Sida 1 av 2

Hållbarhet torrjäst

Postat: 25 aug 2019 09:43
av Obstinat
Vart besviken på det bakta brödet nu i helgen. Kändes som om jäsningen inte riktigt satte fart. Dels var torrjästen nog 1 år över tiden men framförallt var påsen öppnad sedan tidigare. Dock försluten med påsklämma.

Gjorde 5 minuters brödet som avhandlas i det andra forumet. Brukar bli bra men nu lite hopsjunket o degigt!
Frågan är om det beror på åldern på torrjästen?

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 25 aug 2019 11:32
av EN brun böna
Jäst försämras med tiden, Det man kan göra är att aktivera den. Då tar man jästen i lite ljummet vatten med lite socker och mjöl och låter det stå varmt ett tag, om jästen börjar bubbla så är den aktiv och går att använda om inte släng. Man kan sedan göra en fördeg/poolish för att ytterligare öka jäskraften. Det låter som en surdegsstart men det är det inte

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 25 aug 2019 11:51
av Obstinat
Tack! Skall provas.

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 25 aug 2019 12:06
av Jakob
Jag startade en jäsning med torrjäst från öppnad påse, bäst före 2016. Det tog kanske lite längre än vanligt, men det kom igång.

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 26 aug 2019 10:26
av bokmalen
Har nämnt detta förut i tråd på swedishsurvivalist, men jag har använt torrjäst 6-7 år efter utgångsdatum utan minsta problem.
Men den hade förvarats i jämn temperatur hela tiden.

Är påsen oskadd bör det gå att få liv i den. Vi har ju trots allt väckt liv i öljäst från flaskor som legat i havet i ett par hundra år.

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 03 sep 2019 10:25
av bokmalen
Hmm. Jag tänkte just lagra lite mer torrjäst, det var länge sedan det sist roterades, även om nu hållbarheten är lång.
Noterar dock att förpackningarna har ändrats.

Från att vara "blanka" och uppenbart lufttäta, så är påsarna nu matta och har en porös känsla. Det kan ju hända att de är precis lika lufttäta som tidigare, men det känns iaf lite olustigt...

Någon annan som reagerat på de nya förpackningarna och eventuellt öppnat en för att se om det är plast på insidan?

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 03 sep 2019 19:21
av maskros
Jag litar inte på torrjäst mer än BF+6 mån. Har min i kylskåp eller skafferi som blir ganska varmt på sommaren. För många gånger jag inte lyckats väcka den med socker och ljummet vatten när 6 mån passerats för att lita på det. Visst kan det gå, och gör det ofta, men räkna inte med det.

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 03 sep 2019 21:40
av bastard
finns en fundering att kolla på vad man kan göra med bakpulver istället

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 08 maj 2023 06:19
av Omnivore
EN brun böna skrev: 25 aug 2019 11:32 Jäst försämras med tiden, Det man kan göra är att aktivera den. Då tar man jästen i lite ljummet vatten med lite socker och mjöl och låter det stå varmt ett tag, om jästen börjar bubbla så är den aktiv och går att använda om inte släng. Man kan sedan göra en fördeg/poolish för att ytterligare öka jäskraften. Det låter som en surdegsstart men det är det inte
Googlade på hur jag skall testa om det är liv i gammal torrjäst och hamnade här. Det var ju bra :)
Bakar allt bröd själv utom rostebröd som aldrig blir lyckat. Hittade ett lovande recept hos Nigella men det blev tyvärr tungt och degigt när jag provbakade för några månader sedan. Misstänker torrjästen som stått i en glasburk i skafferiet några år. Skall göra ett nytt försök med brödbaket idag om jag lyckas få igång jäsningen. Återkommer isf. Nigellas recept finns här: https://www.nigella.com/recipes/old-fas ... dwich-loaf

Re: Hållbarhet torrjäst

Postat: 09 maj 2023 11:17
av Omnivore
Testade att väcka torrjästen mha litet socker, vetemjöl och varmt vatten. Den reste sig litet efter några timmar men det blev aldrig någon riktig fart i den. Skall göra ett nytt test och tillsätta litet bakpulver.