario som utspelar kan rekommendationerna diffa, men de är upplagda för att vara så generaliserade som möjligt.
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Tjugofyra timmar:

Under en period som inte sträcker sig mer än ett dygn behövs rent krasst inga större förberedelser för en person som är i relativt god hälsa och har en normal bostadssituation. Märkbart undantag från detta är om en individ exempelvis har en sjukdom vars livsuppehållande processer kräver ständig eltillförsel, såsom respirator.

Under ett krisdygn krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-2-3 liter vatten, inklusive via föda.
-7,5 timmar sömn.
-2250 kalorier i föda; på så pass kort sikt kan kosten vara enformig.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.

Under denna period är övriga behov sannolikt inte aktuella.

Kroppsvärme:

Om inte mycket allvarliga minusgrader föreligger kommer bostaden förmodligen inte bli helt utkyld under denna period. Ta på dig isolerande kläder och skor vid behov. Sov under dubbla täcken eller använd filtar. Standardsängar är gjorda för att lufta underifrån, varför tidningar eller annan tät materia kan förhindra luftflöde underifrån om de läggs mellan madrasser.

Om bostaden blir mycket varm vid värmeböljor och luftkonditionerare inte fungerar bör du undvika ansträngning, ligga på golv eller befinna dig på väl ventilerad uteplats, samt dricka mycket. Ta av kläder och låt svett agera genom avdunstning. Batteridrivna fläktar kan bidra med luftrörelser om korsdrag mellan öppna fönster inte kan uppnås. Blanka och ljust färgade persienner bör monteras i samtliga fönster som vätter mot sol - särskilt eftermiddagssol. Aluminiumfolie eller mylar kan tejpas över fönster för att reflektera bort inkommande strålning, i brist på bättre lösning.

Vatten:

En tvålitersflaska med vatten (tappat eller kommersiellt kolsyrat) kan förvaras i kyl och fyller i princip dricksbehovet under en dag. Petflaskor med fruset vatten håller frysen kallare något längre och bidrar med ytterligare dricksvatten när dessa tinat upp - de kan även läggas in i en kyl som börjar värmas upp. Även andra drycker kan fylla vätskebehovet och bidra med extra kalorier. Flertalet kommersiella drycker på butelj eller burk - om inte de flesta - kräver inte kylskåp för förvaring.

Sömn:


Koppla av, stressa inte, och sov lugnt under dina ordinarie sömntimmar. Inga särskilda rekommendationer gäller ännu.

Föda:


Kyl och frys kommer under denna period med stor sannolikhet att hålla sig tillräckligt kalla för att inte förstöra maten inuti (särskilt om temperaturen sjunker i bostaden), varför dessa fungerar som enda matreserv om dörrarna öppnas minimalt. Du bör allra först under en kris sikta på att äta ur så mycket som möjligt ur kyl och därefter frys! Börja redan nu sortera logiskt i kyl/frys, och minns var du normalt har dina varor. Detta underlättar snabb hämtning vid behov. Vid kallt väder ute kan balkong eller liknande nyttjas som extemporerad kyl eller frys, beroende på temperatur.

Flertalet varor som förvaras i kyl håller även i rumstemperatur under en tid: frukt, vissa grönsaker, eller saltade/rökta/inlagda/torkade ting är vanligt förekommande exempel. Individuella mattyper bör dock testas mot temperatur innan en kris. Undvik att laga mat i största möjliga mån - konsumera smörgåsar, drycker, fika, frukt och annat som inte kräver tillagning. Lägg allt skräp i en rejäl soppåse som försluts med klämma.

Om du har dåligt med mat bör du fasta under morgon och dag och istället förlägga en bra måltid till kvällen. Många klarar inte av att sova hungriga, och du kan behöva energin nattetid för att bibehålla kroppsvärmen.

Naturbehov och hygien:


En praktisk men något vattenkrävande metod för att manuellt spola en vattenklosett är att hälla på fem till tio liter vatten från en hink rakt ned i skålen efter uträttning. Häll med viss höjd för att få kraft. Reservera detta för tarmtömning. En plasthink med lock kan hållas fylld alltid för detta behov, och bidrar med extra vattenreserv (om än inte för dryck). Om du bor i allt utom ett hårt urbaniserat område kan det löna sig att diskret urinera utomhus, eller på arbete/affär/annan plats där rinnande vatten kan vara tillgängligt.

Nyttja våtservetter och handsprit för hygien. Om visst tryck finns i kran bör det reserveras till handtvätt - men tvätta snabbt och effektivt och låt inte kranen spola i onödan. Rengör händer efter toalettbesök och innan måltid. Äckliga människor har uppenbara problem med detta även i fredstid; var inte en av dem!

Tandhygien är inte nödvändigt under ett dygn, utan kan betraktas som bonus.
Redan idag bör du investera i att laga eller rekonstruera trasiga tänder hos tandläkare, och anamma goda tandvårdsrutiner. Få saker är så distraherande och frustrerande som tandvärk - bristande munhälsa har dessutom negativa fysiologiska effekter på andra delar av kroppen.

Medicin:


Under denna tidsrymd bör de flesta med medicinska behov kunna täcka sina intag av läkemedel.

Övrigt:

Det är prudentligt för såväl vardag som kris att alltid säkerställa full laddning på batteridriven elektronik. Ladda gärna varje natt om du har möjlighet.
Mobiltelefoner är högst prioriterade, men även plattor eller laptops kan vara användbara om internet finns tillgängligt. Lampan i en smartphone duger som ljuskälla vid behov. Ett smidigt alternativ är lysstavar - även kallade brytljus eller snap lights - med grönt, vitt eller blått ljus. Intensiteten och livslängden varierar beroende på märke och modell, men en bra sådan bör räcka i minst åtta timmar, lysa upp ett kolsvart rum tillräckligt för generell orientering, samt vara stark nog för att kunna läsa intill. Dessa är helt ofarliga att förvara, använda, och kasta bland brännbara sopor, samt har lång hållbarhet. De kan även användas för signalering och istället för en reflex längs mörka vägar. Notera att blått ljus kan ha negativ inverkan på sömn.
Eltandborstar, rakapparater och annat laddningsbart som bidrar till vardagskomfort bör även hållas i schack för att i så stor utsträckning som möjligt kunna fortsätta med vanliga rutiner som skänker lugn och en känsla av normalitet.


*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Tre dygn:

Om ett dygn blir till tre kommer kravprofilen att höjas på förberedelserna, och nya problem uppstår.

Under tre krisdygn krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-6-9 liter vatten, inklusive via föda.
-22,5 timmar sömn.
-6750 kalorier i föda.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Möjlighet till artificiellt ljus, att ladda mobiltelefon, samt ta del av information från myndigheter.
-Underhåll av den generella hälsan

Kroppsvärme:


Vid kallt väder kommer bostaden nu sannolikt att bli utkyld och sluta i låg differens mellan inne- och utetemperatur. Regelrätta utekläder kommer att vara nödvändiga att bära, och sovsäckar eller mycket rejäla filtar krävs för sömn. Värme- eller kronljus kommer knappast att göra någon större temperaturskillnad i en bostad med någorlunda öppen planlösning, annat än om du kan koncentrera värmen till en inomhuskoja av något slag.
En fotogenvärmare ger betydligt bättre effekt, men måste användas säkert. Tänk på riskerna med kolmonoxid och koldioxid vid alla former av förbränning. En grundregel: Vid ALL förbränning inomhus MÅSTE god ventilation ombesörjas!
Köld är ofarligt även om du inte är helt varmt klädd - det finns inga kausala samband mellan köld och förkylning eller urinvägsinfektion.

Vid varmt väder, utan tillgång till el, kan situationen bli olidlig för gamla, unga och husdjur, särskilt i en högt belägen lägenhet. Som villaägare är en ljust färgad fasad med blankt eller något reflekterande tak att föredra. Om du inte kan förhindra intrång av solens strålning måste du undvika att ha objekt med hög termisk massa där solen kommer åt att värma dessa - de kommer att återkasta värme i ett rum även efter solens nedgång.
Ett rum som vintertid är kyligt på grund av bristande isolering kommer också att göra sig av med överskottsvärme snabbast - men håller dock inte ute värmen heller. Källarvåningar är bäst.
Fuktiga bomullsplagg leder bort värme effektivare än bar hud - svettig eller ej.

Vatten:

En tioliters vattendunk bör under denna period räcka till en persons vätskebehov och ännu bidra med en viss mängd extra för andra bestyr. Vanligt, kommunalt kranvatten som gått genom reningsverk håller i minst ett halvår i sådan eller liknande dunk efter upptappning om det förvaras mörkt och svalt, såsom i en garderob. Behållaren i vilken sådant vatten förvaras måste dock vara rengjord och designad för att kunna förvara vatten utan utfällningar. En hårdplastdunk är bättre än en dragspelsvariant i mjukare dito - den senare får vattnet att smaka kemiskt efter en viss tids förvaring.

Sömn:


Sömn kommer sannolikt att bli lidande på grund av stresspåslag och potentiellt obekväm temperatur. Följ råd för varmt/kallt väder, och nyttja avslappningsövningar för att lugna ned kropp och sinne. Om du måste sova tätt intill andra för att dela kroppsvärme (eller av andra praktiska skäl) är öronproppar en bra idé.

Om du har friluftsutrustning tillgängligt kan inomhustältning göra tillvaron något bekvämare om kylan kryper på. Om inte kan du nyttja mylarark/nödfiltar och madrasser för att bygga en koja i vilken du kan krypa in för att maximera tillvaratagandet av din kropps producerade värme. Ha andningshål eller ventilation för att hålla luften frisk. Vira ALDRIG in din kropp i en nödfilt för att mota kyla - varken naken, klädd eller i sovsäck! Mylar är ogenomtränglig plast; värmen som reflekteras kommer inom högst ett par timmar att bli oväsentlig när din kropps konstanta fuktproduktion - perspiratio insensibilis - bygger upp tillräckligt med väta mellan dig och arket för att börja leda bort värmen istället. Mylar fungerar som bäst när den är intill dig utan att vidröra kropp eller kläder.

Föda:

Nu bör kosten varieras; kalorierna bör mycket simplifierat komma till 25% från proteiner, 25% från fett, och 50% från kolhydrater. Frystorkad mat av typ som säljs på friluftsbutiker må vara dyr, men håller i flera år, är typiskt kompletta och väl balanserade måltider, och ofta goda. Prova gärna på förhand vilka märken du tycker om. Att under ett par dygn leva på frystorkad mat besparar dig disk eftersom de typiskt tillagas genom att hälla i kokande vatten i en förpackning och äta rakt ur densamma. Risken för utfällningar eller mikroplaster med att äta ur sådana förpackningar övervägs av enkelheten att dinera utan disk och annat tjafs. Drick mycket vatten om du är känslig för förstoppning och försök att välja fiberrika rätter. Engångsbestick, -tallrikar och -muggar bör i övrigt nyttjas maximalt. Håll dig till tre måltider per dag för att undvika onödigt arbete med matlagning; fyll ut med snacks om du måste få i dig mer mat.
Att missa (eller skippa) en måltid eller två är ofarligt och inte ens speciellt obekvämt - ät nästa måltid i normal portionsstorlek, och i lugn och ro.

Nyttja återigen låga utomhustemperaturer för att förvara mat på balkong eller motsvarande; beroende på temperatur kan du betrakta världen utanför som antingen kylskåp eller frys. Ett improviserat kylskåp kan skapas av en kylväska där varor läggs i och toppas med frysta kylklampar - minns att kall luft sjunker. Om utomhustemperaturen är under nollstrecket kan kylklamparna omfrysas på balkong eller bleck. Mat som håller i rumstemperatur är dock optimalt i alla lägen.

Ett enkelt storm- eller friluftskök som drivs av sprit kan nyttjas inomhus på ett värmebeständigt underlag - såsom en pizzasten - för att upp koka vatten till sagda frystorkade mat. Ett kärl som endast kokat vatten behöver härmed inte heller diskas efter användning. Öppna två fönster vid operation för korsdrag; detta i syfte att undvika problem med förbränningens restprodukter. Kör inte brännaren under en köksfläkt eller andra lågt hängande objekt, bli väl förtrogen med ditt friluftskök redan innan krisen, och öva liberalt. Rengör inte utsidan av svärtade kärl! Mörka kärl - hårdanodiserad aluminium inkluderat - kan potentiellt endast kräva halva bränslemängden för att koka upp en given mängd vatten, och gör så snabbare än ett blankt.

En termos är ett bra komplement: För att dra ned på antalet gånger under en dag som du behöver använda ditt friluftskök för matlagning är det en smart idé att koka upp extra vatten vid ett tillfälle och fylla en termos. Detta termosvatten kan sedan användas till frystorkat (eller annan mat som endast kräver hett vatten) vid ett senare tillfälle. Härmed slipper du också öppna fönster och balkongdörrar för vädring vid varje måltid, och släpper därför ut mindre ackumulerad värme från din bostad.
En stor, fylld termos håller värmen bättre än en liten, fylld termos, och en fylld termos oavsett storlek håller värmen bättre än en delvis fylld termos av samma storlek - allt annat lika. En termos håller värmen längre om den lindas in i något isolerande material, såsom tidningspapper, en filt, eller annat.
Fyll inte din termos med annat än hett vatten, om möjligt - att diska ur en kletig termos är besvärligt nog i fredstid.


