Atamon

Vad har ni för erfarenheter ni vill dela med er av?
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Atamon

Inlägg av Strångsjö »

Långlagrar billig ost, när extrapris.

Hade återkommande problem med mögel.

Inte nu, penslar med Atamon (konserveringsmedel för sylt), eller gnuggar i atamon-pulver,
sköljer innan användning.

Kan verkligen rekommendera detta, arlas barn-ost,
port-salut blir himmelsk ca 12 mån efter bästföre.

Smulig, aromatisk, helt annan produkt

Lagrar i ca 10-15 på sommaren, ca 8-12 på vintern.

Nästa projekt är att lagra så att osten torkar ut, rimligen borde
mognadsprocessen gå långsammare med minskad fukthalt, hållbarheten öka ytterligare.

Långsammare process, mer smak möjlig innan osten förfars av ålder
Användarens profilbild
Charlie**
Inlägg: 1595
Blev medlem: 16 maj 2019 13:21
Ort: I skogen, vid bäcken från fjället

Re: Atamon

Inlägg av Charlie** »

Strångsjö skrev: 10 mar 2020 22:50 [...Hade återkommande problem med mögel.

...Inte nu, penslar med Atamon (konserveringsmedel för sylt), eller gnuggar i atamon-pulver,
sköljer innan användning...]
Lagrar du osten i sin vakuumförpackning från butiken, eller packar du om den när du lagrar den?
“That rifle on the wall of the labourer's cottage or working class flat is the symbol of democracy. It is our job to see that it stays there.”
-George Orwell
Strångsjö
Inlägg: 519
Blev medlem: 02 mar 2020 23:09
Ort: Söder om Svealand

Re: Atamon

Inlägg av Strångsjö »

Lagrar i vakumförpackningen från butiken, ser jag
mögel öppnar jag, skär bort, penslar
med atamon, slår in i hushållspapp, lägger i plastburk eller
plastpåse, lagrar vidare.

De flesta ostar klarar sig utan Atamon, får då mogna klart i
sin originalförpackning.

Tycker mejerivaror ska preppas nu, innan smittan kan ha kommit
in i produktionsapparaten.

Pastörisering gäller ju bara mjölkråvaran.
Tomtemor1
Inlägg: 203
Blev medlem: 07 jun 2019 18:40

Re: Atamon

Inlägg av Tomtemor1 »

Vad smart!
Skriv svar

Återgå till "Erfarenheter"