
1, Gör några provgropar i trädgården eller någon annanstans där du får gräva en bit under matjorden och se om du hittar lämplig lera, tex siltlera (känns som finmalet kaffe) eller blålera, etc. Hittar du inget eller ej äger någon trädgård brukar det ofta gå att hitta utmärkt lera på havsbotten i Östersjön nära stranden.
Leran behöver inte ha perfekta egenskaper, det räcker att den håller ihop när man värmer, den behöver inte vara som krukmakarlera, jag har aldrig provat kalkhaltig lera men tror även den fungerar.
Blanda leran med ungefär hälften sand om du använder blålera.
2. Om du har så placera några stenar så att du får en ränna som liknar ett stuprör, kanske 35 cm lång eller så, denna bygger du på med leran så att den isolerar med några centimeter mot värmen.
Gör även två "läppar som går upp på var sida i mitten av rännan, dvs så att du får som en korg som går upp i mitten av rännan.
Låt leran stelna så att den torkat till skapligt fast konsistens, den behöver inte vara kruttorr, men tillräckligt för att det skall gå smidigt att elda och använda rännan.
(Spara litet lera till inblåsmunstycket)
3. Leta reda på en stor sten med slät ovansida, tex en rullsten av granit eller annat som inte är för lätt, den duger för att prova och att göra en kniv här.
4. Du behöver någonting att blåsa luft med, tex en hoptejpad plastpåse med en bit plaströr, en gammal dammsugare, etc.
Vadsom duger så länge du får ut ut skapligt med luft och kan åstadkomma ett relativt jämnt flöde så att du inte tappar lusten att använde din bälg eller fläkt.
Gör ett munstycke av lera, om du inte har något järnrör du vill använda, det skall vara ett rör eller tunnel som mynnar ut i en kon där du gör ett hål med fingre eller en pinne och justerar in det så att du får luftflödet in där du vill ha det, tex genom ett hål i ena sidoplattan på den ränna vi byggde tidigare, eller i rännans andra ände så att det blåser in mot centrum av där vi skall fylla med kol senare, där vill vi senare ha ett glödande "klot" av kol där vi skall hetta upp stålet.
Hammare behöver du troligen ordna någonting som fungerar skapligt, ju bättre hammare desto roligare blir det att smida, men du kommer långt med en billig smides/verkstadshammare för en hundralapp från lågprisvaruhuset, eller någonting från någon loppmarknad du kan renovera upp, tex med nytt skaft om det gamla är brutet. Det duger till detta.
Du behöver även en hink med vatten, en plasthink fungerar om du är försiktig så att du inte bränner plasten med metallsycket när du använder den.
Träkol kan man göra med tex en uppochnedvänd plåtburk eller tunna man tätar med lera kring och eldar runt om man vill göra eget, blir i allafall tillräckligt mycket för att testa med med litet tålamod...
Vi behöver så klart också en järnbit (jag tänker här inte gå in på blåsning av myrmalm, men kan så klart göra en tråd om det om någon mer är intresserad) men i princip vadsom fungerar till vårt experiment, tex en bit armeringsjärn. Har du ingen tång som är lämplig är det bra om järnbiten är tillräckligt lång att hålla i medan du smider, sedan kan du skipa den till rätt form innan du skaftar.
Sedan är det väl bara att köra igång i bästa John Rambo stil och designa hej vilt vad man nu vill göra...

Viktigast av allt, ha kul! och tveka inte att prova idéer och egna förbättringar, de tär hela tanken med detta att du skall lära och använda din egen fantasi, inte att du bara skall kopiera och bara upprepa. Blir någonting fel så stanna upp och försök att analysera vad som blev fel och se det som en lärdom och inte som en motgång. Du kan alltid göra någonting annat av dina kraschade projekt!