Ändrade förutsättningar för Sverige

Tänk efter före, och gör det här
Obstinat
Inlägg: 106
Blev medlem: 10 maj 2019 18:19

Ändrade förutsättningar för Sverige

Inlägg av Obstinat »

Förutom den ev annalkande pandemin o dess ev skördande av människoliv. Vad sker rent konkret förutom att manspillan kan bli ödesdiger?

Sjukvården går än mer på knäna.
Resandet utanför landet upphör mer eller mindre.
Transporter utifrån upphör liksom transporter härifrån till resten av världen.
Matbrist pga ej 100% försörjning inom landet.
Brist på viktiga ting likt mediciner råvaror drivmedel osv....
En ekonomi baserad mer eller mindre på tjänster o export briserar pga bristande kundunderlag.
Osv... Fyll gärna på mina dysotopiska gissningar :mrgreen:

Dessa tankar gäller om detta blir riktigt illa. Dvs en Pandemi som muterar o slår över hela världen.

Användarvisningsbild
Charlie**
Inlägg: 374
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Ändrade förutsättningar för Sverige

Inlägg av Charlie** »

Jag ser inte detta som någon dystopisk och mörk samhällsundergång, tvärt om. Det finns många faktorer och variabler att ta i beaktning men inget facit. Allt är rena spekulationer.

Att gamla och redan sjuka människor stryker med, är nog ganska självklart då de är den största och kanske den enda riskgruppen. I övrigt friska människor kommer att ha större chanser att klara sig. Detta gäller även barn så länge pandemin inte kombineras med svält och hungersnöd. Då livsmedelsproduktionen är ganska resurskrävande, så är risken för en rejäl nedgång i livsmedelsproduktionen vid en pandemi, ganska stor. Nu är det så att Skandinavien har en ganska frisk befolkning och de hälsoproblem som trots allt finns är den samma som övriga västvärlden -vi äter på tok för mycket mat!!!

Då de redan gamla och sjuka kommer att dö undan snabbare, behöver detta inte innebära att sjukvården blir överlastad. Trots en minskad livsmedelsproduktion och minskad livsmedelstillgång så behöver inte detta innebära någon svält och hungersnöd. Ransonering av livsmedel i kombination med att färre munnar behöver mättas, bidrar till att maten räcker och att folkhälsan kan till och med förbättras något. Bostadsbristen skulle sjunka liksom arbetslösheten. Naturen har sin gång och många sjuka människor kommer att överleva smittan och bilda antikroppar. Några blir inte sjuka alls och förr eller senare kommer att vaccin att framställas. Efter digerdöden förändrades den sociala och socioekonomiska förutsättningarna för vanligt folk till det bättre över hela Europa. Om man tänker sig världen efter 2:a världskriget, då 50 -60 miljoner människor fick sätta livet till, så blev det en snabb ekonomisk uppgång och en enormt social och teknisk utveckling efter kriget.

Jag tror på några mycket jobbiga år, säg si så där en 3 -6 år, sedan blir världen en mycket bättre plats för oss alla :)

...ett tag i alla fall. Människan har en jävla förmåga att förstöra för sig själv :roll:
"That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat, is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there."
-George Orwell.

Protect
Inlägg: 27
Blev medlem: 09 feb 2020 21:53

Re: Ändrade förutsättningar för Sverige

Inlägg av Protect »

Blir det riktigt illa så kommer serviceyrken att få mer än fullt upp pga. avsaknad av personal då dom ligger sjuka. Post och transportsektorn kommer att gå på kryckor, likadant med hantverkare, rörmokare, elektriker osv.osv. Blir det stopp i avloppet och alla sug och spolbilar står så lär det bli bra "skitigt" minst sagt och likadant sophämtning och övrig renhållning, sjukdomar förutom den som startade det hela kommer att grassera. Vi på landet lär inte drabbas för vi kan skita i det fria och gräva ner det, bränna avfall på gården men i städerna funkar ju inte det. Just detta jag nämnt är just en sån sak som gärna förbises och som kan slå väldigt hårt i en tätbefolkad stad.
Fffffunkar det? Då är det rätt! :geek:

Skriv svar