Naturbehov och hygien:


En enkel toalett kan improviseras av en stadig hink som eventuellt tål kroppstyngd och kommer med tättslutande lock. Lägg i dubbla, starka sopsäckar, lägg på ett lager tidningar runt om i hinken/i den översta påsen, bre ut ett rejält lager kattsand på botten, och förpassa avföring till denna hink. Lägg efter förrättningen på mer kattsand för luktabsorption, och förslut locket mellan varven. Det är fördelaktigt om du kan idka tarmtömning på huk och inte bara sittande, men ett par plankor kan läggas över och improviseras som sits om hinken klarar av det (det är värt att prova innan en kris för att undvika en verkligt hemsk olycka ifall hinken brister). Använd långärmade plasthandskar vid administration av toapapper för att minimera kontaminering av händer - dumpa även dessa i hinken efter användning.
Urin kan enklast utsöndras i en tom flaska av valfritt slag och läggas undan vid fyllnad - kvinnor kan använda en Shewee eller motsvarande för att underlätta denna uppsamling. Blanda inte ihop med dricksvattenbehållare - oavsett vad Bear Grylls hallucinerar om på teve skall du inte under några omständigheter dricka ditt urin!

Om handhygien blir svår att upprätthålla är en låda med plasthandskar en bra sak att ha. Bär sådana vid matlagning, tandborstning och andra tillfällen där du inte vill överföra patogener från händer direkt till mun - eller indirekt till mat och annat som sedan kommer till mun.

Elektronik:


En pann- eller ficklampa blir nu en väl värd investering. Köp av kvalitetsmärke och -modell. Rött ljus är ett bra alternativ att ha inbyggt; det syns sämre på avstånd om du vill vara diskret samt påverkar inte mörkersynen lika hårt som övriga spektrumet av synligt ljus - men skillnaden på mörkerseendets återhämtning mellan tillräckligt lågintensivt rött och vitt ljus är negligerbar.
Om du som vuxen är mörkrädd bör du genast påbörja exponeringsterapi.

Investera i en bra powerbank som kan ladda upp en mobiltelefon minst ett par gånger från 20%; låt aldrig din mobil falla under denna nivå och helst inte ens under 50%. Reservera användandet av mobilen till speciella tillfällen för att spara på batteriet.

En hypotetisk multiradio som laddas via vanligt uttag, USB/powerbank, solceller och dynamo - samt kan ta vanliga batterier - är önskvärd att ha hemma, men vanligtvis måste någon kompromiss göras mellan dessa potentiella kraftkällor. Använd dagligen som standardradio i fredstid och bekanta dig med alla funktioner. P4 bör vara förinställt eller lätt tillgängligt för att direkt kunna ta emot aktuella nyheter kring ditt predikament.

Medicin:

Om denne inte har mycket restriktivt utdelade mediciner (såsom vissa narkotikaklassade typer) bör en "normalsjuk" individ ännu ha tillgång till sina nödvändiga läkemedel. Hygien blir dock än mer viktigt nu för att behålla god hälsa. Tvätta händer noggrant och försök hålla den övriga kroppen så ren som möjligt. Våtservetter eller tvättlappar bör användas för att åtminstone rengöra ansiktet, armhålorna och skrevet en gång per dag; gärna innan sänggång. Undvik att svettas om du kan. Borsta tänderna (plus tandtråd och mellanrumsborstar) två gånger per dag om du kan, eller använd tuggummi och/eller munskölj efter varje måltid. Var mycket försiktig kring aktiviteter som kan orsaka sår, särskilt på händerna. Ett enkelt första hjälpen-kit som du är väl förtrogen med är bra att ha. Sårskölj och annan desinfektion är ett måste, samt medicin mot magbesvär/diarré.

Drick inte alkohol under en kris! Alkohol påverkar ditt omdöme negativt, och är särskilt farligt att konsumera i kyla på grund av dess tendens att vidga blodkärl - en potentiellt dödlig inverkan när din kropp redan kämpar hårt mot yttre faktorer.


*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

En vecka:

Efter en vecka utan modern lyx kommer situationen förmodligen att skruvas upp till väldigt allvarliga nivåer. Överlevnad i en lägenhet i stadsmiljö kommer att bli mycket besvärlig, inte minst på grund av hotet från individer utan egen beredskap.

Under en krisvecka krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-14-21 liter vatten, inklusive via föda.
-52,5 timmar sömn.
-15 750 kalorier i föda, och nu med större tyngd på vissa mineraler/vitaminer/spårämnen.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Större möjligheter till artificiellt ljus, att ladda mobiltelefon och andra apparater, samt fortsatt ta del av information från myndigheter.
-Underhåll av den generella hälsan och större möjligheter till viss läkekonst
-Säkerhetsmesyrer mot andra människor
-En flyktväska och en säker plats att evakuera till

Kroppsvärme:

Tidigare råd gällande värme och kyla gäller fortfarande. Om du är beroende av batterier eller bränsle för att bekämpa överhettning eller nedkylning kan du potentiellt behöva ansenliga mängder. Kan ett elverk vara en lösning för att köra AC vid kraftig värme? Är någon form av vedeldning ett måste för att vara ekonomisk? Du måste ta sådana beslut själv utifrån din situation.

Sovsäckar är ett nu absolut behov vid kallt väder om du inte har externa värmekällor. Valet mellan dun- eller syntetfyllning måste övervägas noggrant.

Dunsovsäckar är lätta, kompakta, och känns likt dunjackor ofta luftiga, torra och behagliga vid användning. Det går vanligtvis att sova även i varmare temperaturer än angivet på säcken, eftersom de har en god genomtränglighet och inte lätt bidrar till en känsla av överhettning. För en seriös survivalist är det högre priset ofta värt det. Blött dun kollapsar dock snabbt och isolerar endast marginellt i sådant skick; blöta dunsäckar är dessutom hopplösa att torka under primitiva förhållanden och kan betraktas som obrukbara om de påverkats kraftigt av väta. Under mycket långa användningsperioder utan externa, torkande värmekällor finns även möjligheten att kroppens kontinuerliga fuktproduktion genom huden, perspiratio insensibilis, gradvis kan försämra isoleringsförmågan genom ett långsamt uppbyggande av fukt i dunstoppningen. Denna perspiration är kontinuerlig och kan inte förhindras, oavsett hur skicklig du i övrigt är på att hålla säcken torr.

Syntetisk fyllning väger mer, tar upp större plats även i komprimerat skick, samt känns ofta kletiga av fukt efter en natt. De bibehåller dock en god andel av sin isolerande förmåga i fuktigt tillstånd, varför de är mindre känsliga för väder och olyckor, samt är oftast väsentligt billigare än dunsäckar. Ett fullgott alternativt är att köpa flertalet billiga, rymliga syntetsovsäckar och betrakta dem som plagg: Om du lägger dig i en sovsäck och fortfarande är kall drar du en extra sovsäck över den första. Om du ännu inte är bekväm drar du en tredje över den andra, etcetera ad infinitum, tills du har så mycket sovsäck runt omkring dig att du förblir varm. Denna lösning ger dig möjligheten att variera isoleringsmängden beroende på yttertemperaturen, vilket är fördelaktigt jämfört med enskilda sovsäckar med relativt specifika komfortabla temperaturintervall.

Vatten:

En tjugoliters vattendunk kommer teoretiskt sett att täcka ditt behov under denna period, men mer är bättre. Du kommer att behöva duscha eller annars tvätta av dig rejält minst var tredje dag för att hålla dig fräsch och ren och bibehålla god moral.
Nu börjar ett vattenfilter vara aktuellt. I bebyggelse är det allra viktigaste att ett vattenfilter även klarar av att ta virus. Flertalet kommersiella filter tar endast bakterier och protozoer, vilka är mest problematiska i vildmarkssituationer där djur och fåglar oftast agerar spridare. Virus kommer dock att vara prevalenta där människor bor och vistas. Om grannskapet börjar nyttja lokala vattendrag för hygien vid långvarig kris kommer virus snart att spridas den vägen, varför du måste vara garderad. Läs noggrant på vad ett filter klarar av innan inköp.
Om ett vattenfilter även klarar av att rena från kemikalier och tungmetaller är det ett stort plus, men de kan vara dyra. Det finns sannolikt ingen någorlunda billig, kommersiell metod som allena renar vatten från radioaktiv kontaminering, utan en kombination av åtminstone aktivt kol och omvänd osmos är nödvändigt.
Var väl medveten om att flertalet kommersiella vattenfilter inte klarar av minusgrader! Om kvarvarande vatten inuti filterdelen efter användning expanderar till is kommer den sannolikt att krackelera och bli värdelös. Om tillverkaren inte specificerar att filtret klarar av infrysning kan du inte räkna med det. Torka om möjligt filtret efter varje användning, och nyttja den med renast möjliga händer.

Sömn:

En veckolång situation kommer sannolikt att vara skrämmande och stressande, och sömn kan åter bli lidande. Tidigare råd gäller fortfarande.

Börja redan idag att träna på att sova utanför din bekvämlighetszon. Vänj dig att sova utan kudde, på soffan, på ett uppblåsbart liggunderlag, i sovsäck, något för varmt, något för kallt, naken, i underställ, med mössa och handskar, hungrig, och så vidare - utan moderna bekvämligheter. Skippa tyngdtäcken, värmefiltar, AC och annat som inte nödvändigtvis finns tillgängligt i kris eller är opraktiskt under sådana förhållanden.

Självmedicinera inte med alkohol eller andra droger för att sova bättre - det gör du sannolikt inte. Alkohol minskar andelen REM-sömn under en sovsession och leder till sämre vila på sikt.
Undantaget från denna regel är mycket enkla och säkra sömnmedel såsom melatonin, men säkerställ att du tål sådana medikament, utan negativa reaktioner, innan en kris inträffar.

Föda:


Under denna tidsrymd kommer en varierad och väl balanserad kost bli allt viktigare; skräpmat och snacks räcker inte längre för att bara fylla ett basalt energibehov i form av så kallade tomma kalorier. Den mänskliga kroppen är rätt väl anspassad för att emellanåt uppleva fasta och kortare svältperioder. Makronäringsämnen i form av proteiner, fett och kolhydrater är på kort sikt viktigare än mikronäringsämnen i form av vitaminer, mineraler och spårämnen, vilka kroppen lagrar i varierande grad.
Vattenlösliga vitaminer samt selen och zink går åt snabbast och kräver regelbundet intag. Multivitamintabletter är ett bra komplement, men intag via kost är att föredra.

Konserver är inte att förakta - oavsett om de är i form av plåtburkar, glasbrukar, eller mjukkonserver - och är ofta rätt billiga i jämförelse med frystorkade rätter. Du bör dock redan på förhand provsmaka ett brett spektrum av konserver för att hitta sådant som du och din familj tycker om. Om maten kan ätas utan tillagning är en viktig strid vunnen, och du kan spara stora mängder bränsle och besvär. Försök alltid hålla födan varierad: Att konsumera en platta Heinz Vita Bönor under en veckas tid lär lägga grunden för skilsmässa efter krisens slut, samt ta kål på ditt tarmsystem som bonus.
Boil-in-bag-ris och liknande lösningar kan nyttjas för att åtminstone delvis slippa kletiga kärl och besvärlig diskning. I slutändan är dock diskning svårt att undvika, vilket för oss till...


Naturbehov och hygien:

För att undvika oekonomisk prepping kommer du att behöva diska förr eller senare, allt eftersom bekväm (och potentiellt dyr) mat och engångsprylar tar slut. En eller ett par baljor kan agera som improviserad diskanrätting och fungerar lika väl som en vanlig diskho. Häll varmvatten och diskmedel i en balja, skrubba noggrant disk i denna, skölj därefter eventuellt genom att skaka i en andra balja med kallvatten, och spola sedan av med rinnande vatten från dunk. Det sistnämnda görs lättare med hjälp av en andra person. Torka noggrant. Vänta inte med att diska, utan gör det innan eventuella bakterier byggs upp eller matrester torkar. Om du misstänker patogentillväxt kan kärl och bestick behöva kokas för att betraktas som säkra.
En sprutflaska med färdigt, starkt diskvatten kan även med stor fördel användas och besparar dig baljsystemet på mindre diskprojekt; spruta diskvatten på dina redskap, skrubba rent, skölj av - i övrigt är det likt ovan råd.
Mycket nedfettade kärl är besvärliga att hålla rena, försök komma runt detta i så stor utsträckning som möjligt. Plast håller fast fett med stor envishet, medan emalj, porslin, slätt stål och glasimplement ofta är lättrengjorda.
Diskning är vattenkrävande, och du måste ta höjd för åtgång. Gråvatten kan tänkas återanvändas för spolning av toalett eller motsvarande, men håll alltid hygien i bakhuvudet. Ta inte risken att gråvatten i förvar blir en hälsorisk.

Nyttja kraftiga regn för att duscha om du har möjlighet, eller bada i vattensamlingar med bra vatten. Tänk dock på att även svenska vattendrag kan bli rena Ganges om en större del av lokalbefolkningen skall ut och göra sina behov där på samma gång.


Elektronik:


En omgång batterier borde räcka till åtminstone intermittent upplysning med pann- eller ficklampa under tre dygn, men för en vecka eller bortom bör du investera i ett litet batterilager. Ha åtminstone en uppsättning reservbatterier till din lampa/dina lampor tillhands; utbytbara batterier är bättre än en fast uppladdningsbar för preppingsyften. Välj hellre litiumjonbatterier än alkaliska dito - de senare är mer benägna att läcka vid lagring.

Stearin- eller paraffinljus må användas som ljuskälla, men se helst till att ha dem i någon form av glaslykta för att minimera riskerna med öppen låga. Detta är särskilt viktigt om du har djur eller barn. Fotogenlampor är goda alternativ och bidrar med något mer värme per enhet. De bör tankas med lampolja av paraffin vid användning inomhus - lysfotogen luktar tämligen starkt om du inte kan vädra ordentligt. Bekanta dig med just din fotogenlampa på förhand för att kunna operera med ett minimum av sot och rök. Fotogenlampor med glödstrumpa ger ett makalöst bra ljus, men är något besvärliga att operera för den som inte är van.

Medicin:


Ett mindre hemmaapotek som täcker de flesta vanliga åkommor är mycket bra att ha under denna tidsrymd. Se till att kunna lindra värk, inflammation, insomningsbesvär och mag- och tarmproblem, samt kunna hålla sår rena och skyddade. Om du har receptbelagda mediciner - särskilt för astma, svåra allergier, hjärt- och kärlsjukdom, och liknande - bör du se till att få ut extra förpackningar att ha på lager. Be apotekspersonalen ge dig paket med längsta möjliga hållbarhet. Rotera dem konstant och fyll på bakifrån för att de inte skall gå ut. Flertalet (men inte alla) mediciner går att använda efter sista förbrukningsdatum, men kan tappa effekt. Förband och annat håller vanligtvis i många år i obruten förpackning.

Om du kan få tag på bredspektrumantibiotika är det en klok investering. Det är mindre sannolikt att du lyckas dra på dig en vanlig infektion under ett par dagars kris om du är försiktig - förutsatt att de yttre omständigheterna inte riskerar att skada din kropp fysiskt. Över en krisvecka och med den generellt svårare hygiensituationen som uppstår kan dock även ett förhållandevis litet sår i handen som du lyckades skaffa dig bli infekterat och börja måla röda linjer upp för armen.

De flesta som brukar nikotin lär ha ett hemmalager för ett par dagar, men över en vecka kommer du sannolikt att uppleva brist på din favoritdrog och lida av abstinensbevär. Överväg redan idag att sluta. Förutom de uppenbara negativa effekterna av att suga på en askpinne och dra in cancerogen rök i lungorna är även snus besvärande i sitt starka beroendeframkallande - och har hälsoeffekter på lång sikt. Nikotin har blodkärlssammandragande effekter och påverkar likt alkohol din kropps förmåga att värja sig mot svåra temperaturer. Att se en kris som ett utmärkt tillfälle att sluta med snusning eller rökning är en omåttligt dålig idé - du lär ha det besvärligt nog på ett fysiskt och psykiskt plan för att inte behöva dras med sug, huvudvärk och rastlöshet.

Liknande råd kan ges kring stort koffeinbruk: Koffein piggar inte upp en beroende individ, utan återställer endast medvetandet till normal vakenhetsnivå. Att ödsla dyrbart bränsle till att koka kaffe eller te är en dålig strategi. Om du absolut måste få i dig koffein är tabletter eller energidrycker bättre alternativ, men att bunkra det senare - i synnerhet sockerfria varianter som inte ens bidrar med kalorier - bör övervägas som onödigt kontra platsen det tar upp.

Säkerhet

Efter en vecka kommer sannolikt en flyktväska att bli aktuell om du bor i en stad, förutsatt situationen inte var så allvarlig från början att evakuering blev omedelbart nödvändig. De oräkneliga individer och grupper som inte har någon form av personlig beredskap kommer nu att vara hungriga, osövda och rädda - en obra kombination som snabbt dränerar medmänsklighet och prosocialt beteende. Räkna med att desperata människor kommer att ta vad de vill ha, och med våld om så behövs.

Innan flykt bör du dock ha sett över säkerhetsmesyrer som kan förebygga eller motverka intrång från åtminstone en genomsnittlig svennebanan. Om någon form av strömförsörjning finns kan övervakningskameror med appar i telefonen vara ett första skalskydd, men räkna inte med att detta fungerar i en kris. Säkerhetsdörrar, lås med portkod som även fungerar utan yttre strömförsörjning, eller möjlighet att få din bostad att se övergiven ut är bra första skalskydd.
Var diskret, röj dig inte med ljus och ljud om du kan hjälpa det. Det mänskliga luktorganet är särskilt bra på att omedelbart identifiera doften av parfym, matlagning och rök. Alla tre är rätt kvardröjande i omgivningen, och i synnerhet rök kan under gynnsamma väderförhållanden upptäckas på mycket långa avstånd. Tobaksrök är omisskännligt.

I slutändan finns dock alltid risken för våldsam konfrontation, och du måste både mentalt och fysiskt vara förberedd på självförsvar. Sök inte falsk trygghet i vapen om du inte är bekant med sådana, samt inte är fullständigt beredd att använda dem oavsett utgång! Svensk lag lär gäller även i en krissituation, och om undantagstillstånd någon gång införs i landet lär det inte bemäktiga civila att agera efter eget huvud. Kort sagt: Att ha ihjäl din hungriga granne för att denne vill ha dina konserver är inte juridiskt - eller moraliskt - försvarbart. Däremot har du rätt till självförsvar inom proportionerliga ramar, varför erfarenhet inom närkamp, kampsport eller annat är användbart.
Skjutvapen är ett privilegium som i Sverige förbehålls jägare och sportskyttar, och du kommer aldrig att kunna söka licens som syftar till självförsvar eller prepping inför hypotetiska kriser. Illegala vapen kommer att vara lika illegala under en kris likväl som till vardags - ett långt fängelsestraff för att fira en genomgången kris lär inte vara en höjdare.
Om du känner att risken för våldsam konfrontation är överhängande vid kris givet sociala förhållanden bör du överväga att flytta till säkrare område redan idag.

Flyktväska

En flyktväska (även kallad 72-timmars-packning, Bug-Out-Bag, BOB, eller annat) syftar till att hålla dig vid liv vid förflyttning mellan din nuvarande lokalitet och en (förmodat) säkrare plats. Den skall användas när du bedömer att den plats du nu befinner dig på är farligare än annan plats, inklusive vägen dit.
Dessa väskor är likt "överlevnadsknivar" ofta omgivna med stor kontrovers och starka åsikter, men i grunden är det ett kit som skall täcka dina basala behov under transport - i praktiken samma behov som du har i en stationär situation.

I första hand skall denna väska vara anpassad till vandring - benen är det mest pålitliga transportmedlet. Om du har möjlighet att nyttja motordrivna fordon under hela eller en del av sträckan är det bra, men räkna aldrig med framkomlighet på större vägar vid en evakuering. Tvåhjuliga fordon är smidigare än fyrhjuliga vid blockeringar.

Vad du packar kommer att vara starkt beroende på dina behov, din fysik, transportsträckan, hur du färdas, och mycket mer, men generellt bör du före allt annat lägga tonvikt på att bibehålla kroppsvärmen, sova och vila gott, samt fylla ditt dagliga vattenbehov. Först när dessa tre viktiga komponenter är väl täckta skall du tänka på mat, och därefter allt annat.

Det är lätt att överpacka, varför du bör försöka hålla dig till få men multifunktionella ting. Packa vattentätt i största möjliga mån. Om din väska inte har överdrag kan du nyttja stora sopsäckar som packpåsar. Sagda sopsäckar är även de mycket mångsidiga.

Bär åtminstone ett ombyte av ditt innersta lager, som bör vara av ull vid kallt väder. Flertalet par med sockor är oumbärligt. Snåla inte på huvud- och handbeklädnad, dessa kroppsdelar kommer att vara utsatta. Någon form av regnställ som är lätt att ta på och av är guld värt; ponchos och fjelldukar är luftiga och stänger inne mindre fukt än åtsittande jack-byx-set. Åsikter går isär om hur användbart Gore-Tex är, men om det fungerar för dig är det bra nog.

För sömn utomhus bör du ha något att sova på - något att sova i - något att sova under. Hur detta skall byggas i praktiken beror på dig själv och dina förutsättningar: Är du en hardcore utemänniska som kan sova åtta timmar ostörd sömn på en tunn bädd av mossa mitt i mygghelvetet så krävs knappast mer än tunt cellplastunderlag, en ullfilt och en tarp. Har du sist sovit ute när du var tretton bast i scouterna lär du behöva ett uppblåsbart, brett underlag, en rejäl, väl tilltagen sovsäck, samt ett bra tält. Särskilt med åldern kommer begäret efter komfort, och det är inget att skämmas över.
Om du räknar med att kunna sova inomhus efter vägen - eller om du är mycket skicklig och erfaren i skog och mark - kan du komma undan med endast en sovsäck.

Du bör kunna bära med dig minst en dygnsranson med vatten i din packning, men räkna med mer än 2-3 liter om du måste anstränga dig. Ett filter är här ett måste för att bespara dig tid och energi, men ett kokkärl som kan hängas över eld och tål sådan värme är fördelaktig om du måste koka vatten eller om filtret inte kan nyttjas. Bränsle till friluftskök tar snabbt slut om situationen förlängs i tid.
När det gäller mat bör du hålla det simpelt: Frystorkat är åter bra, samt snacks och annat som kan ätas ouppvärmt. Ditt kaloribehov kommer att öka vid ansträngning, likt vätskebehovet. Ditt syfte är färd från punkt A till punkt B: Att räkna med gourmetmat är här lika perverst som att tro sig kunna idka fällfångst, jakt, eller fiske efter vägen. Du har med största sannolikhet inte den tiden, de möjligheterna, eller de färdigheterna! Låt inte fantasier ta överhanden.

Kängor är ett absolut, oundkomligt måste! Om du har fodrade kängor skall de gås in från dag ett i din ägo, och användas regelbundet. Ofodrade halvgummikängor - typ Lundhags - kräver sällan en ingångperiod om de är stora nog för att rymma två tjocka ullstrumpor, men regelbunden användning är fortfarande ett tvång för att vänja dina fötter och bygga förhårdnader. Tejpade fötter eller blåsplåster är inte fullt nödvändiga för de som ofta nyttjar kängor, men är särskilt användbara om du har känslig hud.

I slutändan måste du dock vara realistisk: Om du är till åren kommen, fysisk svag, och/eller har någon form av åkomma som gör det svårt för dig att kånka med en viss tyngd kan du inte räkna med att slänga en fallskärmsjägarryggsäck på axlarna och gå tjugo mil till din kusins sommarstuga. Det kommer bara inte att hända. Här måste du ta hårda beslut, samt försöka vara proaktiv: Om det krävs att du tar bil dit så måste det förmodligen göras innan krisen är ett faktum, annars måste du bli kvar där du är. Att kroppen ger upp efter vägen, exponerat för elementen, lär vara större chans till undergång jämfört med att stanna i din bostad.

Viktigast av allt är att ha någonstans att ta vägen. Att ovälkommet tränga sig på hos någon bekant lär inte tas emot väl; hur skulle du själv reagera? Att likaså leva ut någon post-apokalyptisk fantasi där du rövar runt i obygden och "tar det du vill ha" må fungera till en viss grad om du är tuff nog - vilket du sannolikt inte är - men även om så är fallet finns det alltid en större hund runt hörnet, och då är det din tur att lämna ifrån dig prylarna och kanske även livet.

Gör på förhand upp en flyktplan med släkting, bekant eller vän, och följ planen vid kris! Det lär vara din bästa chans. Om inte annat måste du ta dig till något statligt arrangerat härbärge eller annan form av inkvartering, tillsammans med övriga flyktingar.

*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

En månad (30 dagar):

Under en krismånad krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):


-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-60-90 liter vatten, inklusive via föda.
-225 timmar sömn.
-67500 kalorier i fullvärdig, varierad föda som inkluderar alla essentiella ämnen
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Möjlighet att generera egen elektricitet för att driva belysning, hushållsappareter och annan utrustning, samt ladda batterier.
-Hemmaapotek, sjukvårdsutrustning och kunskap kring att använda alla komponenter.
-Mer omfattande säkerhetsmesyrer, nu mot grupper av människor
-Möjlighet att leva i en fullgod tillvaro utanför stadsmiljö

Kroppstemperatur:

Under en månadslång kris utan förbättring kan du inte längre räkna med att ordinarie värmeförsörjning kommer igång inom en snar framtid. I ett kallt land som Sverige kommer någon form av veduppvärmning vara livsviktig; alternativ är pellets- eller oljepannor med tillräckligt bränsle för denna period, men allt utom ett vedlager är svårt att fylla på av egen maskin om mer skulle behövas än vad som räknats med.

I övrigt gäller tidigare råd.

Vatten:

Vattenbehovet ligger på strax under hundra liter, vilket i sig inte är omöjligt att lagra även i en lägenhet, men det är potentiellt mycket skrymmande och tyngden kan allvarligt belasta golv och hyllor. Villaägare kan komma undan med ett större lager, särskilt om någon form av tank nyttjas, men egen brunn med någon form av manuell nödoperation är ett otroligt mycket bättre alternativ och kräver ingen lagringsplats i hemmet.
Utöver tidigare nämnt filter kan det vara en god idé att investera i alternativa vattenreningsmetoder.
Kemikalier kan nyttjas, men du bör vara mycket påläst om vad en specifik kemikalie klarar av att rena, och under vilka förhållanden. Klor- och jodbaserade desinfektionsmedel är vanligast, men notera att jod bör undvikas om du har problem med sköldkörteln.

Om allt annat misslyckas måste filtrering och kokning nyttjas. Filtrering i detta fall inkluderar inte kommersiella filter, utan innebär att du genom tätt vävt tyg, kaffefilter eller motsvarande skiljer partiklar, sediment och annat grummel från vatten innan det tas till kokning. Partiklar i sig är inte nödvändigtvis farliga, men kan orsaka onödig irritation i mage och tarm. Koka upp till en rullande kokning (den sorts kokning som du ser i en vattenkokare innan automatisk avstängning) och låt koka i en minut eller två. Även fast pastörisering påbörjas långt innan hundra grader är det prudentligt att låta hettan cirkulera genom hela vattenmängden, och gärna värma upp kärlet. Kokat vatten kan förvaras och förblir drickbart tills vidare, förutsatt att det förvaras i samma kärl som det kokades i eller flyttas över till rena kärl, samt att kärlet är tillräckligt förseglat för att inte kontamineras utifrån under förvaringen. Att koka den dagliga mängden vatten bara för en person är dock mycket bränslekrävande, och skall helst inte vara ett förstahandsval.

I praktiken alla vanligt förekommande patogener i form av virus, bakterier och protozoer dödas eller inaktiveras med kokning.Toxiner från cyanobakterier - även kallat blågröna alger - kan dock inte förgöras med någon enkel metod. Kokning kan rent av öka halten av cyanotoxiner i en given vattenmängd, och bör undvikas om blomning sker i ditt lokala vattendrag. Kommersiella kemikalier biter inte, och endast mycket få köpesfilter kan nyttjas. Välj en annan vattenkälla.

Sömn:


Även en vecka med halvkass sömn är tolerabel, vilket de flesta av oss som varit involverade i det militära kan attestera till. Under en månad kommer dock förlorade timmar varje natt snabbt att summera upp till dygn, och dina energinivåer och din förmåga till att fatta kloka, väl övervägda beslut kommer att bli lidande. Att prioritera möjligheten att i alla lägen kunna sova varmt, tyst, tryggt och framförallt bekvämt kommer att vara essentiellt för din framtida hälsa.

Om du inte kan sova regelbundet om nätterna måste tupplurar övervägas. De bör tagas innan klockan 16 på eftermiddagen och vara mellan tio och trettio minuter i längd. Individuell tolerans för tupplurar varierar högst innan de påverkar nattsömn - bara du kan med säkerhet veta dina egna begränsningar. Tupplurar bör ordnas lika gott som nattsömn: Tyst, bekvämt och mörkt.
Att kunna eller lära sig sova på rygg är mycket fördelaktigt, då det vanligtvis är bekvämast på improviserade platser. Förmågan att sova sittande, hukande, utan kudde eller i andra spartanska former är avundsvärt.
En person som somnar i samma ögonblick som denne lägger sig lär vara närmast odödlig i en överlevnadssituation. Detta är dock få förunnat.

Föda:

Fullvärdig, god föda för en månad kan utan tvekan lagras i ett vanligt, medelsvennigt skafferisystem. I detta läge duger absolut inte Snickers, utan du måste äta en varierad, balanserad kost som innehåller samtliga vitaminer, mineraler och spårämnen i adekvat mängd. Satsa redan innan krisen att finna regelbundna måltidstyper som innehåller näringsrika, hälsosamma beståndsdelar, helst utan tomma kalorier. Sötsaker och annan "komfortmat" kan dock ha ett starkt psykologiskt lyftande värde, och skall inte utelämnas helt.

Utan regelbundna lagerpåfyllningar på den lokala affären kommer färskvaror inte längre vara tillgängliga, men det finns sätt att komma runt problemet. Kan en filkultur fortsättas med hjälp av hållbar UHT-mjölk? Kan färsk frukt eller kött köpas i överskott vid bra pris, och överskottet torkas i ugn eller tork? Kan grönsaker läggas in eller eljest konserveras? Var kreativ, och börja experimentera redan idag. Chanserna är goda att du på sikt kan spara stora pengar genom att ständigt ta vara på rabatter och lägga på lager, samt slipper du en stor del av bränslekostnaderna till och från affären om du måste nyttja bil.

För en månad har smärtgränsen tveklöst korsats för att lagra bränsle till vanliga friluftskök, då i synnerhet om mat skall lagas till en hel familj. Underskatta inte kostnad och plats för bränsle om något skall nyttjas varje dag, flera gånger om dagen. Större propananläggningar kan fortfarande vara smidiga, men någon form av vedkök kommer att vara billigare och bränslet enklare att ersätta. Även något så enkelt som en raketspis är ganska mångsidigt om den används intelligent - hemmabyggen av tegelstenar fungerar rätt väl och kostar ingenting om du botaniserar bland övergivna industrier eller på rivningsområden.
Som alternativ kan en viss andel enklare rätter fortfarande lagas med sprit eller gas, och annan mat tillagas med hjälp av exempelvis gjutjärnsgrytor som nyttjas över eld och under glöd (så kallade "Dutch ovens"). Modeller med ben är ofta enkla och smidiga att nyttja utomhus och kräver inte nödvändigtvis upphängning, men varianter utan går att nyttja på en spisplatta som en helt vanlig gryta i ditt kök fram tills krisen är ett faktum.

Naturbehov och hygien:


Vid en månads kris blir de flesta nödlösningar kring naturbehoven besvärliga. Du bör nu improvisera någon annan form av mer bekväm och diskret latrin kring ditt boende, och absolut utomhus. Se till att det finns en distinkt geografisk separation mellan hem och dass, för att undvika att insekter och annat sprider patogener. Urin sköljs snabbt bort av regn, varför nummer ett fortfarande kan göras mer extemporerat rakt på marken på lagom avstånd från bostad för att hålla lukten i schack. Avföring måste dock täckas av jord; ett djupt, rektangulärt hål marken och en tillgänglig spade för påskyffling är en god nog lösning. Oavsett lösning måste du dock förlägga urin och avföring på behörigt avstånd från eventuella vattenkällor. Minst femtio meter från synligt vatten är en grundregel!

Städning lär vara ovant utan tillgång till dammsugare, men det bör utföras regelbundet för att undvika skadedjur. Allra minst bör du dagligen sopa golv samt våttorka bord och kök med någon form av tensid, samt skura en gång i veckan. Avsätt vatten specifikt till detta. För våttorkning av köksytor bör vattnet vara dricksrent.

Elektronik:

Solpaneler, takmonterade vindkraftverk, eller en liten hydroelektrisk anordning (om du har ett vattendrag i närheten) blir väldigt fördelaktigt för att kunna driva såväl ordinarie hushållsapparater som att kunna ladda batterier. Sådana åtgärder kan rent av göra krisens effekter obefintliga om du är mycket lite beroende av det ordinarie kraftnätet.

Små, bärbara solpaneler kan spontannyttjas vid klara dagar för att ladda mindre apparater både i bostaden och vid rörelse, men ett större hemmaverk, oavsett energikälla, bör vara på plats långt innan krisen kommer för att optimera och lära känna toppar och dalar i produktionen. Ackumulatorer är ett måste för att lagra energi; du kan sällan förlita dig på direkt produktion om exempelvis kyl och frys skall köras kontinuerligt.

Medicin:

Ditt hemmaapotek bör under denna tidsrymd kunna täcka enklare kirurgi och andra medicinska ingrepp, och mer kunskap kommer nu att behöva rymmas in - att ta hand om stora sårskador och annan kroppslig trauma, fixera lemmar och leder och ta hand om luxationer och lindra måttliga brännskador bör vara ett minimum. Du bör vara välbekant med hur allt i ditt apotek används - att öva är av högsta vikt. Var alltid realistisk: Att exempelvis försluta sår bör göras med butterflysuturer om du inte har bemästrat nål och tråd, annars är risken överhängande att du gör större skada!

I övrigt gäller tidigare råd om lagerhållning och kunskap. Försök tänka igenom alla åkommor som du och din familj kan drabbas av under en given tid, och köp in därefter.

Säkerhet:


Liknande råd som tidigare gäller fortfarande, men bör skalas upp för att kunna mota grupperingar och inte bara individer. Om någon är ute efter dina resurser måste du förutsätta att de kommer att skada eller potentiellt döda dig för att uppnå sina mål. Du måste kämpa till sista andetaget! Ingen kommer att komma till din undsättning om systemet är satt ur spel. Att slåss hederligt kan du glömma - använd alla fula knep du vet om. Ingen nåd kommer att visas dig!

Tillhyggen som kan nyttjas för självförsvar inkluderar men är inte begränsade till: Spadar, yxor, baseballträn, käppar, verktygshandtag, hammare, vandringsstavar, stenar, knivar av alla slag, stolar och fordon - din bil är ett två ton tungt vapen som årligen har ihjäl åtskilliga människor, och vägpirater är bara av kött och blod. Stanna ALDRIG för någon som försöker stoppa dig!

Om du inte är mycket skicklig kan du inte räkna med att kunna använda pilbågar, armborst eller liknande som självförsvarsvapen, i synnerhet inte mot motståndare i plural. Lämna sådana fantasier bakom dig.

Omgivning:

Naturligtvis kan ingen säga hur en kris kommer att påverka människors reaktioner - det är ytterst beroende på hur krisen artar sig. Vid något stort, allvarligt och socialt nedbrytande lär dock städer snabbt bli dödsfällor när kriminella eller andra våldsamma element tar över. Detta gäller i synnerhet om du är kvinna: Individuella erfarenheter från belägringar under moderna konflikter vittnar om hårresande scenarion där våldtäkt och påtvingad prostitution snabbt blir vardag. I ett privilegierat, länge undantaget land som Sverige är det svårt att föreställa sig förhållanden likt belägringen av Sarajevo, men det kan hända här likväl som på annan ort.

En säker plats långt ifrån större bebyggelse - med alla bekvämligheter som behövs för att kunna täcka dina kroppsliga och mentala behov - kommer att vara en mycket god investering om du är en seriös prepper. Om du inte har möjligheten att själv äga en sådan plats är nätverkande viktigt. Du bör dock se till att du kan bidra med något om du skall inackorderas hos en annan person eller familj - en freerider kommer inte att accepteras under längre perioder.

Sagda plats bör ligga långt ifrån eller dolt från större allfartsvägar, och absolut inte inom ett par mils radie ifrån en motorväg eller motortrafikled. Det bör heller inte ligga i medvind från närmaste större industri eller kärnkraftverk. Om du kommer bortom en timmes körväg från närmaste stora stad ligger du bra till - detta kan dock vara svårt i betydande delar av Svealand och Götaland.

"Kamouflera" denna reträttplats väl: Låt inte bostad och uthus avslöja att något av värde finns inuti, och låt det gärna allt övergivet ut med oklippt gräs och flagnande fasad. En tippad torrfura över en infartsväg blir en naturlig vägspärr, och är mindre suspekt än en låst bom - även om det inte stoppar en inkräktare kan sådan åtgärd köpa dig tid. Kamouflage i form av trädområden och buskage måste vägas mot fördelarna av att ha fri sikt i alla tänkbara riktningar.

Ljud- och ljusdisciplin gäller än mer nu - var medveten om allt du gör. Smällande dörrar och yxhugg hörs långväga, likaså motorljud (särskilt nasala tvåtaktsmotorer, såsom motorsågar). Täck fönster efter mörkrets infall om du måste nyttja artificiellt ljus, samt minimera användning utomhus. En ljuslykta är mer diskret än en stark LED-lampa med blått ljus. Om en skällig och orolig hund inte kan tystas måste du överväga avlivning, förutsatt att det inte är en exceptionellt god vakt-, skydds-, arbets- eller jakthund.

*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Ett år (365 dagar):

Under ett krisår krävs i genomsnitt (per könlös, vuxen person*):

-Bibehållen kroppstemperatur på cirka 37 grader Celsius.
-730-1095 liter vatten, inklusive via föda.
-2737,5 timmar sömn.
-821250 kalorier i fullvärdig, varierad föda som inkluderar alla essentiella ämnen.
-Möjlighet att göra naturbehov och bibehålla hygien.
-Egen elproduktion för att täcka alla behov.
-Hemmaapotek, sjukvårdsutrustning och kunskap kring att använda alla komponenter, samt en akutsjuksköterska eller läkare i ditt nätverk.
-Ett nätverk av kompetenta specialister och generalister; inkluderat en säkerhetsstyrka som kanske/kanske inte är separat från övrigt nätverk.
-Någon form av självförsörjning på individ- och nätverksnivå kring de grundläggande kroppsliga behoven.
-Betalmedel som behåller (eller ökar) sitt värde vid kris och inte kräver internet.

Kroppstemperatur:

Ett år av kris kommer att ta dig genom vår, sommar, höst och vinter. Den som inte har veduppvärmd bostad och ett antal kubik färdigtorkad ved på lager kommer med stor sannolikhet att uppleva väldigt dåliga tider. Om alla former av offentligt tillhandahållen värmeförsörjning upphör att existera är det rimligt att anta att en stor del av befolkningen kommer att frysa ihjäl innan vintern ens är halvt gången.

Du bör ha en kamin som inte kräver eldriven fläkt vid operation. En vedspis på vilken mat kan lagas är optimal, gärna med tillhörande vattenvärmare intill. Färsk ved kan blandas in för att dryga ut ett sinande lager torrved och ger vanligtvis god glöd efter ett tags eldning, men det brinner markant kärvare, rökigare och sotar mer. Det sistnämnda problemet riskerar skorstensbrand/soteld i det långa loppet om du själv inte kan sota.

För snabbast torkning: Träd bör fällas, kapas och därefter klyvas allra senast på våren, innan savningen, och staplas på en så solig, torr och blåsig plats som möjligt. Välj ett söderläge, ställ under någon form av tak, och med visst mellanrum mellan stapeln och taket, samt bör veden inte vara i direkt kontakt med marken.
Lastpall, några brädor, samt en bit korrugerad plåt är tillräckligt för att bygga en regnskyddad vedback som håller en kubik. En presenning kan extemporeras som täckning över markbundna vedhögar, men är inte att betrakta som en permanent lösning.

Generellt torkar trädslag med låg densitet snabbast och barrträd snabbare än lövträd - sådan ved kan oftast nyttjas kommande vinter om det ordnats tidigt nog under föregående vinter/vår. Ved med högre densitet kan kräva ett par år innan den är redo för att elda, men har å andra högre brännvärde räknat till volym. Ta vara på allt vid vedgörning, inklusive småpinnar. Allt som är för smått för att klyvas bör randbarkas på minst en sida för att torka snabbare.
Syrfällning kan nyttjas efter lövsprickning och skyndar på torkningsprocessen, men räkna inte med att sent syrfälld ved är torr nog inför kommande vinter om det inte råder mycket varma och torra förhållanden innan kallperioden kommer.

En bensindriven motorsåg räcker så länge du har en bränslereserv hemma, men bensinsubstitut kan knappast improviseras. Batteridrivna varianter kan teoretiskt sett laddas upp ad infinitum (om det inte vore för avtagande kapacitet) om du har egen elproduktion enligt nedan, men har ofta en rätt begränsad arbetstid innan nästa laddningstillfälle. Kedjeolja är fortfarande nödvändigt att lagra, dock.
En gedigen fällyxa och största möjliga bågsåg är bra alternativ att ha hemma och kan nyttjas för att ta mindre träd. Detta spar dyrbar motorsågskapacitet, men kräver mänskligt bränsle i form av kalorier.
En klyvyxa är vanligtvis ganska bekväm och effektiv att använda, men om du kan bygga eller köpa en vedklyv som endast kräver manuell kraft (dvs. inte flytande bränsle eller strömförsörjning) samt ger dig en hävstångsverkan som inte kan uppnås med yxa allena ligger du bra till.
Spara all näver och tjärved du kan komma över, men lär dig även kåra ved väl: Köpta tändkuber och annat kommer snabbt att ta slut, och du kan inte räkna med att alltid ha näver/tjärved tillhands för att starta en brasa. En vedspäntningsanordning kan köpas eller byggas för att snabbt bryta ned större, torra klabbar till finved innan antändning.

Vatten:

En kubik vatten kan teoretiskt sett lagras med viss enkelhet om du är själv, men en brunn kommer åter att vara en säkrare kort. Du bör dessutom ha adekvat utrustning för att underhålla sagda brunn, vara sparsam med vattenanvändning vid torka, samt vid behov kunna gräva en ny.
En reservkälla till omedelbart drickbart vatten i din närhet - såsom en kallkälla - är bra att känna till, särskilt om den är öppen året runt. Håll denna reserv hemlig till döden. Minns dock att du lär dela kallkällor med alla skogens djur; de är sällan pryda nog för inte bajsa där de dricker. En viss regelbunden härdning mot källvatten kan behövas om du är känslig. En metallaktig smak är inte ovanligt om marken är rik på mineral, och knappast farligt om inte färg, smak och/eller lukt är extremt påtagligt.

Även du om har egen brunn - plus moms - bör du fortfarande lagra en viss reserv i dunkar för att ha en buffert mot brunnsproblem. Att lagra brunnsvatten är långt ifrån lika enkelt som att lagra vatten som gått igenom ett reningsverk: Risken är högre för patogentillväxt eftersom artificiella reningsmetoder inte har använts innan det kommer ut genom din kran.
BioTabs eller silverjontabletter kan vara effektiva och i bästa fall ge lagringstid om månader, men att ge exakta råd är svårt eftersom renheten i brunnsvatten kan variera. Vattendunkarna bör fortfarande lagras svalt och mörkt. I någon mån bör du testa på förhand och notera eventuella tecken på dåligt vatten efter en viss tid, såsom lukt eller smak. Det skall dock påpekas att kontaminering inte nödvändigtvis ger yttre tecken, annat än i specifika fall.
Brunnsvatten som renas genom vattenfilter och sedan lagras torde vara det säkraste kortet: Att köra genom ett mekaniskt filter - Typ Katadyn Pocket - och därefter lägga i silverjoner för långtidslagring lär vara det bästa, men det finns inga garantier. Naturligtvis kan det motsatta göras, det vill säga att filtrera lagrat vatten från dunkar till andra kärl och behållare innan konsumtion.

Sömn:

Om du praktiserar någon form av självförsörjning (se nedan) är chanserna goda att du måste jobba långa timmar varje dag, särskilt under sommarmånaderna. Försök trots det att fylla ditt dagliga sömnbehov, eller ta siesta efter lunch/på eftermiddagen för att stärka dig. Under vintern kommer du sannolikt att uppleva mycket dötid, och kan då i viss mån ta igen vilan. Du bör kunna sova varmt vintertid för att minimera kaloriåtgången när kroppens metabolism kompenserar för kylan.

Föda:

Samma parametrar gäller som vid månadslång kris, men skillnaden är att du i det långa loppet kommer att behöva se över egen matproduktion. Ett års lager av åtminstone vissa matkomponenter är inte orimligt att köpa in eller lagra, men att till exempel kunna odla hälften av ens kolhydrater i trädgårdslandet är ett resilient alternativ. En extra god skörd sparar dessutom lagrade, inköpta kalorier till nästa säsong, eller om lagring misslyckas efter vägen. Enkel djurhållning med höns eller köttkaniner rekommenderas till de som har möjlighet. Odling kommer att behandlas mer i detalj i avsnittet om självförsörjning.

Det vilda köket är kontroversiellt, och av en god orsak. Om du har goda fiskevatten i närheten är det ett relativt enkelt sätt att komplettera tallriken med proteiner och i viss mån fett. Ett nät spänt över ett hyggligt vattendrag är destruktivt, men effektivt. Metning med mask, ryssjor, eller mjärdor är oändligt mycket bättre i fråga om utdelning är drag eller fluga, om du inte är mycket skicklig och vetskapstung kring just ditt vattendrag och fisken däri. Fisk är enkelt att torka eller röka och på så sätt förvara. Du kan dock inte överleva enbart på fisk, utan måste äta varierad kost. Den mesta insjöfisken är mager; den mastigare laxen är enligt vissa källor på utdöende i vilt tillstånd. Utsatt ädelfisk är ofta steriliserad och kan inte föröka sig.

Att leva på vilda växter är omgivet av ett omåttligt romantiskt skimmer, men måste ses med nyktra ögon: Om du inte vet exakt vad du håller på med - vilka växter som inte bara är ätliga utan även näringsrika, vilka som är giftiga råa men kan göras ätliga, samt vilka som alltid är giftiga - så skall du hålla dig borta från dessa saker.
Sverige till största delen relativt fattigt på kolhydratrika vilda växter, och även de som betraktas som god föda är ofta kärva i smak och kan i portionsmängd orsaka ganska svåra magsymptom för den ovane. Utöver problematiken kring identifiering - och matsmältning - är de flesta vilda växter enbart tillgängliga under snäva tider på året. Även om de fysiskt går att komma åt är det inte säkert att ätliga delar har tillräckligt med näringsämnen under aktuell del av säsongen för att göra någon nytta: Bienners rötter, exempelvis, tappar en stor del av näringen under det andra året när de blommar, vilket ironiskt nog är den tid när de är enklast att identifiera.

Om du ändå ämnar att nyttja vilda växter bör du vara mycket väl förtrogen med "de fem stora" inom ätliga rötter: kaveldun, maskros, vass, kvickrot och hundkäx. Den sistnämnda kan vid trötthet eller osedvanlig ignorans förväxlas med tre mycket giftiga växter: Odört, vildpersilja och den mycket fruktade sprängörten. Sprängörtsrötter återfinns emellanåt även bland vassrotssnår, och bör med sitt extremt potenta toxin undvikas med god marginal.
Bär återfinns ofta i stor omfattning, men de bör helst torkas - gärna som bärläder/fruktläder - om du inte har gott om socker till syltning och saftning. Lingon kan förvaras i vatten som så kallad vattlingon, och detta bär är generellt mer motståndskraftigt mot mögel och annat oavsett konserveringsform.
Om du mot all förmodan har rikliga bestånd av hasselnötter i ditt område ligger dock bra till, då nötter historiskt sett har varit en absolut stapelföda bland jägar-samlar-folken och är en exceptionellt god näringskälla. Förvara dem oknäckta i skalen tills de skall konsumeras.

Endast mycket intresserade hobbymykologer bör förlita sig på svamp som föda. Förutom mycket giftiga arter finns flertalet oätliga arter - om än inte dödliga - som kan orsaka irriterande symptom. Håll dig till lätt igenkännliga arter som du har testat innan krisen. Svamp bidrar inte mycket i kaloriväg, men har en generellt god näringsprofil. Nyttja som smakförstärkare, krydda och utfyllnad.
Svamp bör inte konsumeras om någon form av omfattande radioaktivt nedfall har skett i närtid (och hur lång tid som bör förflyta innan konsumtion kan återupptas är omöjligt att säga utan expertkunskap). Vid sådana scenarios lär dock intag av radioaktiva ämnen vara snudd på omöjligt att undvika.

Jakt och fällfångst är orimligt att räkna med som långsiktig födokälla. Ett förenklat matematiskt resonemang kring kalorivärde i exempelvis älgkött (ätliga organ exkluderat) leder till följande tänkvärda kalkyl:

Älg ger 1120 kCal per kilogram kött. Om vi förutsätter att älgkött blir en stapelvara för dig i kristid och du har brist på annan föda kan vi göra antagandet att halva din diet består av detta. Du måste alltså äta ett kilogram kött per dag i ett år, eller 365 kilogram under krisåret.
En snabb googling anger att den genomsnittliga köttvikten är 180 kilogram per vuxen älg; vilket gör att du som ensam individ måste äta drygt två hela, vuxna älgar per år för att överleva.
Den svenska älgstammen ligger enligt Jägareförbundet mellan 240 000 och 360 000 individer ("medelvärde" 300 000).
Det finns 300 000 jägare i Sverige, och strax under 200 000 sportskyttar med tillgång till varierande vapen.
Om vi hypotetiskt förutsätter att enbart jägarkåren vid kris går ut och skjuter endast en älg per jägare för att fylla sitt krislager är älgen omedelbart utrotad, och dessa jägare kommer bara att kunna fylla ett halvt års behov om alla är lika (o)förberedda. Detta exkluderar andra former av tillskansanden av älgkött från icke-jägare.
Den vilda djurstammen är helt enkelt för liten i relation till befolkningen för att kunna vara hållbar i det långa loppet, och skall inte ingå som huvudtema i din preppingplan.

Bortom denna hypotes kvarstår frågan om skicklighet. Bortskämda av hundar, moderna vapen, motoriserad transport och allehanda teknologi tycks det ganska lätt gjort att få hem vilt, men under mer primitiva förhållanden kommer en stor del av jägarkåren att komma hem tomhänta och således slösa bort fler kalorier än vad de får med sig ur skogen. Är du fit nog att själv dra en råbock ur skogen utan att få en hjärtinfarkt? Kan du skjuta på långa avstånd om ditt kikarsikte havererar? Har du alls öppna riktmedel på ditt vapen? Kan du locka eller fånga utan elektronik eller syntetiska medel? Spåra utan hund? Smyga dig inom hagelavstånd från ditt utvalda matvilt? Kan du djurens vanor intimt, till den punkten att du kan välja säkra pass nästan alltid? Kan du tänka dig att äta räv, grävling, kråka, mård, bisam och andra inkonventionella viltarter? Orm, i nödfall?

Om svaret på en eller flera av dessa frågor är nej kan du inte räkna med jakt i det långa loppet.

Dessutom är de flertalet jägare - tyvärr - inte speciellt goda skyttar till att börja med. Att räkna med ett vilt per dyrbar patron är inte realistiskt. En person som aldrig har jagat, eller ens skjutit på en måltavla, kan inte heller magiskt utveckla sådana färdigheter i kris. Lika lite kan bågskyttar, armborstskyttar, eller personer med liknande specialintressen inte heller räkna med utdelning. Att jaga med allt annat än moderna jaktvapen är en konstform och kräver skicklighet som du sannolikt inte har.

Kontentan: Matlager, odling och djuruppfödning är säkrare kort än skogsromantik.

Om du är jägare och ändå ämnar jaga vid kris bör du hålla dig till småvilt för att dryga ut grytan, inte för att huvudsakligen leva på. Du bör vara mer opportunistisk än aktiv - skjut hellre haren som inventerar din morotsblast i trädgårdslandet än att börja leta upp haren i skogen. En .22lr är fördelaktig på grund av billig ammunition och låg ljudnivå, och kan enligt anekdoter ta tämligen stort vilt med väl placerade skott.

Likaså är ett mekaniskt enkelt hagelvapen effektivt och kan - något raljant - användas av "vem som helst" efter relativt lite övning. Hagelammunition kan beroende på vald hagelstorlek och laddning förmodligen ta ned allt vilt inom Sveriges gränser: 00 Buck med magnumladdning eller slug lär räcka för de största arterna, skeet för de allra minsta. Hagelpatroner är dock irriterande skrymmande och rätt tunga.

Utöver dessa möjligheter är det fördelaktigt att hålla sig till vanliga kulkalibrar - ammunition blir härmed enklare att införskaffa. .222, 6,5x55, .308 och .30-06 är alla stadigt förekommande i Svea Rike.
För hagel är 12 och 20 de säkraste korten. 16 var vanlig i gamla vapen, men tycks idag vara något av en raritet.

(Notera att ovan råd inte nödvändigtvis är okej enligt jaktlagstiftningen, utan gäller vid överlevnad)

Trapping är orealistiskt om du inte har idkat fällfångst sedan tidigare, och betade fällor kan kräva mat som du annars kunde äta själv. Att utan större ansträngning lägga ut några kring ditt område kan dock med tur ge utdelning. Belisle- eller Conibearfällor är mer resilienta än snaror, men de senare kan lättare improviseras. De förstnämnda kan läggas utanför hålor eller betade i konstruerade flaskhalsar för att lura in nyfikna djurhuvuden. De senare kan läggas ut i excess och i varierande storlek på djurstigar, samt upp för lutande trädstammar där ekorren kan färdas.

Var beredd på att avlivning kan behövas vid all form av fällfångst - ett slag mot huvud eller ett stick i halspulsådern bör räcka; på mindre vilt bör nacken vridas av. Även vid jakt är manuell avlivning emellanåt nödvändig - särskilt i kristider om ammunition är i brist. Om du inte har hjärta att göra detta kan du inte heller betrakta dig själv som redo att införskaffa vild animalisk föda.

Glöm inte att förrymda eller ägarlösa hundar, katter, kaniner, hästar och andra tamdjur är fullt ätbara - de är lovliga byten när nöd bryter lag.

Ät allt du kan ta rätt på.
Hjärna, hjärta, lever, tunga och njurar är allra oftast ätliga om djuret är friskt, och är näringsmässigt mer varierad som föda jämfört med enbart kött i form av muskler. Märg är fet och bör konsumeras. Muskelmagen i fåglar går alldeles utmärkt att äta, men gruset måste noggrant tas bort.
För den som är riktigt hardcore finns åtskilliga redogörelser kring hur ursprungsfolk världen över med god aptit äter ögon, magen plus det halvsmälta innehållet, och till och med tillagar skinnet på mindre varelser. Att äta foster ur ett dräktigt hondjurs livmoder är inte en ohörd företeelse, och anses delikat av de som praktiserar sådana ritualer.
Fågelägg är näringsrika och skall naturligtvis inte undgås att samlas in om möjligheten öppnar sig. Vilda ägg kan tillagas precis som vilka andra ägg som helst, men för att verka långsiktigt bör du inte plundra mer än hälften i ett bo om du inte är i fullkomlig desperation. Tänk på risken för fågelburna sjukdomar vid hantering.

Bär plasthandskar vid slakt om du har sår i händerna. Handskar eller ej bör du tvätta händerna noggrant före och efter sådan aktion. Slaktavfall kan nyttjas för åtel (eller viss fällfångst), men bör annars grävas ned för att undvika ohyra eller andra ovälkomna besökare. Måsar och stadsduvor bär mycket ofta på parasiter och bör undvikas. Ät aldrig stadslevande råttor!

På grund av faran för parasiter är den säkraste tillagningsmetoden att skära viltkött i mindre tärningar och koka ordentligt. Risken för trikiner är högst bland björn, vildsvin, räv och grävling, men kan även förekomma i säl, bäver och mård. Det är mer vanligt hos köttätande djur.
Även fisk bör helst lagas väl - särskilt gädda och id.

Naturbehov och hygien:

Om du har för avsikt att klara dig ett år kommer du att producera stora mängder restprodukter. Ett regelrätt utedass/torrdass är nu ett måste. Om urinseparation kan byggas in minskar vanligtvis lukten ordentligt; alternativet är att fortsätta urinera i det fria om du har möjligheten. Sågspån - eller ännu bättre, aska - kan strös över avföring för att ytterligare ta ned odören. Det senare har även en repellerande effekt mot flugor. Håll gärna utedasset på något avstånd från bostad och andra inrättningar där hygien måste praktiseras.
Urin och avföring kan vidare nyttjas som gödsel till odlingar.

Hårdtvål håller i tiotals år, räcker länge, och är relativt billigt. Detta bör vara en stapelvara i din bunkrade hygien, och kan nyttjas på hela kroppen. Barntvål är fet och hjälper i viss mån mot torr hud. Även om tvåltillverkning inte är en tekniskt komplicerad process kräver det fett, vilket i alla lägen är en bristvara.
Schampo är inte en egentlig nödvändighet, och produkten som vi känner den idag har inte varit tillgänglig i ens hundra år. Tvål kan nyttjas som substitut vid sporadisk hårtvätt, men daglig användning kan ha negativ effekt på hårets karaktär och enligt uppgift ge upphov till svårlösta tovor. Diverse växtkällor till saponiner har nyttjats till hårtvätt genom tiderna, men det är svårt att säga hur väl det fungerar utan att testa specifika arter. Att helt skippa schampo och endast tvätta med vatten har sällan negativa effekter, men håret må dofta något starkare. Borsta igenom ett par gånger varje dag.

Tandkräm och övriga varor som relaterar till tandhygien är svåra att improvisera i likvärdig kvalitet som det köpta. Bunkra erforderliga mängder.

Elektronik:

För en fullgod tillvaro under ett krisår är fullständigt oberoende av elnätet önskvärt. Samma förslag kan gälla som gavs vid krismånad, men kapaciteten bör utökas för att kunna driva både nödvändiga och bekväma hushållsapparater utan avbrott, året runt. Att verka för att hålla nere elförbrukningen kommer förmodligen vara nödvändigt, men en trivsam tillvaro kan ändå åstadkommas helt "off the grid". En sådan anläggning kan dock vara kostsam och kräver kunskap för att operera.

Valet mellan ett gediget lager batterier som täcker normal förbrukning för handhållna apparater under denna tid (och bortom) eller enbart uppladdningsbara dito kan endast du avgöra. Det är dock aldrig dåligt att ha redundans i form av förbrukningsbatterier om dina apparater både kan laddas upp och ta engångsbatterier.


Medicin:


Naturmediciner framkommer ofta i överlevnadshandböcker, men om ämnet kan sägas liknande som om vilda växter ovan: Om du inte vet exakt vad du håller på med skall du lämna naturmediciner ifred!
En stor problematik kring naturmediciner är att ämnet är underforskat, och mycket litteratur som presenteras som "fakta" inom ämnet är hämtat ur folktro, skrock, signaturlära och homeopati. Författarna till dessa böcker - tillika deras akolyter och apostlar - sprider en lära som inte bara är ovetenskaplig, utan rent av kan vara livsfarlig.
Du kan inte utan mycket säkra källor (och omfattande egna försök för att sålla ut eventuella allergier och känsligheter) förlita dig på naturmedicin i en krissituation - låt inte ditt ego ta överhanden. Det finns inget på denna jord som heter "alternativ medicin": det finns endast medicin som fungerar, och medicin som inte fungerar - det senare kallas båg.

Om du ämnar att ge dig in i ämnet bör du hålla det enkelt och bombsäkert: Ta inte chansen med växter som är besitter någon form av renodlad giftighet, och nyttja växter som kan kännas igen även i medvetandepåverkat tillstånd (såsom blåbär som motmedel vid diarré). Använd PubMed och andra respektabla, akademiska källor för att ta del av aktuell forskning på ämnet - all litteratur och alla individer som benämner substanser med termer såsom "blodrenande", "njurstärkande" och andra suspekta beskrivningar skall betraktas med mycket stor skepticism.

Du bör bli bekant med metoder för att förebygga, lindra och läka skador och sjukdomar som drabbar självhushållaren som arbetar fysiskt - en illa läkt fraktur även i ett mindre ben kan bli svårt handikappande om oturen infinner sig. Just den förebyggande delen kommer att vara kritisk: Du måste lära dig lyfta på korrekt sätt, känna igen varningssignaler på förslitning, samt på ett intelligent sätt nyttja vinschar, hävstångar och andra trick för att underlätta den fysiska bördan. Råstyrka har sin plats, men tar hårt på kroppen och ökar skaderisken markant. Arbeta lugnt och metodiskt - att på sofflocket tänka igenom och planera en aktion kostar mycket lite i kalorier och förebygger slöseri på kraft och energi om något måste göras om.

Säkerhet/nätverk:

Kring en gård på landsbygden ökar möjligheterna till kreativa skalskydd. Rosenbuskar och andra taggiga växtmedium kan nyttjas som svårpenetrerade häckar, likaså kan taggtråd appliceras lågt i skogsområden för att förhindra och skada angripare. I en verkligt skarp situation kan mer komplexa fällor läggas ut eller byggas, såsom saxar eller fallgropar, men tänk på att risken för din egen hälsa är lika hög om du glömmer bort eller ignorerar dina försvarsverk.

Att bli radioamatör och ha utrustning nog för att kunna kommunicera med personer på andra sidan landet kan vara mycket fördelaktigt, eftersom ditt preppernätverk då inte blir nedsnävat till din omedelbara närhet. Detta kräver certifikat från Föreningen Sveriges Sändareamatörer, eller Post- och Telestyrelsen.
Licensfria varianter - såsom apparater på 27 MHz - kan nyttjas över kortare avstånd. Även handhållna walkie-talkie-modeller eller regelrätt jaktradio kan ha sin plats i prepperns arsenal.
Den stora fördelen med radio är att kommunikation kan utövas helt oberoende av mobilnät och fasta ledningar, men nackdelen är att den typiskt är öppen för avlyssning av alla externa parter med rätt utrustning.

Det optimala nätverket på sikt vore ett självägande litet samhälle med både generalister och skickliga specialister som alla kan fylla viktiga roller: Läkare för läkekonst, mekaniker för att underhålla maskiner, snickare för byggnad och reparation, och så vidare. Börja redan idag att se över vilka kompetenser som finns i din släkt och bland dina vänner - håll dig på god fot med användbara individer redan innan krisen! Kan ni sedan bygga en resilient och mångsidig grupp vid kris har allas era chanser till överlevnad mångdubblats.

Självförsörjning:

Alla som ämnar bereda sig för ett krisår och äger någon form av grönyta, men inte odlar, gör sig själv en otjänst. Att ha ett väl tilltaget trädgårdsland som producerar kolhydrater, vitaminer och mineraler är en ovärderlig buffert mot dåliga tider, och kräver ingen stor arbetsinsats. Mindre designerträdgård för att emulera Vi i Villa-tidskrifterna och mer praktisk nytta bör vara ett motto.

Rovor, potatis, morötter och andra enkla basvaror kan odlas av vem som helst - även små odlingsytor kan ge tämligen stora skördar. Bärbuskar sköter sig själva i stort. Säd är något mer involverat och känsligt för väderväxlingar, men blir essentiellt för att kunna konsumera gudagåvan som är bröd.
Urin kan återbrukas som guldvatten, och för den som är riktigt hardcore kan komposttoalett vara en alternativ. Även om en god kompost är något av en konstform i utförande är chanserna goda att även resterna av en varierad kost och ett normalt liv ger en hyfsad komposthög som kan blandas in i odlingsjord.
Minns att även medicinalväxter kan odlas - men samma regler som ovan gäller fortfarande: Identifiera och testa först, och med skepticism.

Självförsörjning i odling kan inte uppnås om du är beroende av köpt frö, utsäde och sättpotatis. Du bör låta en viss andel av din skörd gå i frö och ta vara på dessa, samt spara en viss andel potatis inför kommande år för att kunna vara oberoende från systemet.

Köttkaniner, änder, höns och grisar är enkla djur att hålla för hobbybonden, men höns kräver stor renlighet för att inte bli sjuka och svin kräver tämligen mycket mat. Kor är sävliga och vänskapliga, men har stort behov av vatten, yta, och underhåll.

Hästdrivna implement är mer resilienta än motordrivna dito, och i allra värsta fall har du en flera hundra kilo tung köttreserv att nyttja. Att mästra en arbetshäst är involverat, och kräver fullständig oräddhet och bestämdhet. Hästar behöver vanligtvis minst en kompanjon för att må bra.

I det långa loppet bör du även kunna mala mjöl, smida verktyg av skräpjärn och -stål, tillverka fil, ost, såpa, tyg och annat från grunden, och mycket mer som betraktas som livsnödvändigt. Att inkludera allt som ingår i självhushållning skulle kräva en hel avhandling, men återfinns i respektabla böcker om ämnet.

Övrigt:

Om du är oroad över ekonomisk kollaps bör du vara beredd på att dina pengar kan bli värdelösa på kort tid, men även en rejäl lågkonjunktur kan ha långt gående konsekvenser. Någon form av betalmedel som är universellt gångbart och helst ökar i värde vid lågkonjunktur är bra att investera i.

Guld och silver propageras ofta som resilienta medel och är i stor mån så. Värdeökningen över tid - sett som medelvärde mellan toppar och dalar - har dock inte varit imponerande hittills.
Kryptovaluta är tänkbart, förutsatt att risken för pyramidspelsupplägg är taget i beaktande av dig. Du bör dock som långtidsprepper inte primärt satsa på något som kräver att "the grid" fortfarande är intakt, eftersom det inte bara förutsätter tillgång till internet för administration, utan kräver internet för att över huvud taget existerae.
Skog lär öka i värde för all överskådlig framtid, och även om värdet skulle tvärsjunka har du fortfarande en källa till ved och virke för dina egna behov. Produktiv skog är dock dyrt i inköp och kräver regelbundet underhåll, samt kan snabbt upphöra att existera i en skogsbrand.

*vägda medelvärden från flera källor, och mitt mellan de biologiska könens behov
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Vinter:

Kyla kommer att vara det största hotet vintertid, från norr till söder. Våta kläder i blåsiga förhållanden dödar snabbt. Sträng kyla är mer tolerabel i områden med låg luftfuktighet, allt annat givet. Något mildare förhållanden kombinerat med hög luftfuktighet är farligare - när fukten sätter sig i kläder kommer vattnets överlägsna ledningsförmåga snabbt att dra värme ur kroppen. Värme kan endast färdas i en riktning: Från ett varmare medium till ett kallare medium. Detta är termodynamikens andra sats, och den är obändlig - håll detta i minne vid alla former av prepping mot kyla.

Sträva efter att alltid vara varm, torr och välklädd. Dina kläder är ditt första försvar mot elementen och måste tas omhand väl. Undvik att svettas och att bli nedblött av nederbörd. Ullplagg kan bilda en exotermisk reaktion upp till en viss fuktprocent, men detta skall inte tolkas som att "ull värmer även när det är blött" - ull skall hållas torrt i största möjliga mån, likt alla andra material.

Händer, fötter, hals och ansikte/huvud är mycket viktiga att skydda! Tumvantar är bättre än fingervantar, då de låter fyra av fem fingrar ta vara på varandras strålvärme.

Använd resårer, muddar, och bälten samt halsduk för att sluta in en bubbla av uppvärmd luft mellan höfter och hals och ut i ärmarna i din jacka. Likaså bör byxslut knytas eller i övrigt tätas mot skorna för en liknande effekt i underdelen. Kläder som hänger löst, med stora öppningar kring marginalerna av plagget vid bärande, kommer särskilt vid rörelse att bylsa ut ansamlad värme genom håligheterna och göra dig kall - tänk till! Detta är samma effekt som drabbar en illa sluten sovsäck om personen inuti slänger sig runt.

Bomullsplagg - med undantag för mycket tätt sydda, vattenavvisande ytterplaggstyger såsom kanvas - SKALL undvikas vid kallt väder! Bomull torkar mycket långsamt, och din kroppsvärme allena kan inte motverka ledningseffekten i blöt bomull och torka ut plagget i annat än mycket varma förhållanden. Gore-Tex och liknande funktionsmaterial fungerar sällan så väl som påstått; det obligatoriska medlet för vattenavstötning gör i praktiken ett Gore-Texplagg till galon och förgör genomträngligheten i tyget. De är dock vanligtvis mer bekväma än basala regnställ. Problemet med alla former av regntätt material är att de inte släpper ut fukt inifrån, varför perspiration (perspiratio insensibilis inkluderat) kommer att bygga upp fukt i alla kläder som täcks av ett impenetrabelt material. Håll alltid denna fuktrelation i huvudet när du klär dig mot regn.

Polyesterfleece kan vara gott i ytterplagg om det är tätt nog för att avvisa vatten, samt bidrar med egen isolering. Det är dock mycket känsligt för eld och gnistor och bränns till svårlagade hål, samt är en hemsk källa till mikroplaster om du är miljömedveten. De tenderar även att tunnas ut med upprepad tvätt.

I blöt kyla bör du ha skor av halvgummikonstruktion, där skaftet och lästen är i genomträngligt läder och underdelen som täcker foten är i gummi. Detta exkluderar markväta, men håller fötterna hyfsat torra även inifrån. Byt (ull)sockor minst en gång på dag.
I torr kyla bör dina skor vara genomträngliga av fukt hela vägen utom under fotsulorna för att låta fötternas fukt tränga ut igenom materialet och inte bygga upp frost inuti skon. Smidigt läder utan foder eller kanvas fungerar väl. I brist på allt annat kan tre par tjocka, rejäla ullstrumpor dras över varandra, och användas utan yttersko. Den yttersta strumpan bör vara äldst, då slitage kommer att ske vid gång. Dra den även över byxbenet för att sluta ute snö. Denna lösning håller dina fötter svala och torra, men de blir nästan aldrig kalla, allra minst om du går.

Skillnaden mellan blöt och torr kyla är diffus, men generellt är återkommande regniga eller blötsnöiga förhållanden med hög luftfuktighet tillhörande den första kategorin och är vanligare där temperaturen stadigt undulerar kring nollstrecket.
Mycket kalla förhållanden där temperaturen är stadigt tvåsiffrig på minussidan under långa perioder, med mestadels torr snö och låg luftfuktighet - innebär torr kyla, och är ofta bättre tolererad än blöt kyla eftersom nederbörden i form av torr snö oftast lätt kan borstas bort från kläder, samt sätter sig inte fukt från luften i klädernas fibrer.

Är proteinrik mat för att maximera dietär termogenes. Kött anses bäst, och ger en mycket kännbar effekt av värmeproduktion i kroppen kort efter intag. Peppar och vissa andra kryddor ger en viss känsla av värme, men bör inte intagas i mängder som bildar svett.

Drick mycket vätska; varmt eller kallt är egalt. Detta håller blodet lättflytande och underlättar värmereglering. Om du har mat tillgängligt finns inga negativa effekter av att smälta snö i munnen och svälja smältvattnet - förutsatt att snön är ren. Kaloriåtgången för smältning och uppvärmning är negligerbar.

Sommar:

Stark hetta är svårare att bekämpa än stark kyla. Det senare kan överkommas med att ta på sig fler isolerande lager, äta kaloririk mat och arbeta fysiskt för att öka ämnesomsättningen, eller absorbera värme från en extern värmekälla. Om du under stark värme har tagit av dig kläder och är indränkt i svett finns det i ett naturligt tillstånd inte mycket mer att göra - är du ännu inte sval, utan fortsätter att överhetta, så har du svåröverkomliga problem.

Teoretiskt sett skulle det bästa sättet att undvika värmeslag under en bölja vara att guppa omkring på en kall, skuggad sjö på en badring med så mycket av kroppen som möjligt under vatten, i en bekväm och avslappnad ställning, och ha ett vattenfilter i handen med vilken du direkt kan pumpa in dricksvatten i munnen med minimal ansträngning. Här nyttjar du vattnets överlägsna ledningsförmåga för att bli av med överskottsvärme, samt kan säkerställa god vätskebalans hela tiden, utan större ansträngning. Även om du har dessa möjligheter så kan du dock inte spendera mer än några timmar på beskrivet sätt innan andra problem vidtar, varför det inte är realistiskt - men det fungerar som tankekoncept.

Du kan enklare utnyttja vatten som ledare genom att blöta bomullsplagg och bära dessa - bomullens mycket goda absorption samt långsamma torkning är överlägset bar, svettig hud. Ljusa plagg absorberar mindre värme från solen och potentiellt även från kroppen. En bredbrättad hatt är användbar för att skugga ansiktet; strå och ljus filt är bättre än läder. Undvik solbränna om du inte är mörkhyad.
Du bör även dricka mycket vatten för att hålla blodet lättflytande och därmed underlätta värmereglering, samt ersätta det som förloras i svett. Att dricka vatten varmt eller kallt är egalt - men det finns vissa indikationer att kokat vatten kan absorberas lättare av kroppen. Med en normal diet är det osannolikt att du lär lida av elektrolytimbalans vid ökat intag av vatten, men om du på förhand vet att du är känslig är vätskeersättning en bra idé att dricka minst en gång per dag. Om du har dåligt med vatten bör du undvika salt och fet mat.

Vila mellan klockan elva och femton på dagen när solen står i zenit (mellan tio och två på dagen om sommartid avskaffas). Tungt arbete bör göras i arla gryning eller kvällstid.

Använd solskydd och skydda dig eljest mot solstrålars inverkan på hud. Solbränna är en form av strålbrännskada och har inte bara kortsiktigt plågsamma fysiologiska effekter som kräver medicinska resurser för att lindra, utan orsakar även hudcancer på lång sikt.

Allmänt om personlig säkerhet - att bli den grå mannen före, under och efter en kris:

Det finns ett stort värde i att undvika konfrontationer i fredstid och ofredstid, och principerna är i stort desamma oavsett situation - att sträva efter anonymitet, att smälta in, och inte dra uppmärksamhet till sig.

Det främsta steget är att utveckla en avslappnad, konstant observationsförmåga och vara vigilant kring din omgivning. Notera med milt intresse allt som sker runt omkring dig - framför, bakom, lateralt, uppåt och nedåt. Låt din hjärna filtrera ut "bakgrundsljud" i form av normalt, väntat beteende för platsen i fråga. Människor som är på väg till jobb, affär eller vänner är sällan ett hot. Individer som "hänger" - till synes utan syfte - eller tycks ovanligt uppmärksamma och stirriga (alternativt uppenbart försöker undvika ens blick) bör omedelbart ges extra observation. Unga män i grupp - rastlösa och/eller högljudda, och till synes utan orsak att vara just här - bör betraktas som särskilt hög risk.
Bär inte hörlurar! Musik eller annat distraherar ditt andra viktigaste sinne för att delta i omgivningsbevakning. Även isittande hörlurar som inte producerar ljud för tillfället ger intrycket hos en potentiell angripare att du är ett lättare, ouppmärksamt offer.

Finns tecken på drogpåverkan eller mental sjukdom hos individer eller grupp? Att prata med sig själv, tvärstanna utan orsak, spasmer och tics, pupillvidd som inte matchar ljusnivån, samt sluddrande, intensivt tal och annat bör väcka misstanke - doft av otvättade kläder och kropp, alkohol och annat likaså. Ta inte ögonkontakt, svara inte på kontaktförsök!
Håll koll på en misstänkt persons händer och fickor - kupade händer, en eller flera händer djupt i fickor, eller rent av uppenbara avtryck av vapen genom tyg bör omedelbart sporra dig till aktion - lämna platsen omedelbart.

Lita på din magkänsla! Om en situation känns obehaglig, hotande eller direkt farlig - lämna omedelbart! Om det innebär att du måste lämna en kö, komma tillbaka till något senare, eller gå en omväg, så måste du acceptera detta. Häng inte kvar och hoppas på att förbli osedd. Ditt undermedvetna har utvecklats genom oräkneliga generationer för att säkerställa överlevnaden av dina gener - lita på den!

Klä dig likt "alla andra" i din bostadsort. Undvik bjärta färger. Mycket långa, korta, muskulösa eller feta personer drar till sig mer uppmärksamhet än någon i medellängd och av medelvikt. Mycket distinkta modeuttryck såsom stor skäggväxt, omfattande tatueringar eller piercingar (särskilt i ansiktet), eller exotiska frisyrer sticker kraftigt ut i en folkmassa. Sexuellt attraktiva individer är av naturliga skäl blickfångare - använd maskering eller avstå från smink och annan kosmetika för att göra dig själv mindre tilldragande om detta kan vara ett problem. Bär bylsiga, otrendiga och oformliga kläder om du har en välsvarvad kropp - mycket muskulösa män eller kvinnor med silikonbröst kommer sannolikt ha det svårt att dölja dessa attribut.

Oavsett yttre egenskaper är män generellt mer anonyma än kvinnor då de senare löper större risk för sexualbrott, även fast män i större utsträckning utsätts för överfallsbrott utöver sexuella varianter. Som kvinna bör du undvika att gå ensam i mörker eller i påverkat tillstånd - i kristid helst aldrig.
Undvik att skylta med rikedom i form av dyra kläder, fordon eller accessoarer. Under en kris bör du inte heller annonsera tillgång till basala resurser i form av mat och annat; detta kan i det långa loppet vara svårt om du är rosenkindad, frisk och har normalt hull när flertalet andra blivit utmärglade, härjade och bleka.

Se till att ha en flyktväg - om din rutt tar dig genom flaskhalsar där du lätt kan bli inringad utan möjlighet till flykt bör du överväga annan väg. Sådana flaskhalsar kan vara gränder, tåg, broar och viadukter. Analysera din omgivning före och under färd.

Övrigt som inte behandlats ovan:

Till vardags och ute på vift:


Att sätta ihop en så kallad "EDC" kan ha fördelar. En EDC är kort sagt en samling objekt som du bär på dig varje dag, året runt, i syfte att kunna lösa problem som dyker upp till vardags eller ha en extra buffert om en verkligt svår situation uppstår långt ifrån dina ordinarie beredskapslager. Hur en sådan uppsättning kan tänkas se ut beror på dig, din fysik, dina behov, hur ofta och hur långt du färdas från din bostad under en given tidsrymd, samt din omgivning och eventuella risker som finns där.
I den bästa av världar skall en EDC kunna täcka alla dina kroppsliga behov, alltid, men i praktiken måste det skalas ned till ett fåtal praktiska, multifunktionella ting som är lätta att bära med sig.

Om du allra minst kan täcka vatten- och värmebehov har du kommit långt. De flesta av oss bär någon form av ryggsäck, väska, handväska eller portfölj där vi drar fram - om vi färdas med bil är det desto lättare att medföra utrustning.

En liter vatten må ta viss plats och väga ett helt kilo, men är ovärderligt för att släcka törst och bibehålla vätskebalans. Detta gäller både i varmt och kallt väder. Ha för vana att alltid försöka bära med dig minst denna vattenmängd, även när du färdas till fots.
En enkelväggig stålflaska - inte en dubbelväggig termostyp - både bär vatten och kan göra vatten drickbart genom att ställa in hela behållaren i eld för kokning. Om du väljer en plastflaska bör någon form av kemisk rening medfölja - men var medveten om att kemikalier oftast inte kan eliminera alla typer av patogener, samt kan fungera sämre i vissa förhållanden.
En geometrisk universalnyckel (så kallad "sillcock key") som kan öppna vattenutkastare kan i stadssituationer omedelbart ge tillgång till dricksvatten - vatten ur en utkastare är lika drickbart som kranvatten om inte backflush vid översvämning eller annan kontaminering har skett - likaså kan ett kompakt set med reningstabletter nyttjas där suspekt vatten inte är allt för grumligt.

Att förbli varm är något svårare eftersom de flesta isolerande material är rätt skrymmande. En dunväst är lättviktig och kan vanligtvis komprimeras till ett mycket litet paket - stuva ned i en vattentät påse och lägg i din packning. Ett sådant plagg är mycket funktionellt och håller torson isolerad, vilket bidrar till bibehållen kärntemperatur.
En så kallad "nödfilt" fungerar bara på mycket kort sikt innan fukthalten byggs upp mellan dig och mylaren - den reflektiva effekten kommer efter en viss punkt att bli mindre än vattnets förmåga att leda bort värme från din kropp.
Det bästa är dock att alltid bära tillräckligt med ordinarie kläder för att inte bli avkyld vid stillastående.

Vid hetta finns föga andra alternativ än att klä sig lätt och ljust. Blöt bomull - som vid kyla är dödligt - kan vid värmeböljor leda ut överskottsvärme effektivare än bar, svettig hud.

I pryltermer bör du allra minst bära en BIC-tändare och en bra, liten fickkniv eller ett multiverktyg. Dessa två objekt ger dig hästlängders försprång jämfört med att vara utan.

I fordonet:

I en bil har du större utrymme och bärkapacitet, men beroende på var i landet du vistas och färdas kan behovet av utrustning variera. Generellt behöver du räkna in större möjligheter till självhjälp under vintern, samt ju längre norrut du är oavsett årstid.

Filtar - eller ännu hellre gamla sovsäckar - är goda att alltid medföra. Liggunderlag och sittunderlag är bra komplement. Tänk på att en bil är en värmeledare av rang och snabbt kommer att dra ur kroppsvärme - ibland kan en bivack utanför bilen vara bättre. Varma kläder som eljest är uttjänta kan förläggas i bil för nödsituationer - glöm inte sockor och eventuella skor. Färdas aldrig i kyla utan adekvata kläder för säsongen!
Vid värmeböljor bör du inte förbli inne i en bil - de blir snabbt kvava och överhettade. Sök skugga vid vägkanten.

Om din bil drivs av förbränningsmotor är en reservdunk prudentlig om du färdas i mer lantlig miljö. Bensinbilar är mest pålitliga i kyla, samt kan reservbensin enkelt och snabbt tända en brasa vid behov. En dieseldriven bil MÅSTE ha en dieselvärmare! Elbilar skall hållas fulladdade alltid - plug-in är fördelaktig om du ämnar äga en hybrid.
En bil med fyrhjulsdrift eller AWD är att föredra - bakhjulsdrivna bör undvikas om möjligt. Hög markfrigång underlättar dramatiskt vid snö och på dåliga vägar.
Serva ditt fordon regelbundet.

En femliters vattendunk kan lätt slängas in en baklucka, och kan vara en livräddare om du blir fast en längre tid långt hemifrån. Medtag alltid en matreserv som helst kan inmundigas utan tillagning, i andra fall är ett enkelt friluftskök gott att medföra.

Yxa och kniv i bil är kontroversiellt och komplicerat i juridisk mening, men i lantlig miljö eller eljest bortom civilisationen bör de medföras i bakluckan. Inte bara kan du avliva trafikskadat vilt med dessa verktyg, men de blir livsnödvändiga om du måste göra upp eld, röja stormfällda träd som hindrar framfart, eller ta hand om andra krisbestyr intill din bil. En bågsåg är ett bra komplement om du har plats.

Snökedjor bör medföras året runt norr om Dalälven och minst mellan oktober och mars längre söderut. Byt till vinterdäck i tid och håll alltid koll på väderprognoser! Du bör medföra motorolja, bromsvätska, kylarvätska, spolarvätska, extra remmar samt verktyg och kunskap för att kunna fylla på eller byta dessa vid behov. En snöskyffel är essentiell vintertid, likaså en snöborste/snöskrapa, och ett par snöskor. Bogserlina skall ALLTID medföras.

En fick- eller pannlampa i handskfacket är obligatoriskt, så även tändstickor, toalettpapper och handsprit. En presenning ger möjlighet till skugga och skydd mot nederbörd utanför bilen.

Om djur:

Husdjurs behov måste täckas över samma period som du ämnar preppa för. Hundar är särskilt besvärliga på grund av sitt generellt större behov av mat och motion samt tillvanda rutiner kring att urinera och defekera utomhus. Om säkerhet är ett problem kan en redig hund ge en känsla av trygghet - och vaktiga hundar kan i allra högsta grad bidra med fysiskt skydd - men de kan också medelst skall och ylröja en prepper som försöker vara diskret. Katter har en mer tystlåten och avslappnad natur och lär inte besväras nämnvärt av en kris så länge de har mat, vatten och sandlåda tillgängligt.

Djurmat är ofta skrymmande och tungt, och kommer ofta i stora, besvärliga förpackningar. Om du ämnar att förflytta dig till en säkrare plats kan större hundar bära en del av utrustningen i packväskor, men tänk på att de också kan behöva en varm sovplats i kallare förhållanden - om de inte är byggda som en Malamute som helst föredrar att sova i snödrivor. Att transportera en katt bör göras skyndsamt och i bur; katter blir lätt oroliga och stressade av förändrade omgivningar om de inte är mycket vana att resa.

Om du måste lämna ett djur eller inte längre kan ta hand om det kan det vara humanare att avliva än att låta en ovan varelse försörja sig själv i ett klimat som de potentiellt inte klarar av. Ett slag i bakhuvudet med klacken på en yxa lär ha ihjäl det mesta i husdjursstorlek; var beslutsam och slå kraftfullt. Om det är ont om mat bör du inte låta köttet gå till spillo - samma råd vid slakt och tillvaratagande gäller som ovan nämnt.

Äktenskapliga åtaganden:


Sexuellt umgänge är sannolikt en dålig idé under de tidiga skedena av en långvarig kris. Naturligtvis finns inga hinder för älskog under ett strömavbrott eller en lokal snöstorm, men risken för oönskad graviditet vid heterosexuellt samlag bör hållas i bakhuvudet vid svårare, osäkrare situationer - särskilt om preventivmedel är en bristvara. Individer i homosexuella relationer behöver inte ta höjd för detta problem.

Även vacklande möjligheter till hygien påverkar underliv, och ökar därmed risken för sexuellt överförbara sjukdomar oavsett sexuell läggning: Att älska med en regelbunden partner är ett säkrare kort jämfört med en tillfällig förbindelse om inte säkra barriärskydd finns tillgängliga. Även i dagsläget triviala könsåkommor - såsom klamydia och gonorré - kan bli livslånga plågor om krisen fortsätter ad infinitum. De makabra effekterna av obehandlad syfilis finns dokumenterad på gamla foton för den som vill tappa all lust. Utan bromsmediciner eller PrEP kommer HIV att börja spridas i större omfattning, och åter bli en dödsdom.
Det är rimligt att anta att prostitution för överlevnad kommer att bli ett fenomen under långdragna och kärva scenarios - likaså ökande incidens av våldtäkter - vilket ytterligare ökar risken för epidemier.

Med alla sådana varningar ur vägen skall inte det mänskliga samlagets katarsis underskattas som motmedel mot stress och ångest, så länge det utförs under säkrast möjliga förhållanden och helst med en exklusiv partner. Var alltid uppmärksam på sår i och kring munnen - särskilt de som orsakas av skörbjugg - samt i underlivet och på händerna. Risken för blodsmittor ökar dramatiskt vid sex om blödande sår är involverade; så även risken för vanliga infektioner.
Ursus

Re: Din hemberedskap: Forumets åsikter

Inlägg av Ursus »

Livsstilsprepping:

Som avslutande ord vill vi berätta om livsstilsprepping, vilket många av oss på forumet praktiserar.

Begreppet kanske väcker associationer till Doomsday Preppers och andra populärkulturellt exponerade grupper som spenderar sina liv med att "förbereda sig för apokalypsen". Detta är ganska långt ifrån sanningen för oss som anammat begreppet.

Att vara en livsstilsprepper är inte att fastna i sjuklig paranoia över att alla världens händelser som inträffar just nu skall sluta i Harmagedon, och detta måste vi ständigt resa ragg mot med ena örat ständigt mot radion. Det är en livsfilosofi som går ut på att göra sig fri från beroenden av människor och institutioner, och bygga kompentens och självtillräcklighet för att kunna hantera allt från banala till allvarliga situationer.

En prepper bär inte på några väl valda pryttlar i sina fickor för att vederbörande väntar sig att världen skall under på tiominuterspromenaden mellan lägenheten och jobbet, och denne måste då springa till skogs och leka Mad Max tills civilisationen har återuppbyggts. En prepper bär på några väl valda pryttlar i sina fickor för att göra till en vana att alltid vara förberedd, i stort och smått. Din lilla schweiziska armékniv som du alltid har för vana att stoppa i fickan varje morgon kommer sannolikt aldrig få se mänsklighetens fall och långsamma uppgång igen, och de flesta av oss som är normalbegåvade och uppåt hoppas att det förblir så. Men under tiden kan mejseln dra in en problemskruv utan att man behöver leta upp verktygslådan, korkskruven öppna en delikat Château Latour i sällskap med din käresta, och knivbladet skära loss bilbältet i en rykande bil där någon sitter fast. Det är att vara förberedd.

På ett mer pragmatiskt plan kan livsstilsprepping vara ekonomisk. Finansiell planering från ett pessimistiskt perspektiv är en hedge mot dåliga tider, som i konjunktursekonomi alltid är ett ofrånkomligt faktum. Många av oss som tagit höjd för ekonomisk nedgång har klarat oss väl genom det som föreligger i skrivande stund (hösten/vintern 2023): Ett årslager av mat och andra förnödenheter gör att man kan leva på förra årets priser, en motvilja till stora lån under perioder med låg ränta undviker räntechocker, och god likviditet i form av sparat kapital är en trygg försäkring vid arbetslöshet. Det må kräva att avstå från ett liv i sus och dus på lånad rikedom, likt vad den genomsnittlige svensken har unnat sig de senaste femton åren, men ger en själslig frid när inflationen stiger och plånboken snabbt börjar tömmas för den som länge levt över sina tillgångar.

Känslan av självtillräcklighet och självtillit ett rus likt inget annat. Mången som lever närmare djur och natur vittnar om glädjen i en god skörd, i det kristallklara vattnet från en kallkälla, i att se ett uthus byggt av de egna händerna. Att konsumera är en flyktig kick, att producera är en potentiellt livslång tillfredsställelse. Kunskaper och färdigheter är stimulerande under hela inlärningsprocessen, och du kommer till sist att känna dig kapabel på ett sätt som du aldrig känt förut. Att det dessutom ger dig hästlängders försprång före alla andra vid händelse av en kris är en väl värd bonus.

Ge livsstilsprepping en chans, åtminstone i dina tankar. Du kommer förmodligen att finna det stärkande och givande att engagera dig i ditt eget öde, och inte vara beroende av att bli servad alla livsnödvändigheter via kyldisk och postpaket. Om inte annat är det för jävla skönt att bara behöva gå till närmaste skåp för påfyllning om schampot tar slut mitt under en duschsession.

Vi välkomnar dig med öppna armar om du vill ta steget!
Låst

Återgå till "* * * * * BÖRJA DIN HEMBEREDSKAP/PREPPING HÄR * * * * *"